Ascension

Bill Viola

Comissariada per Victor Garcia de Gomar i Carme Sais

Del 4 d'octubre de 2019 al 5 de gener del 2020

Inauguració, divendres 4 d'octubre a les 12 h del migdia

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 
 

Al llarg de la seva dilatada carrera, Bill Viola (Nova York, 1951)  ha creat instal·lacions, vídeos, entorns sonors, obres per a concerts, òperes i espais sacres arreu del món, convertint-se en un dels artistes més importants de l'actualitat a nivell global i un pioner del videoart.


En les seves obres, Viola, fa servir les tecnologies audiovisuals més avançades per endinsar-se l'espiritualitat humana. Els seus treballs busquen com fer arribar una experiència visual i sonora que transmet un reflexió transcendental a l'entorn de temes universals i intemporals com són el cicle del la vida i la mort, el despertar de la consciència i l'espiritualitat.


Les fonts de l'artista són d'arreu del món i de cultures diferents, però sobretot de les tradicions espirituals del budisme zen, el sufisme islàmic i el misticisme cristià.


En els vídeos de Bill Viola el temps queda suspès en seqüències de llum i de foscor, de cossos i d'aigua que interactuen en un lent moviment, que permet observar i captar la profunda significació de la transfiguració.


Ascension va ser creada l'any 2000 però es manté com una de les obres referents de l'artista. En aquesta videoinstal·lació sonora el paisatge submarí -l'etern- rep sobtadament un cos humà.

 

Exposició en col·laboració amb la Fundació Catalunya La Pedrera en el marc de l'exposició «Bill Viola. Miralls de l'invisible» que es celebrarà a La Pedrera per les mateixes dates i que desplegarà altres propostes expositives i activitats al Museu de Montserrat, Museu Episcopal de Vic, PLANTA. Fundació Sorigué de Balaguer, Palau de la Música i Gran Teatre del Liceu de Barcelona. 

 

Bill Viola, Ascension, 2000 (detall), videoinstal·lació sonora, 10", performer: Josh Coxx. Fotografia: Kira Perov