El món serà Tlön

Serafín Álvarez / Lúa Coderch / Ana Garcia-Pineda / Alicia Kopf / Rosell Meseguer / Claudia Pagès / Aleix Plademunt / Ricardo Trigo

Comissari: Jordi Antas

Inauguració, divendres 21 de febrer a les 19h

Del 21 de febrer al 23 d'agost de 2020

Bòlit_PouRodó, Bòlit_StNicolau i Bòlit_LaRambla

 

Programa públic

 
 

El misteri de la fusta no és que cremi, sinó que suri

En col·laboració amb el Festival MOT

 

Aquest programa paral·lel i complementari a l'exposició consta de dos grups de lectura, una performance, una visita comentada i una presentació que s'aniran succeint al llarg de la temporalitat expositiva. Uns plantejaments que s'articulen a partir d'artistes que participen en el projecte expositiu, i d'altres convidats que aportaran nous continguts en el sí del projecte.

 

Ai.1

Presentació

Del 24/07/20 18:00 al 24/07/20 19:00.

Ana Garcia-Pineda i Aleix Plademunt.  

Presentació - conversa

La ficción es una realidad por suceder d'Ana Garcia-Pineda i Iberia d'Aleix Plademunt 
Divendres 24 de juliol de 2020

Activitat en col·laboració amb Arts Libris Barcelona 2020.

 

18h

Zoom

http://zoom.us

ID: 454 768 9617

Codi d'accés: 926788

Durada: 60'

 

També oferim la possibilitat de veure la sessió de presentació a través del Zoom a l'espai expositiu del Bòlit_PouRodó.

 

Presentació de dues publicacions vinculades a l'exposició "El món serà Tlön", comissariada per Jordi Antas pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, a càrrec dels dos artistes i el comissari.

 

Donada la cancel·lació de l'edició 2020 de la fira Arts Libris,on havia de tenir lloc la trobada, l'activitat es farà en línia. Durant la conversa, es presentaran dues de les quatre publicacions presents en l'exposició; d'una banda La ficción es una realidad por suceder d'Ana Garcia-Pineda, produïda pel Bòlit com peça per a la exposició i que compta amb la col·laboració de la Fundació Joan Miró de Barcelona. Un llibre on l'autora construeix els seus relats a partir d'una flexibilitat narrativa a través de múltiples estructures i perspectives espai-temporals, els límits dels mons humans i el poder de les realitats paral·leles.

 

D'altra banda es presenta Iberia d'Aleix Plademunt, editada per Ca l'Isidret, i que es desplega com un mural en sala. Es tracta d'un projecte editorial on a partir d'una narrativa visual l'artista investiga l'explotació del cautxú i la shiringa des de mitjans del segle XIX. El llibre introdueix l'origen del nom de la localitat d'Iberia, així com algunes de les conseqüències de l'arribada de Màximo Rodríguez a la regió: el desplaçament de pobles originaris i l'explotació indiscriminada de matèria primera per a la seva exportació.

 
 

Ai.2

Visita comentada i vermut de cloenda

Del 22/08/20 12:00 al 22/08/20 13:00.
Girona

Visita comentada a l'exposició "El món serà Tlön"

A càrrec de Jordi Antas, comissari

Dissabte 22 d'agost a les 12h

Inscripció prèvia gratuïta a info@bolit.cat o 972427627

Places limitades

 

L'exposició "El món serà Tlön" ofereix una petita història fantàstica que situa, de manera crítica, aspectes descreguts sobre la mística, el ritual, l'anhel i el sentit de la vida des d'una relació activa, interactiva i narrativa. La mostra suposa un diàleg creuat amb treballs de Serafín Álvarez, Lúa Coderch, Ana Garcia-Pineda, Alicia Kopf, Rosell Meseguer, Claudia Pagès, Aleix Plademunt, Ricardo Trigo que abasten i estableixen vincles entre lloc i individu i les possibilitats significatives del propi llenguatge , des d'un context capaç de crear llocs on les coses que avui poden semblar ficció, demà poden arribar a ser veritat.

 

Aquesta activitat servirà com a finissage de l'exposició i se servirà un vermut de cloenda a tots els assistents.

 

Jordi Antas (Lleida, 1976), és comissari independent i mediador.  La seva tasca se centra en projectes sobre la relació amb l'entorn, les estratègies de recepció, la narrativa en l'art o la funcionalitat social de l'artista. Actualment combina els projectes curatorials amb la docència a l'escola d'art EAM Leandre Cristòfol de Lleida, i pertany a diferents organitzacions com l'equip del Centre d'Art la Panera de Lleida, l'equip curatorial d'Orbital Residency a Santander, i la direcció de DAFO Projectes a Lleida.

 
 

Ai.3

Presentació i lectura

Del 11/07/20 18:00 al 11/07/20 19:00.

Claudia Pagès.

Presentació online de la publicació "Rage, Home & Insults"

A càrrec de Claudia Pagès

Dissabte 11 juliol de 2020 a les 18h

Zoom

https://zoom.us

ID: 953 2350 5423

Contrasenya:  099338

Durada: 35-45'La peça que presenta Claudia Pagès dins "El món serà Tlön", és una petita part del projecte "Talk Trouble", molt més ampli, i que es va presentar el 2017 a La Capella de Barcelona. Amb motiu de l'exposició al Bòlit s'ha reeditat la publicació "Rage, Home & Insults", aquesta vegada traduïda al català.

 

Aquesta obra narra de manera col·loquial, i de vegades biogràfica, formes i usos del llenguatge i la paraula com a forma de fer mal o dels insults en la quotidianitat; les esquerdes en la comunicació i la temporalitat en l'ús del llenguatge i del objecte. Una manera de descriure processos de comunicació -lingüístics i no lingüístics-, d'investigar les estructures i els sistemes de circulació de la parla.

 

En aquesta sessió, l'artista presentarà i farà una lectura fragmentada de la publicació, que explora les tensions lingüístiques derivades de l'ús imprecís de les llengües no maternes, ara traduïda al seu llenguatge matern.

 

El focus principal de la investigació de Claudia Pagès és la construcció de formes d'organització i de com aquestes afecten les interaccions socials i les relacions humanes. El seu treball analitza el capital cultural, els col·lectius populars i la seva representació, amb l'objectiu d'examinar assumptes tals com les jerarquies, les relacions de poder, els sentiments de pertinença, les economies del cos i el desig.

 
 

Ai.4

Lectura + investigació

Del 09/05/20 18:00 al 09/05/20 19:30.

Amb Alicia Kopf.


Cap a una escriptura posthumana

Grup de lectura i investigació col·lectiva, amb Alicia Kopf i Jordi Antas

Dissabte 9 de maig de 2020

18 h

Zoom

https://zoom.us  

ID: 935 4887 3143

Contrasenya: 530754

Activitat participativa

 

Alicia Kopf ens desvetllarà el procés creatiu i d'escriptura que la va portar a fer el guió del vídeo "Speculative Intimacy", basat en el diàleg amb un bot conversacional existent a internet.  El projecte "Speculative Intimacy" proposa una perspectiva de ciència ficció emocional per originar nous relats al voltant de les interaccions entre els cossos, humans i no-humans. Kopf ens parlarà de les seves lectures de referència així com de la col·laboració amb la coreògrafa i ballarina Núria Guiuar en la realització de la peça.

 

L'exposició "El món serà Tlön" ofereix una petita història fantàstica que situa, de manera crítica, aspectes descreguts sobre la mística, el ritual, l'anhel i el sentit de la vida des d'una relació activa, interactiva i narrativa. La mostra suposa un diàleg creuat amb treballs de Serafín Álvarez, Lúa Coderch, Ana Garcia-Pineda, Alicia Kopf, Rosell Meseguer, Claudia Pagès, Aleix Plademunt, Ricardo Trigo que abasten i estableixen vincles entre lloc i individu i les possibilitats significatives del propi llenguatge, des d'un context capaç de crear llocs on les coses que avui poden semblar ficció, demà poden arribar a ser veritat.

 

Text:

• "¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?" de Philip K. Dick

 
 
 

Descarrega el text

text-grup-de-lectura-antas-alicia-kopf.pdf (469,85 KB)

 

Ai.5

Lectura + investigació

Del 25/04/20 17:00 al 25/04/20 19:30.

Amb Eloy Fernández Porta.

Els mons que són i no són

Grup de lectura i investigació col·lectiva, amb Eloy Fernández Porta i Jordi Antas

Dissabte 25 d'abril de 2020

17h

Activitat participativa

 

Zoom

https://zoom.us/j/95940442946?pwd=Wkg5QXhmcjVTY3VtaTNRdjBqTUNtdz09

ID: 959 4044 2946

Contrasenya: 630430 

 

Agafant com a punt de partida el conte "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" de l'escriptor argentí Jorge Luís Borges, l'exposició "El món serà Tlön" ofereix una petita història fantàstica que situa, de manera crítica, aspectes descreguts sobre la mística, el ritual, l'anhel i el sentit de la vida des d'una relació activa, interactiva i narrativa.


La mostra suposa un diàleg creuat amb treballs de Serafín Álvarez, Lúa Coderch, Ana Garcia-Pineda, Alicia Kopf, Rosell Messeguer, Claudia Pagès, Aleix Plademunt i Ricardo Trigo que abasten i estableixen vincles entre lloc i individu i les possibilitats significatives del propi llenguatge, des d'un context capaç de crear llocs on les coses que avui poden semblar ficció, demà poden arribar a ser veritat.


Com activitat complementària a l'exposició, proposem un primer grup de lectura i de conversa conjunta, que parteix de texts i fragments relacionats a partir de conceptes com: mons possibles i mons especulatius, la ciència ficció com a gènere, o el mirall com a element especulatiu de les realitats virtuals i eventuals.


Per això, i des d'una relació directa amb alguna de les peces de l'exposició, durant la sessió es plantejaran diversos vincles amb textos escollits i alguns processos o peces dels artistes que hi participen.


Una aproximació i anàlisi sobre la veu i vida dels objectes, els paisatges virtuals i els afectes i sensibilitats artificials.    

 

Textos:


• Audio-texto Multiverso d'Ana Garcia-Pineda

• Cuando hablamos del dron. Reseña sobre "Speculative Intimacy" d'Alicia Kopf. Eloy Fernández Porta

• Mitos del futuro próximo. J.G. Ballard

• Stie Totul. A life expanded. Lilli Hartmann

•  El monte análogo. René Daumal

•  La llave de plata.Viajes al otro mundo. H.P. Lovecraft

•  Yeti. La coronación del Everest. Jan Morris

 
 
 

Descarrega els textos

textos-grup-de-lectura-antas-fernandez-porta.pdf (3.440,74 KB)

 

Ai.6

Visita comentada virtual

Del 03/04/20 12:00 al 30/06/20 13:30.

Visita comentada virtual a l'exposició

Disponible a partir del 3 d'abril a les 12h aquí

 

Donada la situació actual de tancament dels espais expositus us proposem una visita comentada virtual a mode de recorregut per l'exposició "El món serà Tlön".

 

Aquesta mostra, comissariada per Jordi Antas, és un diàleg creuat entre vuit artistes de diverses generacions i procedències que, tot i treballar amb diferents registres, comparteixen complicitats i interessos comuns.