Cicle: "L'art contemporani contra les lleis de l'emergència"

 

Davant d'una crisi econòmica profunda l'estat del benestar esdevé vulnerable. Al llarg de la història, en base a la situacions d'emergència, s'han adoptat mesures que han perjudicat i empobrit el sistema cultural. Tot i això, el món de la cultura i l'art manifesten la seva capacitat de posicionament crític, de recerca i d'innovació, d'adaptació i de replanteig obrint noves vies d'actuació. L'art, en constant evolució per naturalesa, es manifesta viu a través del pensament i en les seves produccions artístiques, ens interpel·la al mateix temps, qüestiona i atorga sentit al món en que vivim.


Amb el debat volem saber com veuen el moment cultural els intel·lectuals, els creadors, els agents artístics, els pensadors i la ciutadania. Per alguns es posa de manifest un canvi de paradigma, per altres és una oportunitat que permet que sorgeixin noves propostes i veus,  altres formes de fer, noves tendències, per molts és palpable la dificultat  que hi ha per crear i oferir cultura de qualitat.

 

* El títol del cicle parafraseja el títol d'un article breu de Th. W. Adorno "Contra las leyes de la emergencia" (1968), Miscelánea I, obra completa, 20/1, Akal / Bàsica de bolsillo, 2010.

 
 
 

SESSIONS PASSADES

 

Act.1

La cultura avui, una reflexió des del pensament contemporani

 

Del 30/05/13 19:00 al 30/05/13 20:30.

Dijous 30 de maig a les 19 h

Centre Cultural la Mercè

 

Joan M. Minguet (Professor de la U.A.B. i President de l'Associació de Crítics d'Art de Catalunya-ACCA) i Imma Merino (professora i doctora en filosofia UdG).

Modera: Flora Bacquelaine (Associació Cultura Fractal)

 

Joan M. Minguet. Professor d'Història de l'Art Contemporani i d'Història del Cinema a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat més de vint-i-cinc llibres vinculats a aquests temes, alguns dels quals són: Segundo de Chomón, El cinema de la fascinació (2010); Joan Miró (2008); Buster Keaton(2008), Salvador Dalí, cinema i surrealisme(s) (2003) i Cinema, modernitat i avantguarda (2000). També ha comissariat diverses exposicions sobre Joan Miró, Salvador Dalí, avantguarda catalana i circ; ha publicat articles de recerca en diverses revistes especialitzades i actualment és el President de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA).

 

Imma Merino. Llicenciada en Filosofia, escriu sobre cinema i temes culturals en el diari El Punt-Avui, en el que també és articulista. Col·labora en el suplement Cultura(s) de La Vanguàrdia i en la revistaNosferatu. És professora de la Universitat de Girona i conjuntament amb Àngel Quintana ha editatCinema i Pensament i Cultura i Barbàrie en el segle XX, publicacions que reuneixen les conferències dels cursos que ambdós van coordinar en el Centre Cultural la Mercè de Girona.

Recentment ha presentat la tesi doctoral "Subjectivitat i autorepresentació en el cinema d'Agnès Varda" en la que aborda el conjunt de l'obra cinematogràfica de la cineasta rastrejant-hi les seves empremtes subjectives.

 

Flora Bacquelaine. Emprenedora cultural i, en aquests moments, doctoranda en el Programa de Doctorat de Ciències Humanes i de la Cultura de la Universitat de Girona, la seva àrea d'investigació se centra en la ciutat i la necessària articulació participativa entre les polítiques culturals i la creativitat informal. És també la promotora principal del col·lectiu Cultura Fractal, una entitat sense ànim de lucre que treballa per donar suport a la creativitat informal, amb un especial interès per la comunicació i la creació audiovisual.

 

Temes que es plantegen: La cultura com a servei públic i la necessitat d'una identificació de la societat amb la producció cultural contemporània. El sentit i els valors de l'art i la cultura. L'art i el pensament contemporanis factors que marquen l'evolució d'una societat o art i filosofia, recursos per comprendre i interpretar el món?

 

Debat: L'art, eina que estimula l'esperit crític de la societat. Resta espai per la crítica des de l'art i el pensament contemporanis? El paper de l'artista i l'intel·lectual en la societat.

 

 
 

Act.2

La cultura des del punt de vista de l'economia i la producció cultural

 

Del 20/06/13 17:00 al 20/06/13 18:30.

Dijous 20 de juny a les 17 h

Centre Cultural la Mercè

 

Xavier Cubeles (Membre del Laboratori de Cultura i Turisme de Barcelona Media i professor de la UPF) i Íngrid Guardiola (Professora associada a la UPF i a la UdG).

Modera: Mònica Aymerich (Associació Inund'Art).

 

Xavier Cubeles. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. És membre del Laboratori de Cultura i Turisme de Barcelona Media i professor d'economia de les indústries culturals de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). També és professor a diferents cursos universitaris de postgrau en gestió i polítiques culturals, i en comunicació. Ha col·laborat com a docent a l'Institut d'Educació Contínua - IDEC de la UPF, l'Escola Superior Politècnica de la UPF, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo - UIMP.

www.barcelonamedia.org

 

Íngrid Guardiola. Llicenciada en Comunicació Audiovisual i doctorada en Humanitats. Actualment és professora associada a la Universitat Pompeu Fabra (Tendències de la televisió contemporània) i a la Universitat de Girona (Nous formats i noves expressions culturals, Documental Creatiu i Gestió Cultural). Documentalista i programadora audiovisual freelance pel CCCB. Coordinadora del festival MINIPUT. Coprogramadora al Cinema Truffaut (Girona) i membre del consell assessor del Cultura(s) (suplement cultural de La Vanguàrdia).

www.ingridguardiola.blogspot.com

 

Mònica Aymerich. Diplomada en Ciències Empresarials i postgraduada en Gestió Cultural. Fins el 2009 va ser la codirectora del festival Inund'Art i actualment és la responsable de l'àrea de gestió de CoCu, Consultoria Cultural, una empresa que es dedica a la gestió, programació i comunicació d'iniciatives culturals.

www.cocu.cat

 

Temes que es plantegen: Hi ha hagut una bombolla cultural?. El finançament públic de la cultura. /mercantilització. Com impacta la cultura sobre una ciutat / territori. Existeixen les ciutats / territoris creatius o culturals?. Cultura de masses / cultura de qualitat / cultura de risc. Indústries culturals / cultura lliure. Nous formats culturals, noves tendències

 

Debat: La cultura és un factor d'innovació?

 
 

Act.3

L'art i la cultura des de la creació i l'art contemporani

 

Del 20/06/13 19:00 al 20/06/13 21:00.

Dijous 20 de juny a les 19 h

Centre Cultural la Mercè

 

Taula rodona: Jordi Mitjà, Marcel Dalmau i Núria Güell (artistes).

Modera: Clara Oliveras (Associació IGAC)

 

Jordi Mitjà. El treball de Jordi Mitjà, formalment heterogeni, ple de contingut i crítica social, a la vegada sensible i poètic, de factura conceptual, troba les seves fonts en imatges de la vida quotidiana que l'artista registra contínuament. Col·lecciona experiències, imatges, inventa situacions, indaga arxius, i proposa accions per examinar les reaccions humanes més simples en front a situacions imprevistes. Extreu i inventa a partir de la realitat, bé a través d'un tractament fílmic, bé creant publicacions o objectes, les seves propostes susciten qüestions sobre l'individu, els comportaments socials i l'art.

www.jordimitja.com

 

Marcel Dalmau. Els treballs de Marcel Dalmau posen de manifest algunes de les contradiccions de la nostra societat. En la seva pràctica artística hi conviuen el relat autobiogràfic, el diàleg social -en la seva accepció crítica- i la reflexió metalingüística sobre el propi mitjà escollit.

www.igac.org/?marcel_dalmau_brunet


Núria Güell. Artista que articula projectes a través dels quals posa en evidència les estratègies de control que dominen la subjectivitat col·lectiv i incideixen en els nostres esquemes de conducta, de pensament i de sentit, amb l'onjectiu de transgredir-les o posar-les en crisi. Els treballs de Núria Güell provoquen interferències en l'entorn quotidià mitjançant determinades accions, creant altres realitats possibles i alterant les relacions de poder instaurades.

www.nuriaguell.net

 

Clara Oliveras. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i com artista treballa en diferents disciplines; pintura, escultura, fotografia... Ha fet diverses exposicions arreu de Catalunya, l'Estat Espanyol i a l'estranger tant col·lectives com individuals. El 2005 va rebre la beca de creació i pensament contemporanis de la Generalitat de Catalunya pel projecte igac.org. Actualment coordina juntament amb Pep Canaleta i Narcís Gironell el web www.igac.org

 

Temes que es plantegen: L'I+D en art contemporani. Hi ha qui diu que la crisi econòmica és una crisi de les ideologies, com afecta l'art contemporani?. L'artista, la crítica i la utopia.

 

Debat: Com actuar des de la creació contemporània contra la precarietat social? Què pot aportar l'art contemporani a la societat?

 
 
 

Taula rodona:"Un espai de treball transfronterer a l'entorn de l'art contemporani"

 

Dijous 23 de maig a les 17.30 h.

Centre Cultural La Mercè

Activitat gratuïta

 

Amb motiu de la trobada a Girona dels museus i centres d'art de l'Euroregió: Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, Museu de l'Empordà de Figueres, Centre d'art Le Lait d'Albí, La Panacée de Montpeller i Addaya, Centre d'Art Contemporani d'Alaró (Mallorca).

 

Ordre d'intervencions:

 

Presentació i introducció a càrrec Carme Sais, directora del Bòlit

La Panacée de Montpellier a càrrec de Franck Bauchard, director

Centre d'Art Le Lait d'Albi a càrrec de Jackie-Ruth Meyer, directora

Addaya Centre d'Art Contemporani a càrrec de Tomeu Simonet, director

Museu Empordà, a càrrec d'Anna Capella, directora

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, a càrrec Carme Sais, directora

Perspectives de futur. Ronda d'intervencions

Torn obert de preguntes.