XarteR, Xarxa d'Artistes en Residència, és una xarxa de centres de creació contemporània que tenen programes de residència a les comarques de Girona.

 

XarteR neix amb la voluntat d'optimitzar els recursos materials i temporals dels seus membres, tant en l'allotjament com en els espais de treball que els artistes necessiten. També busquen espais de visibilització i presentació del treball que els artistes realitzen durant les seves estades.

 

En aquest enllaç, trobareu el contacte, convocatòries, notícies i informacions vinculades als diferents membres de la xarxa.

 

http://xarter.cat/

 

Presentació de projectes de residència creativa

 

Presentació de projectes dels artistes Ferran Cardona (Bòlit), Shelby Prindaville (Nau Côclea),  Kubra Khademi (La Muga Caula) i Job Ramos (Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries)  i de dues noves convocatòries: Beca Brack/Nau Côclea/Singcat i ETAC 2016

 

Dijous 25 de juny, 19 h

Bòlit_StNicolau

 

El proper dijous 25 de juny a les 19 h al Bòlit_StNicolau tindrà lloc la presentació dels projectes dels artistes Ferran Cardona, resident del Bòlit, Shelby Prindaville, resident al Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera, Kubra Khademi, resident del projecte La Muga Caula i Job Ramos, resident a la Casa dels Forestals de Sant Martí d'Empúries.

 

Així mateix, es presentarà la nova edició de la beca Brack/Nau Côclea/SingCat que té per objectiu afavorir la mobilitat dels artistes visuals residents a Catalunya i l'intercanvi amb artistes del sud est asiàtic i la del projecte ETAC 2016 (Espai Transfronterer d'Art Contemporani) de residències d'artistes en  cinc centres de Girona (Bòlit), Figueres (Museu Empordà), Alaró (Addaya), Montpeller (La Panacée) i Albi (Le Lait) i que compta amb el suport de l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

 

Ambdues presentacions s'emmarquen dins Xarter, la xarxa d'espais d'art i cultura que tenen programes de residència a les comarques de Girona, actualment  en fase de creació, un projecte del Bòlit i de Côclea. Els objectius d'aquest projecte embrionari són optimitzar recursos materials i temporals dels membres tant en l'allotjament com en els espais de treball que els artistes necessiten així com trobar espais de programació, visibilització i presentació del treball que els creadors realitzen durant les seves estades.

 

Ferran Cardona (Menorca, 1994), artista resident al Bòlit fins el 24 de juliol gràcies a la beca obtinguda en la modalitat de projectes creatius, de recerca o investigació en arts visuals, presenta el projecte Revisions que té l'objectiu de revisar la història de la ciutat de Girona a partir del seu patrimoni simbòlic: els béns patrimonials arquitectònics i, per tant, materials, ja desapareguts. Cardona parteix de la hipòtesi que l'arquitectura representa i narra la societat del moment, tant pel que fa a manifestació artística, com pel que fa a una determinada representació ideològica, i constata com, en els darrers segles s'han anat construint i destruint edificis per tal de sobreposar noves construccions. Aquest projecte, doncs, vol estudiar cinc casos d'edificis desapareguts a fi d'analitzar-ne les històries i vicissituds i de fer re-aparèixer en l'escena pública i de manera material allò que roman en la memòria d'un determinat col·lectiu.

 

Shelby Prindaville (Kansas, EUA, 1996) és una artista visual i directora del Programa d'Art de la Saint Mary University a Leavenworth, Kansas que treballa principalment pintura i dibuix, encara que també fa incursions en tècniques mixtes, l'escultura i la instal·lació. Interessada en el paper de l'ésser humà en la construcció d'equilibri ecològic i en crear imatges centrades en la bella fragilitat i resiliència del món natural, Prindaville treballa amb el seu entorn més immediat i documenta les ecologies internacionals com a manera d'ampliar el seu propi món i el dels seus espectadors. La seva obra combina temes i ambients abstractes relacionats amb les descobertes científiques i propers a les il·lustracions taxonòmiques i de descripció zoològica. A les seves peces intenta, literalment i simbòlicament accentuar la delicadesa i la immanència de la natura, amb l'objectiu de connectar amb l'espectador i interactuar-hi emocionalment.

 

Kubra Khademi (Ghor, Afghanistan, 1989) és una artista afganesa que treballa en l'audiovisual, la instal·lació i la performance. El seu treball de reivindicació dels drets de les dones l'ha portat a exiliar-se i actualment tramita el seu estatut com a refugiada a la Unió Europea. Aquesta presentació és la seva primera experiència a Europa on ha arribat convidada pel Festival La Muga Caula on intervindrà el mes de setembre. Durant la seva residència, que es repartirà entre el festival i la Nau Côclea, també prepararà la seva participació a la ruta Walter Benjamin del Seminari Internacional sobre l'escriptor que tindrà lloc el proper mes d'octubre. El seu discurs, que respon a les tragèdies del seu poble, convida l'espectador a enfrontar-s'hi, a qüestionar-ne la causa i l'efecte i a imaginar-ne un futur de forma simultània. Amb un enfocament tendre i desproveït d'agressivitat presenta un treball inacabat que no és del tot una narrativa sinó més aviat un discurs simbolitzat per moviments simples.

 

Job Ramos (Olot, 1974) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i va ampliar els seus estudis a la Faculty of Art, Media and Design de la University of West England (Bristol).Ha treballat en l'àmbit de la instal·lació, el vídeo, el so, la performance, l'escriptura, etc., amb una dedicació als nous mitjans que no implica cap desinterès per altres suports tradicionals. Durant la seva residència, Ramos està treballant en el projecte experimental "Eclipsis i altres objectes", que busca evidenciar els mecanismes de producció d'il·lusió, utilitzant un material clau en la creació de la imatge: la llum. A partir de diferents estratègies i de múltiples registres als voltants de l'espai de residència que serveixen per materialitzar aquesta translació de l‘exterior cap a l'interior l'artista vol qüestionar les relacions entre conceptes com espai i temps i extramurs i intramurs, etc.

 

Enllaços d'interès:

http://ferrancardona.hotglue.me/

http://shelbyprindaville.com/

http://kubrakhademi.webs.com/

http://www.jobramos.net/

http://naucoclea.net/2015/06/15/beca-bracknau-coclea-2015-viatge-i-estada-a-singapur/

http://etac-eu.org/

http://www.lamugacaula.cat/