ITINERARIS CREATIUS: Give Me Three Days

 

Només demana temps qui intenta explicar alguna cosa que es resisteix a ser copsada de cop. "Coneixes Girona?" podria ser l'interrogant retòric d'un web de turisme qualsevol; "No, però dóna'm tres dies" podria ser la resposta d'un turista, igualment hipotètic, decidit a familiaritzar-se ràpidament amb un espai que, per força, haurà de ser "transitat". Ara bé: tres dies -i dues nits- seria molt poc temps si no fos perquè la ciutat està dissenyada per fer possibles aquests fluxos de visitants àvids d'informació. Per això té sentit "suplantar" l'hipotètic turista/viatger per algú que, fins a cert punt, hauria professionalitzat l'ofici de mirar: perquè el seu trajecte -en tant que artista- té sentit en la mesura que en dilata els límits a partir de canvis de registre sorprenents.

 

Els autors d'aquests cinc itineraris són artistes professionals que, en el context de l'exposició "Viatge Extra-Ordinari", es van allotjar a la ciutat durant tres dies, gràcies a la col·laboració dels hotels, amb l'objectiu de definir, armats només amb una tauleta (tablet, iPad...) uns trajectes decididament no convencionals, alguns dels quals encara conserven el punt de caramel de tot el procés innovador.

 

Itineraris creatius

Enllaç a l'exposició Give Me Three Days

 

ITINERARIS CREATIUS: GRPOP I GRMP3

 

Es tracta de dues innovadores aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils (per a Android i iOs/iPhone) creades en el context de l'exposició "Viatge extra-ordinari" del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, a mode de dues audioguies de la ciutat de Girona: l'una, GRpop, amb continguts del grup musical Pulpopop i l'altra, GRmp3 amb d'altres registres sonors.

 

Ambdues aplicacions es poden descarregar en l'espai expositiu del Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar a través de codis QR (amb les paraules clau GRPop i/o GRmp3 es pot descarregar des de les plataformes pertinents).

 

"Viatge extra-ordinari" és una exposició dedicada al turisme creatiu i al viatger, on les obres dels artistes transcorren dins el món del viatge i el turisme. Propostes com la que avui es presenten exploren la ciutat des de la innovadora experiència de consum de continguts del núvol des del territori, aprofundint en el concepte de "turisme cultural" i amplificant-ne l'audiència. A més, volen complementar els canals tradicionals de consum obrint una reflexió sobre la propietat intel·lectual dels continguts geolocalitzats..., en quina mesura pertanyen al territori?

 

Més informació

 

Act.1

Itineraris creatius: Grpop

GRPOP.

L'aplicació GRpop és una nova forma de consumir àudio, una experiència de diàleg entre lloc específic i continguts. Són 18 cançons que es poden descarregar durant el recorregut que l'usuari es marqui per Girona. Uns temes que Pulpopop ha compost pensant en la ciutat amb lletres que fan referència a cadascun dels llocs més emblemàtics. Un itinerari que transforma la relació entre el paisatge i el "turista cultural" a partir de la idea de continguts d'àudio geolocalitzats en temps real. En paral·lel, s'ha produït un CD comercial dels mateixos temes per als consumidors que no disposen de smartphone i que volen gaudir de l'experiència en una altra modalitat més contemplativa. Així mateix, es treballa en la creació d'un recurs educatiu adaptat a l'aplicació.

 

 

Ruta GRPop

GRPop al TN Comarques

 
 

Act.2

Itineraris creatius: Grmp3

 

GRMP3.

Els continguts de GRmp3 constitueixen una proposta sonora més experimental. Inicialment hi trobem poemes de Carles Turat, Anna Perera i Esther Fabrellas, pensats i creats sota els criteris de geolocalització, no obstant  això és el tret de sortida per a una futura plataforma de difusió per a joves creadors sonors, per a la qual més endavant s'ha obert una convocatòria pública.

 

Enllaç a la convocatòria

 
 

ITINERARIS CREATIUS: ÆNVERS GIRONA_MAPES INTANGIBLES

 
 

"Ænvers Girona" va ser un programa del Bòlit, Centre d'Art Contemporani.Girona  en format evolutiu  i en procés que combinava cultura i turisme, art i educació, oci i coneixement, i que tenia com a nucli de reflexions i operacions la ciutat de Girona.

 

 "Ænvers Girona_Mapes Intangibles", comissariada per Flora Bacquelaine, és un exercici col·lectiu que pren la cartografia com a mètode d'investigació urbana i el mapa com a instrument de comunicació. Es tracta d'una reflexió sobre la ciutat des de la contemporaneïtat i a partir de diferents aproximacions que es van anar succeint en el temps.

 

Més informació

 

 

Act.3

Ressegueix la teva qüotidianitat!

RESSEGUEIX LA TEVA QUOTIDIANITAT!

 

Fas cada dia la mateixa ruta? Et proposem enregistrar-la per compartir-la. Amb totes les rutes compilades generarem un mapa  col·laboratiu sobre la intensitat urbana de Girona.

 

Instruccions:

1.- Baixeu-vos l'aplicació Wikiloc

2.- Feu fotos dels llocs que considereu més interessants o d'allò en el que no us havíeu fixat mai

3- Pengeu la ruta amb el nom "La Meva Ruta Quotidiana".

 

Us convidem a que us convertiu en turistes del vostre dia a dia, de ben segur que descobrireu nous racons! (i arribareu abans)

 

WIKILOC és una plataforma que us permet registrar les vostres rutes i compartir-les amb tothom (www.wikiloc.com).

 
 

Act.4

Fuig de la ciutat! (si pots)

FUIG DE LA CIUTAT!  (si pots)

 

Provar de definir el mapa de la ciutat a través dels seus límits sonors podria semblar senzill si no fos perquè el silenci no existeix. Prendre consciència que "soroll" no és res més que allò audible per defecte és condició insalvable per fer-ne un esbós

 

Us desafiem a sortir a la recerca del límit sonor de Girona

És possible aconseguir deixar de sentir la remor urbana? On s'amaga el "silenci de la naturalesa"?

 

A través de l'aplicació No Tours, podeu crear derives sonores i compartir-les amb nosaltres. Entre tots, amb els punts finals canviarem la silueta de la ciutat.

 

No Tours és una aplicació per a Android de registre de passejos sonors (www.notours.org).