Descobrim l'art contemporani

 

Es treballaran continguts a escala conceptual (coneixement de tècniques, moviments, contextos geogràfics o culturals), a escala processal (ús de tècniques plàstiques) i a escala actitudinal (valorar d'art contemporani i augmentar la tolerància, l'empatia i el respecte cap als companys i cap a diverses obres i autors).

 

Educació secundària obligatòria 2n cicle (3r, 4t ESO)
Durada aproximada: 3 hores
Horaris: a convenir
Preu: 48 € per grup/classe


Aquest és un taller dividit en dues parts: la primera, tòrica, enfocada al coneixement de les obres d'art, les tècniques i el context social i cultural en el qual es troben inscrites. La segona, centrada en la imaginació i la creativitat.

El taller consta de quatre apartats:

1. Mirada retrospectiva: A partir de les obres d'artistes que el docent trobarà a la maleta didàctica, els alumnes hauran de fer un eix cronològic que relacioni l'obra i el moviment. D'aquesta manera, als alumnes els serà més fàcil reconèixer alguns dels moviments més importants del s. XX a escala internacional, catalana i gironina.

2. Fitxa tècnica: cada alumne o grup escollirà una de les obres per omplir la fitxa tècnica que també es troba a la maleta didàctica. Amb aquesta activitat es vol potenciar la recerca i la selecció de la informació, és a dir, millorar el tractament que es fa de la informació rebuda.

3. Ara et toca a tu: Partint de l'obra treballada en la segona activitat, l'alumne crearà la seva pròpia obra a partir d'un fragment, repetició, deformació, canvi de color, etc. Així potenciarem la creativitat, la imaginació i el desenvolupament de les habilitats artístiques que cadascun dels alumnes té.

4. Comunica't: Després d'haver realitzat les tres activitats cada alumne o grup exposarà a la resta de la classe l'eix cronològic, un breu resum de la fitxa tècnica (biografia, context històric, tècniques...) i una breu explicació de l'obra realitzada (les tècniques emprades...).  

 

ITINERARI MUSICAL: Girona té música

 

Introducció a l'art contemporani i les noves tecnologies amb la participació de joves artistes vinculats a la música i a l'art més actual, coneixement de la ciutat i de la seva història.

 

Educació secundària obligatòria 1r cicle (1r, 2n ESO)

Educació secundària obligatòria 2n cicle (3r, 4t ESO)

Durada aproximada: 2 hores

Horaris: matins de dilluns a divendres

Preu: 48€ per grup/classe

 

Aquesta activitat consisteix en una visita als llocs més emblemàtics de la ciutat de Girona amb una història o llegenda important al darrera.  L'itinerari es fa a partir d'una aplicació (GRPop), creada per l'artista Kenneth Russo, que es descarrega de manera gratuïta al telèfon. L'educador/a porta el dispositiu mòbil amb un altaveu per tal que els alumnes puguin escoltar la música a mesura que van caminant per la ciutat i cada vegada que es passa per un punt emblemàtic, s'activa una cançó creada pel grup Pulpopop específicament per aquest espai.

 

Hi ha una segona part opcional que es fa en grups de 6 o 7 alumnes:

1.      Investiguem : Quan tornin a l'aula el professor o cada grup d'alumnes escolliran la cançó que més els hi ha agradat per treballar a partir d'aquesta. Hauran de fer una petita recerca per ampliar la informació que han rebut a partir de la cançó.

2.      Actuem : A partir de la cançó, faran una reproducció de la cançó, aquesta pot ser: un videoclip, un quadre, una versió amb una altra lletra, etc.

3.      Expliquem: Al final de l'activitat cada grup explicarà la informació que han trobat més rellevant i exposarà la seva obra a la resta de companys.

 

 

*Videoclip enregistrat amb motiu del recurs Girona té música (GRPop) portat a terme pels alumnes de l'Escola Eiximenis de Girona el 14 de novembre de 2014 

 

GIRONA DE LA MÀ DE... Paco Torres Monsó

 

Introducció a la figura de l'artista Paco Torres Monsó, que permet conèixer la seva trajectòria creativa alhora que t'acosta a moments històrics rellevants del segle XX.

 

Educació secundària obligatòria 1r cicle (1r, 2n ESO)

Educació secundària obligatòria 2n cicle (3r, 4t ESO)

Educació secundària post-obligatòria (batxillerat i cicles formatius)

Durada aproximada: 90 minuts

Horaris: matins de dilluns a divendres

Preu: 48€ per grup/classe

L'activitat és un itinerari.

 

El grup classe serà rebut per un monitor que els presentarà la figura de l'artista i un petit resum de l'itinerari. Tot seguit, aniran a fer la ruta pels diferents indrets de la ciutat de Girona i podran observar les diferents escultures, temes, textures, mides... que l'autor va treballar al llarg de la seva vida.

 

Finalment, faran unes fitxes de treball que  seran facilitades pel monitor per tal que els alumnes puguin treballar la informació rebuda.

 

Trobareu tota la informació de la ruta al següent dossier.

 
 

GIRONA DE LA MÀ DE... L’art urbà (graffiti)

 

Educació secundària obligatòria 1r cicle (1r, 2n ESO)

Educació secundària obligatòria 2n cicle (3r, 4t ESO)

Educació secundària post-obligatòria (batxillerat i cicles formatius)

Durada aproximada: 90 minuts

Horaris: matins de dilluns a divendres

Preu: 48€ per grup/classe

 

L'activitat és un itinerari per a centres educatius a partir d'alguns dels graffitis que es troben als carrers de Girona i que s'han realitzat en el marc del Festival Milestone.

 

Amb aquesta activitat es volen treballar els valors d'innovació, creativitat i respecte per l'entorn.

 

El grup classe és rebut per un monitor/a que, amb l'ajuda d'una tauleta, fa una petita introducció del que és l'art dels graffitis i els presenta amb imatges, els treballs que els artistes que participen al projecte Milestone han fet arreu del món.

 

A continuació, els condueix pels diferents indrets de la ciutat on hi ha les obres pictòriques (grafits) per fer una petita explicació de cadascuna. D'aquesta manera, els alumnes podran observar les diferents mides, colors, estils... que poden fer servir els artistes i que l'art urbà pot incloure.

 
 

Finalment, per tal que els alumnes puguin treballar la informació rebuda, podran fer a l'aula unes fitxes de treball que, juntament amb el dossier "Girona, de la mà de... l'art urbà (graffiti)" podeu descarregar aquí:

 

 

itinerari_art_urba_professorat-per-treballar-a-l-aula.pdf (122,49 KB)

 
 

TALLER DE CULTURA AUDIOVISUAL: UN RECORREGUT PELS PRINCIPALS FORMATS I GÈNERES DE L'AUDIOVISUAL CREATIU

 

Educació secundària obligatòria 2n cicle - 3r

Educació secundària obligatòria 2n cicle - 4t

Educació secundària postobligatòria batxillerat


Durada aproximada: 2 hores
Horari: matins de dilluns a divendres

Espai: a l'aula

Preu: 120 € per grup/classe

*Activitat només adreçada als centres educatius de la ciutat de Girona.

 

Es tracta d'un taller de dues hores i mitja de durada on es visualitzaran tres creacions que exemplifiquen diferents formats i  gèneres del vídeo. S'analitzaran tècniques específiques del vídeo o del cinema, així com els principals recursos que empren els creadors per expressar i comunicar idees, denunciar situacions de problemàtica social, cercar la poètica... a través de la tecnologia audiovisual.

 

S'emprarà una metodologia que fomenti la participació de l'alumnat a partir de les seves pròpies referències de cultura audiovisual gràcies a una tallerista especialitzada en aquest àmbit.

 

A partir de les creacions presentades es cerca fomentar la diversitat de maneres de mirar, un espai en moltes ocasions monopolitzat pels missatges dels mitjans de comunicació i la publicitat. Per tant, es promou la recerca d'alternatives a determinades situacions comunicatives de producció de missatges visuals i audiovisuals a partir de l'accés a l'audiovisual més experimental.

 

Una proposta de l'Associació HAMACA en col·laboració amb el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 

Més informació i reserves al 972 427 627 o info@bolit.cat    

 

Descarrega't el flyer-resum dels recursos educatius 2017-2018

 

flyer-recursos-2017-2018.pdf (112,10 KB)