Bòlit Residencia Girona Creativa  

 
 

Residència Sofia Giménez (juliol 2021)

 

Arxiu Dis·funcional, imatges per a una revolta contra la violència simbòlica

 

Arxiu Dis·funcional, imatges per a una revolta contra la violència simbòlica, és un projecte de recerca de temàtica anticapacitista i mirada transfeminista, que analitza les representacions de la discapacitat i / o la diversitat funcional a l'estat espanyol durant els segles XX i XXI.

 

El projecte es presenta com un espai, fins ara digital, on pensar, comprendre i qüestionar allò semiòtic de les imatges per a d'aquesta manera, poder reconèixer les imatges generades al servei de les estructures de poder, en contraposició a aquelles que qüestionen aquestes mateixes estructures, els seus discursos i imaginaris hegemònics.

 

(Ara es troba a la residència del Bòlit treballant en la formalització d'aquesta investigació per a un format expositiu obrint d'aquesta manera una via d'intercanvi i de possibles esdevenirs futurs).

 

sofia giménez aka SOFYA96 (Saragossa, 1996) és graduada en Belles Arts (UB) per la Universitat de Barcelona i la Universität der Künste Berlín (UdK).

 

Desenvolupa el seu treball a partir de diversos modes de producció artística a causa de l'habilitat que percep en ells per repensar la realitat i fins i tot per subvertir-la. La seva pràctica multidisciplinar d'enfocament crític, transfeminista i interseccional, s'entrellaça inevitablement amb els activismes i l'experiència encarnada.

 

Ha participat en exposicions col·lectives i projectes culturals a Barcelona i Berlín, finalista de la 5a edició de les beques d'intercanvi entre Hangar i la Casa de Velázquez, actualment ultima el projecte col·lectiu que va ser seleccionat en el marc de la convocatòria Lánzate con Harinera.

 

Residència Beatriz Aísa (juny 2021)

 

En residència de recerca per a la seva intervenció al Festival Internacional Art i Gavarres 2021, el projecte indaga les geografies immaterials de l'espai proposat a la Vall de Sant Daniel. Geografies de la memòria, la identitat i l'imaginari col·lectiu d'aquest entorn, que s'intueixen a través dels elements patrimonials, els diferents usos al llarg de la història i, sobre tot, el sentir i habitar dels seus veïns i usuaris. Sorgiran una sèrie d'imatges que seran reproduïdes sobre fulles d'arbres que creixen en aquest espai, mitjançant la tècnica de la clorotipia, establint un nou vincle entre la memòria del lloc i la natura.

 

Beatriz Aísa (Alemanya 1976) es geògrafa i artista visual, resident al Pirineu aragonès. Especialment interessada en la conformació de l'imaginari en àrees de muntanya, el seu treball gira entorn a les relacions entre el territori, la cartografia, i la imatge. La materialitat de la fotografia és el centre del seu interès plàstic, mitjançant l'ús de processos fotogràfics sense càmera, i la intervenció de les seves fotografies amb d'altres tècniques como el brodat, o la realització de llibres d'artista i instal·lacions. Ha participat en diferents residencies d'artista tant a Espanya com a França (Espacio Portalet Bel Ordinaire espace d'art contemporain de Pau, Bienal de Arte contemporáneo Huesca-Tarbes, Château de Seix, Muretes de Arte en Betorz), exposant el seu treball en diferents espais a totes dues bandes de la frontera.  

 

Crida a la col·laboració 

Per al desenvolupament d'una intervenció per al Festival internacional d'art i paisatge Art i Gavarres 2021, l'artista Beatriz Aísa fa una crida a veïns, habitants i usuaris de l'espai verd de la Vall de Sant Daniel que vulguin col·laborar amb la seva imatge. Indagant en els diferents usos d'aquest espai, l'obra consistirà en una sèrie de retrats que es reproduiran sobre fulles d'arbres que creixen a la Vall, mitjançant la tècnica de la clorotipia, establint un nou vincle entre la memòria del lloc i la natura. 

 

Si vols ser part de l'obra, vine divendres 25 de 18 a 20h, o dissabte 26 de 10 a 13h, a la Font d'en Pericot.  

 

Residència Francesc Serra Vila (Maig 2021)

 

Sortim a passejar?

 

SORTIM A PASSEJAR? és la resposta artística de Francesc Serra Vila a la crisi provocada per la covid-19; l'artista interdisciplinari, que treballa en la intersecció entre arts escèniques i instal·lacions, presenta al festival Inund'ART una performance de format íntim especialment dissenyada per a persones que estan confinades. A través d'una vídeo-trucada, en Francesc apropa el carrer a cada un dels participants; ell només és el vehicle amb el qual cada participant podrà visitar racons de Girona, anar a l'encontre de persones, recordar, o simplement, deixar-se sorprendre.  



Durant el mes de maig,  estarà en residència artística a Girona desenvolupant el projecte amb residents del Centre Geriàtric Maria Gay. Durant el festival (del 28 de Maig al 13 de Juny), l'artista obre la proposta per què altres persones que estan confinades hi puguin prendre part; si tu ets una d'aquestes persones i hi vols participar, o coneixes algú a qui li podria interessar, no dubtis a contactar: sortimapassejar@outlook.com 613 008 925​

 

 

Nascut a Aiguafreda, en Francesc és llicenciat en arquitectura a Barcelona i escenografia a Londres. Des de 2013 el seu treball s'ha presentat a Barcelona, Madrid (LAJUAN gallery), Londres (London Festival of Architecture, RichMix, Hackney Showroom), Birmingham (BE Festival 2019, 2020), Swansea (Volcano Theatre), Cardiff (ArcadeCardiff art gallery),  Brusel·les (La Bellone - Maison du spectacle), World Stage Design (Cardiff 2013 i Tapei 2017) i a la Quadrianal de Praga (2015 i 2019).  

 

Residència en col·laboració amb el festival Inund'Art.

 

Més informació

 

Residència Martine Viale (Gener 2021)

 

En la meva pràctica artística, intento permetre que cada moment es converteixi en una oportunitat per connectar i integrar accions quotidianes en accions artístiques i viceversa.

 

Durant la meva estada a Girona, tinc la intenció de crear un nou treball performàtic basat en el potencial d'intimitat entre allò personal i allò col·lectiu. En aquests difícils moments estic reflexionant sobre la interconnexió entre espais personals i espais compartits i com mantenir accions significatives de forma constant en un entorn canviant.

 

A través d'itineraris diaris, inclosos gestos subtils per tota la ciutat de Girona, vull crear un mapa sensitiu que connecti presència, memòria, història, convivència, significat, distància, silenci i territori.

 

Martine Viale és una artista d'art d'acció. El seu treball, contextual i site-specific, està ancorat en una pràctica de la presència. Treballant regularment a l'espai públic i en llocs insòlits que poden facilitar imprevisibles trobades amb transeünts, busca crear un espai obert en què les interaccions diàries puguin esdevenir estratègies de l'art. Intentant subratllar les possibilitats artístiques que s'amaguen en la quotidianitat, desenvolupa situacions efímeres i subtils que reflexionen sobre espais d'interval. Li interessa especialment tot allò relacionat amb el territori, les fronteres i els espais desplaçats.

 

Nascuda a Montreal, Canadà, viu i treballa a Perpinyà, França. Des del 1999, el seu treball ha estat presentat en diversos festivals, galeries i contextos site-specific de Canadà, Brasil, Israel, Polònia, Xipre, els Estats Units, Bretanya, França, Bèlgica, Sèrbia, Filipines, Japó, Escòcia, Espanya, Ucraïna i Dinamarca.

 

També ha impartit diversos tallers d'art de performance a Mont-real (Studio 303; La Centrale galerie powerhouse), Chicago (Defibrillator Performance Art Gallery) així com a França (Frac Lorraine, Metz; Le Quartz scène nationale de Brest), Bèlgica (La Cambre, Brussel·les), Ucraïna (School of Performance, Lviv) i Espanya (Acción! Mad18, Madrid).

 

https://martineviale.wordpress.com/

 

 

Residència Max Wyse (Gener 2021)

 

M'interessen aquells llocs on la natura passa pel filtre de la imaginació humana, on la pedra i les plantes encarnen les nostres aspiracions, ideals i somnis més estranys.

 

Girona sempre m'ha semblat una ciutat nascuda d'aquest somni, una ciutat destinada a generar treballs mentals en lloc de servir com a simple dormitori per als seus ciutadans. Ofereix una visió dels seus misteris alhora que ens convida a penetrar-los més per la conjunció del desig i l'esforç. Els jardins de Girona són un escenari perfecte per a aquesta exploració, que es fa millor a peu i per instint. Així, El jardí de l'àngel servirà de punt de partida per a una investigació personal destinada a descobrir els subtils substrats històrics i imaginaris de la ciutat de Girona, tal com els percebo, que traduiré en una petita sèrie de dibuixos sobre paper que s'agruparà amb imatges i artefactes que es troben formant una instal·lació de paret en dues dimensions.

 

Nascut el 1974 al Canadà, Max Wyse viu i treballa a Perpinyà. Autodidacta, actua en els camps del dibuix, el collage i la pintura sota plexiglàs, tècnica que ha estat perfeccionant durant els darrers vint anys. La seva obra s'ha presentat a tot Canadà, sobretot a Montreal, Vancouver i Toronto, així com a París i Nova York. Les seves obres formen part de diverses col·leccions privades i públiques, inclosa la del Museu regional de Rimouski i el préstec d'obres d'art del Museu nacional de belles arts del Québec. Ha rebut diverses subvencions del Conseil des arts et des lettres du Québec i del Canada Arts for Arts. La seva obra també apareix en textos i publicacions sobre pintura contemporània, Carte blanche, V2 Painting, The Magenta Foundation, Sold / Sold, Regard sur la collection et le marché de l'art, Les éditions Esse, HB no2, edition HB.

 

www.maxwyseart.com