Les imatges eco

Isaki Lacuesta

 

Exposició 23.05-15.09.2019

Nivell 0 i nivell 2

Arts Santa Mònica

La Rambla, 7 08002 Barcelona

 

El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d'Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves instal·lacions, Les imatges eco i Els films dobles que recreaven imatges sorgides tant  de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món.

 

Les dues videoinstal·lacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya formant part de l'exposició "Les imatges eco", la qual incorpora dues obres més, la videoinstal·lació La tercera cara de la Lluna (que Lacuesta va crear especialment per a la capella de Sant Nicolau, al Bòlit de Girona, en col·laboració amb l'escultor gironí Pep Admetlla i que ara s'adapta a l'espai d'Arts Santa Mònica), i una obra nova la qual s'estrena a l'Arts Santa Mònica: L'acusat.

 

Aquestes obres posen en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinar d'Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres, buscant la col·laboració amb creadors d'altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.

 

L'exposició es completa amb fotografies de dos autors relacionats amb l'obra fílmica d'Isaki Lacuesta: Jorge Fuembuena i Oscar Orengo.

 

Comissariat: Carme Sais

Organitza: Arts Santa Mònica - Departament de Cultura

Produeix: Arts Santa Mònica - Departament de Cultura, Bòlit, Centre d'Art Contemporani, Centre Pompidou

En col·laboració amb: Institut Ramon Llull i iGuzzini

Amb el suport: Fundació Banc de Sabadell

 
 

FOC D'AQUELL FOLL

Jordi Mitjà

 

Exposició dels resultats de la beca de creació en ceràmica contemporània de Jordi Mitjà convocada per el Bòlit, Centre d'Art Contemporani i l'Escola Municipal d'Art.

 

Del 14 de febrer al 15 de març de 2019

Inauguració: 14 de febrer, a les 19.30 h

Beca de creació en ceràmica contemporània

Pati (Sala Pati) de La Mercè

 

"Aquest és un projecte d'escultura, certament, atrapada en el fang i en aquest ofici atàvic. Amb els conceptes i les derives que, de la ceràmica i de la seva basta cultura se'n deriven. La proposta pretén forjar un camí cap a la pràctica i els processos dels ceramistes primigenis" Jordi Mitjà.

 

Direcció tècnica de la residència: Providència Casals

Coordinació de l'exposició: Manel Bayo

Ho organitzen: Escola Municipal d'Art i Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 

www.girona.cat/ccm

 
 

COMPLICITATS I SINCRONIES

Denys Blacker

Del 26 de gener al 2 de març de 2019

Inauguració, dissabte 2 de febrer a les 12h    

Casa de la Paraula - Santa Coloma de Farners

 

 

L'exposició és una coproducció de la Casa de la Paraula i el Bòlit, Centre d'art contemporani de Girona, que amb aquest projecte donen continuïtat a la seva col·laboració per a produir i exhibir projectes artístics que es programen a ambdós equipaments.

 

L'acte inaugural inclou la realització de la performance, Pensaments tentaculars, amb la Denys Blacker i el col·lectiu d'artistes Ocells al cap.

 

Denys Blacker, establerta a Madremanya (el Gironès), és una artista multidisciplinar que empra el dibuix, l'escultura i el vídeo com a espais de creació vinculats a l'art de la performance, pràctica creativa que engloba i dona sentit a tots els llenguatges del seu art. Denys Blacker situa el seu cos com una realitat mediadora, oberta i porosa a formes encarnades de coneixement que abracen des de la intuïció, l'energia i l'espontaneïtat, fins al diàleg actiu i amorós amb la matèria en tots els seus estats.

 

L'any 2014 Denys Blacker i un col·lectiu d'artistes internacional funden el grup Ocells al cap. Les activitats i performances del grup Ocells al cap, qüestionen el rol de l'artista i el concepte individual d'autoria. Mitjançant exercicis i tallers, desenvolupen tècniques per alliberar la performance de la intencionalitat racional i conduir-la, sota el guiatge de la intuïció, a capes més profundes de la consciencia. Des del llenguatge del performance art examinen la nostra capacitat individual i comunitària de generar relacions innovadores, dinàmiques i transformatives entre la realitat material i la realitat immaterial. La improvisació és el nucli de la seva recerca i el seu itinerari creatiu s'orienta vers la performativitat, la telepatia i la sincronicitat.

 

Nota biogràfica de l'artista

 

Denys Blacker, artista visual és doctora per la Universitat a Northumbria. La seva obra ha estat exposada internacionalment al llarg de 30 anys. Ha presentat obra recent a Thin Ice al Days of Performance a Lviv (Ucraïna); Tingues a OUI Performance, York Guildhall (Anglaterra); The Three Roses a l'Interakcje Festival a Pietrkow Tribunlaski (Polònia); Birds in the Head, una reinvenció de performance en grup de l'obra Birds, d'Allan Kaprow, en col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies i la Bonne, Barcelona (Catalunya); Extensions Sèries, amb el grup Wolf in the Winter, Museum of Art Oxford (UK) i al Fierce Festival, Birmingham (UK).

 

Denys Blacker viu i treballa a Catalunya des de 1987. En col·laboració amb l'artista holandesa Anet Van de Elzen fundadora Gresol, institució cultural sense ànim de lucre, destinada a organitzar tallers i encontres culturals. Ha organitzat més de 20 festivals internacionals de performance a Girona i a Barcelona, entre els quals destaca: FEM, festival anual de performance internacional de dones artistes, actualment en la seva 14a edició.

 

www.casadelaparaula.cat