"Petites Mémoires" 

Jean Bigot

 

Inauguració : 13/03/09 19.30h
Sala El Celler
Museu d'Història de la Ciutat
Carrer de la Força, 27
17004 Girona


En aquesta exposició es poden contemplar, d'una banda, les Petites Mémoires, un recull d'objectes i documents personals que evoquen la memòria de Carles Rahola i un vídeo - documental que ens ofereix una renovada visió del personatge a través del testimoni personal de Carolina, la seva filla.


Els besavis de Jean Bigot van ser herois de la Guerra Civil Espanyola, i encara ara continuen essent personatges emblemàtics per a la Catalunya moderna: Pompeu Fabra, autor del Diccionari general de la llengua catalana, va morir a l'exili a Prada, mentre que Carles Rahola, filòsof i historiador, fou condemnat a mort i executat a la seva vila natal, Girona, el 15 de març del 1939.


A "Petites Mémoires", l'artista fa servir la seva pròpia memòria per evocar la nostra història recent, mitjançant el relat de la seva família materna, una història a cavall entre Espanya i França que aglutina guerra civil, execucions, exili i dictadura, però també vacances, mar i sol.


En la foscor, Jean Bigot presenta una acumulació de caixes que contenen objectes i documents diversos, records personals, fotos de família. La instal•lació s'acompanya d'un vídeo en el qual Carolina Rahola parla del seu pare, del procés i l'execució i dels llargs anys de dictadura, del silenci.Com explicita l'artista, el 1939 es va truncar de manera irreversible el destí de cadascun dels membres de la seva família, tot canviant el decurs de la seva història, de les expectatives de futur, obrint ferides que sobreviuran a les persones, que es transmeten de generació en generació i embolcallen totes les imatges felices amb el vel d'una ombra invisible. Paradoxalment, és justament aquesta ombra la que Bigot intenta posar al descobert aquí, a través dels records feliços de la seva pròpia infantesa i les relíquies d'un passat feixuc i persistent.


Es tracta d'una activitat emmarcada en el programa cultural de l'Ajuntament de Girona en torn la commemoració dels 70 anys de l'acabament de la Guerra Civil Espanyola i els actes d'homenatge a Carles Rahola.

 

Compta amb el suport del Memorial Democràtic.


Imatges de l'exposició

 
 
 

ACTIVITAT EDUCATIVA

Els tallers proposats per a aquesta ocasió tenen per objectiu permetre als públics de crear sobre i a partir de la seva pròpia memòria.


A partir de l'experiència de la família Rahola durant la Guerra Civil espanyola, l'exili i les repercussions transgeneracionals, l'activitat es basarà en l'aprofundiment d'aquest període històric a partir de la pròpia memòria. Es cercarà la construcció d'un relat personal a partir de documents i objectes reals i de ficció, tot conformant "maletes de records".
La idea és explicar una historia "personal" a través d'objectes i de documents, que, agrupats en l'espai d'una caixa, volen erigir-se en un concentrat material, evocador d'un record, perceptible per tots. L'interès rau en part en el fet que aquests records poden ésser reals, transformats o totalment imaginaris.


Del 31 de març al 3 d'abril de 10 a 12h , al Museu d'Història de la Ciutat de Girona i al Niu.
El taller l'impartirà el mateix artista
Per reserves: info@bolit.cat (indicant "Taller Jean Bigot") o 972 223 305

 

Imatges de l'activitat