Bòlit Residencia Girona Creativa  

 
 

Ben Pointeker (febrer - març 2017)

 

Prenent Girona com a lloc de rodatge (i escenari literari de novel·les com 'Josafat') Pointeker vol explorar racons, llocs i espais per a dur a terme una investigació fílmica dins el gènere gòtic.

 

El seu enfocament proposa treballar amb les aparences - amb el doble sentit tant de des/aparicions visuals literals com en el sentit místic de manifestació d'un esperit (o aparició sinistra).

 

Es tracta de muntar escenes (inspirades o basades en observacions) i treballar amb la confluència de condicions oposades: la llum i la foscor, la ficció i la realitat, allò antic i allò contemporani. Les diferents línies de temps s'entrellacen, escenes o contextos que romanen sense canvis durant segles i creuen aparicions contemporànies (com podria ser una seqüència de turistes passejant que contrasta  amb una desfilada religiosa, o una breu aparició de monges que viuen fora del món i de sobte travessen el carrer). En el món gòtic els fantasmes sovint apareixen com projeccions de la foscor. El seu projecte intentarà donar la volta a la pantalla de projecció i prendre el decorat de l'arquitectura medieval nocturna a mode de pantalla fictícia o fantasma, en el qual apareix la "realitat", de sobte en la foscor.

 

Ben Pointeker (Àustria, 1975) és el guanyador de la primera convocatòria per artistes europeus en residència del projecte The Spur/ETACEC 1618. Ha viscut diversos anys als Països Baixos, on va estar nominat als prestigiosos premis Tiger de Curtmetratge en el Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i guardonat amb el Premi de Roma d'Arts visuals. Després d'una estada a Brussel·les, actualment torna a viure a Viena.

 

https://pointeks.hotglue.me     

 

Residència Martine Viale (gener 2017)

 

Nascuda a Montreal, Canadà, Martine Viale viu i treballa a Perpinyà, França.

 

Ancorada en la pràctica de la presència, la seva obra pretén crear instal·lacions basades en la performance. Darrerament, s'ha centrat en la creació d'obres en l'espai públic i en llocs inusuals que poden facilitar trobades imprevisibles amb els transeünts. Durant aquest procés, prioritza la pèrdua momentània de les bones maneres, utilitzant les accions com a eines d'investigació per a diferents condicionaments socials i personals. 

 

La seva obra s'ha presentat al Canadà i als Estats Units, així com a Israel, Brasil, Xipre, Sèrbia, Polònia, Escòcia, Espanya, Filipines, França, Bèlgica i Dinamarca.

 

Treballant principalment en un format duracional, se sent inspirada per l'espai entre art, la quotidianitat i els múltiples punts de convergència entre aquests dos. Utilitza la resistència i el temps per investigar  el potencial de diàleg entre el seu cos, el cos de l'espectador, els objectes i l'arquitectura.

 

https://martineviale.wordpress.com/

 
 
 

FEM_16

Martine Viale - Still Parallel

Piròmana d'Argos - Bestiari Oracular

Dissabte 28 de gener de 2017

19h 

Centre Cultural la Mercè

Entrada lliure

 

Dins l'estada a Girona de Martine Viale, el dissabte 28 de gener a les 19h al Centre Cultural la Mercè l'artista canadenca portarà a terme l'acció "Still Parallel".

 

L'activitat es completarà amb la performance "Bestiari Oracular" de Piròmana d'Argos, alter ego de Núria Iglesias. Ambdues accions s'emmarquen dins el FEM_16, la Trobada Internacional de Dones Artistes d'Art d'Acció, organitzada per l'Associació Gresol, amb la qual col·labora el Bòlit.

 

A "Still Parallel" Viale experimentarà i proposarà diferents estratègies pel que fa l'«entremig» i la idea d'intercanvi. D'altra banda, "Bestiari Oracular" és una acció basada en la interpetació subjectiva d'una pràctica col·lectiva duta a terme durant la residència d'investigació de FEM_16.

 
 

Descarrega el flyer

flyer-fem-viale-argos.pdf (160,57 KB)