Jerusalem ID

Mapasonor + Domènec

Del 23 de setembre de 2017 al 7 de gener de 2018

Inauguració: dissabte 23 de setembre, 12h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar 

 
 

Jerusalem Est

L'any 1947 les Nacions Unides van dividir Jerusalem en dues parts: la palestina (Jerusalem Est) i la israeliana (Jerusalem Oest). També van declarar que la ciutat era un corpus separatum sota la responsabilitat internacional. Però Israel la va considerar la seva capital, si bé no va ser mai legalment reconeguda.

 

En la guerra que esclata després de la creació d'Israel el 1948, entre forces àrabs i milícies sionistes, aquestes segones van expulsar la majoria de la població palestina autòctona de l'oest de la ciutat i van despoblar les localitats properes, un moment recordat pels palestins i les palestines com la Nakba (‘catàstrofe'). L'any 1967, a la Guerra del Sis Dies, Israel va ocupar la ciutat de Jerusalem. Actualment les autoritats palestines no tenen cap control sobre Jerusalem Est, que és, de fet, una ciutat annexada, a la qual s'usurpen els recursos.

 

Per entendre els eixos bàsics de la violència suspesa a Jerusalem Est, al mapa podem veure el següent:

 

1) Línia verda que separa la part palestina (Jerusalem Est) de la part israeliana (Jerusalem Oest). Es crea com a línia d'armistici araboisraeliana el 1949, però no coincideix amb el pla de partició que van decidir les Nacions Unides el 1947, que incloïa més territori a la part palestina.

 

2) Cinturó de grans nuclis de colònies construïdes il·legalment sobre territori de l'Est. Ocupa terrenys, expropia propietats palestines, i impedeix el creixement de Jerusalem Est.

 

3) Mur de separació entre Jerusalem i Cisjordània. Materialitza i visualitza l'apartheid, i s'endinsa per robar territoris que legalment són de Cisjordània. El mur ha estat declarat il·legal per les Nacions Unides a través de la Cort Internacional de Justícia.

 

4) Punts de control militars (check points) de l'exèrcit israelià als quatre punts cardinals de la ciutat. Controlen i priven el pas de milers de persones palestines entre Jerusalem i Cisjordània i impedeixen que la població de Cisjordània accedeixi a la seva capital històrica.

 
 

L'exposició i el projecte

L'exposició parteix d'un treball de recerca audiovisual i documental sobre Jerusalem i Palestina de Mapasonor i de Domènec, i es concep com part d'un projecte més ampli en el temps i en les produccions que se'n faci.

 

L'antecedeix un documental realitzat en comú entre Mapasonor i Domènec anomenat 48_Nakba, les instal·lacions Baladia Ciutat Futura i Real Estate de Domènec (aquesta darrera s'inclou en aquesta exposició) i la sèrie de 5 documentals 48 de Mapasonor. La primera producció d'aquest projecte va ser el curtmetratge Jerusalem ID:semàfor racista.

 

L'exposició actual conté diversos vídeos i una instal·lació que exploren conjuntament des d'angles diversos l'anomenada "violència suspesa" a Jerusalem Est.

 

Els vídeos consten de:

- Un vídeo central de 30 minuts que consisteix en un tour visual per Jerusalem Est, concebut per ser vist complet en un espai-cinema. Té plafons amb textos complementaris que interpreten un vídeo sense explicacions. Realitzat per Mapasonor + Domènec.

 

- Un vídeo de 3 hores, sense principi ni final, concebut per ser vist sencer o només de manera fragmentària, amb un tour guiat per tres persones palestines. Hi ha també un apartat de documents amb informes especialitzats per aprofundir en la violència suspesa a Jerusalem. Realitzat per Mapasonor.

 

- Tres vídeos de visionat ràpid, de 15 a 20 minuts, amb tres tours diferents a càrrec de tres persones palestines. Realitzat per Mapasonor.

 

Pel que fa a la instal·lació Real Estate (‘propietat immobiliària'), es planteja com un simulacre d'oficina de venda immobiliària que desplega un conjunt de materials que intenten ser un registre visual de la complexa i problemàtica relació amb el territori i l'hàbitat en aquell context. Ironitza sobre la relació de "propietat" que Israel té amb Palestina. Conté 4 vídeos de 5 a 20 minuts i una publicació gratuïta. Realitzada per Domènec.

 

El projecte es compon també d'un web amb tots els continguts i informació relacionats amb la violència suspesa a Jerusalem Est disponibles per descarregar.