FOOD. La utopia de la proximitat

Del 20 de febrer al 30 de maig de 2021

Obertura, dissabte 20 de febrer a les 17h

Comissariat: Harold Berg, Eudald Camps i Carme Sais

Amb obres de Tina Girouard, Carol Goodden, Gordon Matta-Clark, Miralda, Fina Miralles, Antoni Muntadas, Pere Noguera, Àngels Ribé, Benet Rossell, Mar Serinyà, Francesc Torres, Marta Vergonyós i Jaume Xifra

Amb la participació dels col·lectius Ocells al Cap i nyamnyam

Bòlit_PouRodó, Bòlit_LaRambla i Bòlit_StNicolau

 
 

Les arrels de FOOD a l'Empordà i projecció del documental FOOD. Conversa amb Carol Goodden

 

Conversa: Harold Berg i Carol Goodden (en llengua anglesa)

Divendres 26 de febrer a les 18 h

Virtual 

Accés lliure a https://girona.cat/zoom5

 

Conversa entre el col·leccionista Harold Berg, especialitzat en l'obra de Gordon Matta-Clark, i Carol Goodden, fotògrafa, coreògrafa i ballarina que va ser una de les tres persones fundadores del restaurant FOOD. En aquesta trobada es parlarà del projecte de restaurant i s'explicarà la vinculació de Carol Goodden amb l'Empordà. Finalment s'oferirà el visionament del documental FOOD.

 
 

L'art de menjar bé

 

Conversa: Jaume Fàbrega i Eudald Camps

Divendres 26 de març a les 18 h

Bòlit_PouRodó

Activitat presencial i virtual

Presencial: inscripcions a info@bolit.cat o 972427627

Virtual: accés lliure a https://girona.cat/zoom5

 

Jaume Fàbrega i Colom, tot i ser historiador de l'art, és considerat un dels crítics gastronòmics més importants del país. Eudald Camps és un dels crítics i historiadors de l'art contemporani que coneix millor la producció artística de la segona meitat del segle XX i del segle XXI dels artistes gironins.

 

En aquesta conversa analitzaran el moment culinari i artístic del país durant el període en què Carol Goodden (cofundadora del restaurant FOOD de Nova York juntament amb Matta-Clark el 1971) va descobrir la cuina de proximitat de l'Empordà, un fet que la va inspirar profundament. 

 
 

Visites comentades a l'exposició a càrrec dels comissaris de l'exposició i vermut

 

Dissabte 13 de març a les 12 h. Bòlit_LaRambla: Harold Berg

Dissabte 17 d'abril a les 12 h. Bòlit_PouRodó: Eudald Camps

Dissabte 8 de maig a les 12 h. Bòlit_StNicolau: Carme Sais

 

Inscripcions: info@bolit.cat o 972427627

Activitat gratuïta

 

Aquestes trobades aportaran tres mirades que s'han complementat per fer possible aquesta exposició. Es parlarà sobre l'origen de la col·lecció Berg, la fascinant història del restaurant FOOD, es posaran a debat qüestions sobre autoria i es descriuran ponts entre la situació artística del Nova York dels setanta i la producció artística d'alguns artistes catalans coetanis, entre d'altres interessants temes de debat en relació amb l'art contemporani del segle XX fins als nostres dies.

 
 

L'art de col·leccionar amb pocs recursos

 

Conversa: Harold Berg, Eudald Camps, Carme Sais i Richard Vanderaa
Divendres 30 d'abril a les 18 h
Activitat gratuïta presencial i virtual
Presencial: inscripcions a info@bolit.cat o 972427627
Virtual: accés lliure a https://girona.cat/zoom5


És possible esdevenir col·leccionista d'art sense ser milionari? És possible rastrejar vides i obres interessants més enllà de la dictadura del mercat? Qui controla, avui per avui, el sistema de l'art?

 

Una possible resposta al primer interrogant ens la regala el petit opuscle Confessions of a Poor Collector, un autèntic manual del col·leccionisme (i un genuí representant del gènere how-to-do-it book) sorgit de l'experiència directa d'Eugene M. Schwartz en l'hiperventilat món de l'art de la dècada dels setanta. La finalitat del llibre, com el seu nom indica, era defensar la idea (i, de fet, de demostrar pas a pas com fer-la possible) d'un col·leccionisme al marge de les elits econòmiques: amb la formació necessària (llegir i mirar, bàsicament) tothom pot fer la seva col·lecció, més gran o més petita, però d'una qualitat estimulant. La millor prova d'això és el mateix Harold Berg i el viatge que el va portar a ser un dels principals col·leccionistes de Gordon Matta-Clark.

 

Per la seva banda, el segon interrogant sembla dissenyat per descriure l'experiència galerística de Richard Vanderaa: fundat el 2018, el seu espai del Barri Vell de Girona va néixer amb l'objectiu de revisar la creació pictòrica catalana i espanyola a partir de la segona meitat del segle XX, promoure la recuperació d'artistes històrics que han quedat en l'oblit i presentar obra d'artistes ja consagrats amb una projecció internacional notable que, ara com ara, gaudeixen de poca visibilitat a casa nostra. Rara avis al territori (és important no oblidar la desintegració del sector galerístic a la demarcació de Girona), Vanderaa encarnaria un paradigma jove i dinàmic que sap combinar el model tradicional de galeria vinculada a un espai físic amb la presència a les xarxes i el comerç on-line.

 

Un col·leccionista (Harold Berg), un galerista (Richard Vanderaa), una experta en art contemporani (Carme Sais) i un crític d'art (Eudald Camps) conversaran a l'entorn d'aquests interrogants i, possiblement, n'afegiran de nous.

 
 

Raindrop Dance

 

A càrrec d'Ocells al cap

Dimecres 12 de maig de 2021

18h

Teatre Municipal

Aforament limitat

Inscripció gratuïta prèvia a info@bolit.cat o 972427627

Podeu seguir la performance en directe a través de https://girona.cat/zoom2

 

Aquesta acció és una re-creació de la performance Raindrop Dance de Carol Gooden, que es va realitzar a l'espai 112 de Greene Street el 1971, ara fa 50 anys.

 

Ocells al Cap és un grup internacional de dones artistes de performance amb seu a Catalunya.  El grup explora les possibilitats d'un re-enllaçament (sin)estètic de tots els sentits, incloent aquells que podrien arribar més enllà del cos i que inclourien la possibilitat d'accedir a la informació percebuda d'uns altres o de l'entorn, com en la sincronicidad o la telepatia.

 

En aquesta re-creació de Raindrop Dance s'enfilaran a una barra a uns tres metres sobre terra i aniran baixant de forma irregular, tal i com cauen les gotes de pluja d'un arbust o de la vora d'una teulada quan deixa de ploure.  

 

Les artistes participants son Denys Blacker, Juliette Murphy, Marta Vergonyós, Mar Serinyà, Martine Viale, Isa Fontbona, Natália Espinet, Mireia Zantop, Melina Peña i Marina Barsy. 

 
 

Oído Cocina

 

A càrrec de nyamnyam

Acció

Dimecres 12 de maig de 2021

13h

Restaurant Can Roca (Ctra. de Taialà, 42, 17007 Girona)

Reserva de taula amb menú del dia a càrrec del comensal (13€) a info@bolit.cat o 9727427627 (fins dilluns 10 de maig)

 

'Oído cocina' proposa una intervenció sonora en directe, establint un canal narratiu entre la cuina i la sala del restaurant. Una veu en temps real deambula entre realitat i ficció per explicar-nos què està succeint entre fogons. A través d'aquest exercici d'imaginació, des de la sala del restaurant anem ingerint micro històries, personatges, ingredients... mentre degustem un àpat que ja no es podrà separar de qui, com, què, quan i on es cuina.    

 

L'activitat tindrà lloc al restaurant Can Roca on s'han reservat dues sales des de les quals es podrà seguir l'acció, tot dinant. Amb un aforament molt limitat, es proposa als usuaris interessats que reservin taula i menú (que anirà a càrrec del comensal) abans del dilluns 10 de maig a través del correu electrònic info@bolit.cat o trucant al 972427627.

 

Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez són nyamnyam. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l'intercanvi de coneixement a través d'estratègies d'interacció en cada context (g)local en el qual treballen. En aquesta cruïlla entre arts en viu, pedagogies, pensament i gastronomía crítica, el treball de nyamnyam es mou entre la creació de projectes i la curadoria entesa com a espai transdisciplinar de relació i disrupció; així organismes (humans i no humans), sistemes, ambients i contextos interaccionen, friccionant amb la visió estandarditzada de la mercantilització de la cultura. Han desenvolupat les seves pràctiques en diversitat de contextos i geografies, i al 2020 han obert les portes del Mas nyamnyam, espai de creació, acció i pensament ubicat a Mieres, Girona.

 

www.nyamnyam.net