L'Ajuntament de Girona finalitza el procés de selecció de la direcció del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 

L'Ajuntament de Girona va tancar ahir l'última fase del procés de selecció de la direcció del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona per als propers quatre anys (2021-2025). Íngrid Guardiola serà la nova responsable de l'equipament i substituirà Carme Sais, qui ha dirigit l'equipament cultural des del 2013. 

 

Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, Guardiola és assagista, realitzadora audiovisual i investigadora cultural. De la seva experiència professional destaca la seva col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i, a més, ha estat membre del comitè executiu de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Ha participat i co-comissariat diferents exposicions, i des de fa uns anys és professora associada del Grau en Comunicació Cultural de la Universitat de Girona. 

 

La seva incorporació a la direcció del Bòlit està prevista per al proper mes de maig. Per la seva banda, Carme Sais es reincorporarà a l'Àrea de Drets de les Persones com a cap de Serveis de Museus, Patrimoni i Arts Visuals.

 
 

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona se suma al comunicat conjunt emès per la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya amb el text que reproduïm a continuació:

 

POSICIONAMENT DE LA XARXA DE CENTRES D'ART DE CATALUNYA EN EL MARC DE LA CRISI OCASIONADA PEL COVID-19

 

Amb la crisi ocasionada per la COVID-19, l'afectació del sector de les arts visuals està essent i serà molt gran, amb la circumstància afegida que provenim d'una migradesa econòmica i sistèmica.

 

Com a Centres d'Art públics de Catalunya prenem consciència que hem de treballar més que mai per ajudar al manteniment del sector de les arts visuals en actiu. En aquest sentit, estem convençudes que els centres d'art podem fer molta feina per donar suport al nostre sector en cadascun dels nostres territoris, alhora que ens volem coordinar amb les accions que emprengui el Departament de Cultura de la Generalitat i amb les d'altres agents del sector com són la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya, l'Associació Catalana de Crítica d'Art, Xarxaprod, Actua Cultura, ArtBarcelona i el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya.

 

El nostre plantejament conjunt és apostar per tot allò que pugui ajudar els i les nostres professionals a continuar treballant d'una forma professional, digna i suficient. Calen polítiques actives de creació de noves oportunitats, alhora que també cal escoltar i tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica, el comissariat, etc. Creiem que els centres d'art poden ser i són una plataforma necessària per a dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat, i per això:

 

1.    Agraïm l'aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura del Departament de Cultura de la Generalitat i d'alguns dels Ajuntaments, però tot i això, pensem que és necessari adoptar altres accions i polítiques de major impacte i recorregut, específicament pensades per aquesta crisi que ens afecta profundament a curt, mig i a llarg plaç.

 

2.    Reivindiquem que tots els Centres d'Art de la Xarxa mantinguin els equips i pressupostos assignats per cada Ajuntament.

 

3.    Donem suport i ens sumem a les campanyes ja iniciades per Actua Cultura, la PAAC l'ACCA. Molt especialment, subratllem i també demanem:

-         La implementació en l'àmbit laboral i fiscal de l'Estatut de l'Artista.

-         El 2% del pressupost en Cultura.

-         Que l'1,5% d'obra pública és destini a l'obertura de programes de suport als/les artistes.

-         L'activació de polítiques que promoguin el mecenatge.

 

4.    Proposem la creació de noves línies de suport als i les professionals independents de les arts visuals, que ens oferim a canalitzar a través dels Centres d'Art de la Xarxa. Concretament, proposem: 

-        Línia d'ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, per a l'elaboració de nous projectes. 

-        Línia d'ajudes a la producció d'obres d'art susceptibles de ser posteriorment patrimonialitzades a través del Pla d'Adquisicions d'Art Contemporani

-        Línia d'ajudes per a projectes artístics d'acció comunitària en el context social, educatiu, sanitari, etc.

-        Línia d'ajudes per a projectes artístics digitals, inclosos aquells que tenen per objecte la projecció internacional dels i les artistes.

 

Finalment, volem deixar constància de que els Centres d'Art de Catalunya estem reprogramant les nostres exposicions i activitats amb els recursos que tenim assignats amb la voluntat de dur a terme els programes que tenim previstos. Per això, per tal de poder encarar nous projectes específicament pensats per pal·liar els efectes de la present crisi, els Centres d'Art de la Xarxa fem palès que és necessari trobar recursos extraordinaris per poder contribuir com pretenem, activament i propositivament, en el pla de xoc del sector de les arts visuals contemporànies.

 

Les directores i els directors dels centres de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

4 de maig de 2020

 

ACVic Centre d'Arts Contemporànies

Bòlit Centre d'Art Contemporani, Girona

Centre d'Art la Panera, Lleida

Centre d'Art Tarragona

Centre d'Art Tecla Sala, L'Hospitalet de Llobregat

Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació

Lo Pati Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, Amposta

Mataró Art Contemporani

 

Bòlit i COVID-19

 
 

La situació extraordinària en la qual es troba el Bòlit, a l'igual que la resta d'equipaments culturals, l'ha obligat a readaptar-se i, amb els espais tancats des del passat 13 de març,  es troba en fase de reprogramació de totes les activitats.

 

De moment s'han prorrogat, fins a finals d'agost, les dues exposicions en curs:  la col·lectiva "El món serà Tlön" i el projecte artístico-educatiu "Taller d'anatomia. La mà que pensa" i s'està reorganitzant el calendari de les mostres de la tardor així com la de la resta d'activitats.

 

Una altra data que s'ha tancat ja és la de la celebració del Dia Internacional de l'Art, que estava prevista per aquest cap de setmana (17, 18 i 19 d'abril). Finalment tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de setembre, el que ha de permetre, si tot va bé, celebrar tres coses al mateix temps: la reivindicació de l'art,  la represa de l'activitat cultural en general i l'inici de la temporada artística. L'edició d'enguany s'obrirà amb el pregó a càrrec de Glòria Bosch programat pel divendres 4 de setembre a les 19h. Com a acte simbòlic, aquest divendres 17 d'abril es farà pública l'edició que s'ha fet del text del pregó de l'edició 2019, que va anar a càrrec de Vicenç Altaió. De moment es difondrà en versió digital a través dels diferents canals del centre a l'espera de poder-ne fer l'edició impresa.

 

Així mateix, mentre es reprograma tota l'activitat, ja sigui de forma virtual o bé presencial un cop acabi el confinament, des del Bòlit s'han obert diverses línies de treball en línia.  

 

D'una banda, s'ha reactivat una metodologia de treball que s'ha anat desenvolupant durant els darrers anys de forma ocasional,  i ara apareix com un servei essencial per a la comunitat creativa:  l'Oficina de suport.

 

Durant els quasi 12 anys d'activitat del centre son moltes les consultes que s'han rebut per part d'artistes i agents culturals relacionades amb temes de facturació, d'encaix en el sector, de drets de propietat intel·lectual, qüestions de comunicació així com peticions d'orientació a l'hora de presentar un projecte a una convocatòria, dossiers de patrocini, etc.

 

A partir d'un determinat moment aquestes peticions es van sistematitzar i, d'una banda, es van aprofitar per a redissenyar el programa formatiu oferint cursos dels temes amb més demanda i, de l'altra, van començar a programar-se trobades presencials amb aquests professionals per tal de poder oferir-los aquest servei. En el moment en el que ens trobem, és clau tornar a visibilitzar aquesta proposta i oferir-la al sector per si li pot ser d'utilitat, tot i que ara en format virtual a través de telèfon, mail o videotrucada.

 

En segon lloc, i donat que el gruix d'usuaris son els visitants de les exposicions, s'han creat visites comentades virtuals a les dues en curs:  "El món serà Tlön" i "Taller d'anatomia. La mà que pensa". Partint del guió de mediació que s'elabora per a cada mostra, i treballant amb els artistes i comissaris, s'ha posat veu a un recorregut pels diferents espais expositius per tal que el públic pugui gaudir de l'experiència expositiva més enllà de la contemplació de les obres.

 

Així mateix, s'estan reorientant algunes de les publicacions que estava previst imprimir properament cap a un format més interactiu i també s'estan començant a reformular activitats que havien de ser presencials, com uns grup de lectura i unes presentacions de publicacions vinculats a les exposicions actuals, al format on line a través de les xarxes socials.

 

Una altra proposta que s'està treballant son unes petites càpsules en vídeo que s'han demanat a tots els artistes, comissaris i agents culturals vinculats al centre en les quals se'ls demana una petita reflexió entorn de com els està afectant la situació actual al normal desenvolupament de la seva feina. Tots els professionals contactats estan ara mateix portant a terme algun projecte dins la programació del centre pel que s'ha decidit que, igual que es fa amb la seva feina, se'ls remuneri per aquests continguts.

 

Col·laboració amb el Centre Pompidou de París

 

Isaki Lacuesta inaugura una exposició retrospectiva al Pompidou de París amb dues obres coproduïdes pel Bòlit i que es podran veure a Girona a partir del mes de gener de 2019

 

El dilluns 26 de novembre de 2018 el Centre Pompidou de Paris s'inaugura l'exposició "Cineastes en correspondència", que reprodueix l'intercanvi fílmic entre Isaki Lacuesta i Naomi Kawase al mateix temps que es presenten sengles retrospectives de l'obra dels cineastes. La mostra estarà oberta al públic fins al 7 de gener de 2019.

 

A l'acte d'inauguració hi assistiran l'Alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la Directora General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Ponsa, la directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, el delegat de l'Oficina de Paris de l'Institut Ramon Llull, Raül David Martínez i la directora del Bòlit, Carme Sais.

 

El 2008, convidat pel CCCB, Isaki Lacuesta va proposar dialogar amb Naomi Kawase, a través d'un intercanvi de sis cartes i un epíleg que va tenir una durada d'un any, entre agost de 2008 i juliol de 2009.

 

A la mostra del Pompidou s'exhibiran fins a 30 de les pel·lícules de Lacuesta, un autoretrat que amb el títol On ets? passarà a formar part de la col·lecció del centre i dues instal·lacions, Les films doubles i Les imatges eco, coproduïdes amb el Bòlit, el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Institut Ramon Llull.

 

"Les imatges eco" serà també el títol amb el qual es presentarà l'exposició que el Bòlit dedicarà al cineasta gironí del 25 de gener al 28 d'abril de 2019. Es tracta d'una trilogia d'obres, una per a cadascun dels espais del Bòlit, fruit de diferents col·laboracions amb altres creadors. Dues de les produccions, Les imatges eco i Les pel·lícules dobles son coproduccions amb el Centre Pompidou amb motiu de la seva retrospectiva i una tercera està feta específicament pel Bòlit i es troba encara en fase de producció. El projecte compta, també, amb la col·laboració de l'Arts Santa Mònica on s'exhibirà a partir del mes de maig de 2019.

 

El projecte europeu “The Spur” tanca amb la creació d’un banc de recursos pioner per als artistes contemporanis

 

Durant dos anys, el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ha internacionalitzat la seva activitat en l’àmbit europeu, guanyant visibilitat, notorietat i cohesió

 

El projecte europeu “The Spur” ha tancat aquesta setmana la seva activitat amb unes jornades a Girona per debatre al voltant de l’art contemporani. La reunió ha comptat amb la participació de 16 artistes i 8 professionals de l’àmbit de la gestió cultural que des del 2016 han col•laborat conjuntament per crear una xarxa d’arts visuals a Europa.

 

Un dels fruits principals de les jornades, que han tingut lloc els dies 9 i 10 de juliol, ha estat l’acord de crear un banc de recursos gratuït, pioner dins del sector, per a artistes contemporanis i contemporànies. El banc de recursos es publicarà al web del projecte i inclourà documents model de bones pràctiques i un contracte model per a artistes en residències. Els documents, que s’han debatut aquests dies a Girona, s’han estat elaborant amb la col•laboració d’una consultoria de gestió cultural i d’advocats experts en el sector de l’art. Els documents seran fruit d’un acord entre les dues parts que intervenen en un projecte de residències: el centre que les organitza i l’artista que les executa.

 

En el marc de la reunió, els artistes i les participants en el projecte europeu han debatut sobre les seves experiències dins de “The Spur” i han intercanviat opinions sobre la concepció de l’art i sobre com aproximar l’art contemporani a la societat.


La trobada respon a una metodologia de treball que es basa en el treball en xarxa i que ha estat implementada pels socis durant els dos anys de projecte. La finalitat ha estat promoure el diàleg obert entre els artistes participants, els socis i gestors culturals en relació amb diversos aspectes i realitat dels estils de vida dels artistes, tals com la família, la situació econòmica, els estudis, les carreres professionals paral•leles, etc.


A la reunió de Girona també s’han discutit els continguts del catàleg final del projecte, el qual es publicarà durant les pròximes setmanes i es distribuirà el mes d’agost a diferents institucions especialitzades en l’art contemporani d’arreu d’Europa com, per exemple, biblioteques d’universitats, centres d’art contemporani, escoles de Belles Arts, entre d’altres. A més a més, el projecte “The Spur” ha creat i editat dues revistes digitals que inclouen els continguts dels quatre seminaris que es van organitzar a Girona, Roma, Albi i Palma i que es publicaran aquest estiu a la xarxa.
El projecte “The Spur” està destinat a crear una xarxa de cooperació europea formada per set entitats culturals que funcionen com a operadors culturals a escala local i internacional. Liderat pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el projecte inclou Le Lait Centre d’Art Contemporani d’Albi (França), el Bureau des Arts et Territoires de Montpellier (França), la Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (Mallorca), l’Sputnik Oz de Bratislava (Eslovàquia), la Fondazione per l'Arte de Roma (Itàlia) i l’Euroregió Pirineus Mediterrània.


Es tracta d'un projecte que s’ha desenvolupat al llarg de dos anys (2016 - 2018) i que aposta per la creació d’una xarxa de cooperació europea centrada, fonamentalment, en les arts visuals.

 
 

Podeu descarregar el dossier de premsa a l'enllaç

ndp_the_spur_tancament.pdf (681,23 KB)

 

Girona estrena una programació municipal estable d'exposicions de fotografia i vídeo

 

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona impulsa aquesta nova línia expositiva a la ciutat, que s'iniciarà amb la mostra "Fotografies com a espai públic"

 

Girona comptarà a partir d'ara amb una programació municipal estable d'exposicions fotogràfiques i audiovisuals. L'Ajuntament de Girona, a través del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, ha impulsat una nova línia expositiva a la ciutat, que se centrarà en el camp de la fotografia i el vídeo contemporanis. 

 

"Per nosaltres un repte important en l'àmbit cultural és atraure el públic més jove i creiem que amb aquesta nova línia, en què la imatge és un element clau, ho podrem aconseguir. L'aposta que fem per la cultura té un doble objectiu: per un costat, formar ciutadans més cultes i més crítics per aconseguir que la nostra societat progressi; i, per l'altre, enfortir una indústria importantíssima del nostre país com és la de l'àmbit cultural" ha manifestat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

 

L'elecció del camp creatiu de la fotografia i el vídeo respon a quatre criteris. En primer lloc, que es tracta d'un dels àmbits més rics i prolífics de les arts visuals a Catalunya i a les comarques gironines. En segon lloc, que la iniciativa permet créixer tant en la direcció de la creació contemporània com en la dedicació de la ciutat a la imatge patrimonial -  que es plasma en el Centre de Recerca i difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona (CRDI), el Museu del Cinema i en l'Inspai de la Diputació de Girona. En tercer lloc, que es considera que la imatge permet presentar treballs més assequibles pel públic, més lluny de l'art conceptual o tecnològic d'altres línies de programació del Bòlit. I en quart i últim lloc, que l'aposta per aquest àmbit està en línia i consonància amb el nou Pla Nacional de Fotografia de Catalunya, que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya està impulsant des de fa dos anys i en el qual està interessat a participar-hi l'Ajuntament de Girona. 

 

Tal com ha explicat la directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, Carme Sais, després de l'obertura de la seu del Pou Rodó el passat mes d'octubre, s'ha pogut tenir un nou espai d'exposició a la ciutat "que ens ha permès obrir una nova línia expositiva a la ciutat, la de fotografia i vídeo i dedicar-li un espai com és el Bòlit_LaRambla".

 
 

Descarrega el dossier aquí

bolit_cat_ddp_cicle_fotografies_com_a_espai_public.pdf (176,49 KB)

 
 
 

Suspensió de l'acte d'inauguració de l'exposició "Entre Cos i Enigma. Arquitectura dels sentits" de Pep Admetlla i CODIestudi

 

Per respecte als difícils dies que estem vivim a Catalunya, en senyal de protesta per la repressió policial patida  l'1 d'octubre i en suport a les víctimes de les agressions i de l'opressió que pateix la població catalana i els seus representants institucionals:


El Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona suspenem l'acte d'inauguració de l'exposició " Entre cos i enigma - Arquitectura dels sentits" previst per avui dimecres 4 d'octubre a les 19h al Bolit-St. Nicolau així com de l'instal·lació "DIES IRAE...fi del relat" a l'absis de Sant Pere de Galligans.

 

A partir de demà, dijous 5 d'octubre, la mostra es podrà visitar en l'horari habitual.

 

Altrament, està previst realitzar una visita comentada a l'exposició a càrrec dels artistes el dissabte 21 d'octubre a les 12 h. Així mateix, el dijous 23 de novembre a les 19 h tindrà lloc una conversa entre els artistes Pep Admetlla i Domènec.


Més informació a www.bolit.cat

 

 

 

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, es redefineix per esdevenir el nou centre de referència d'art contemporani

 

L'espai estarà ubicat a la seu de l'antiga Fundació Espais i desenvoluparà tasques d'exposició, de gestió i d'arxiu

  

Amb la missió de ser el centre d'art contemporani de referència de Girona i comarques, el passat divendres 21 de juliol l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el regidor de Cultura, Carles Ribas, i la directora del Bòlit, Carme Sais, van presentar el nou espai expositiu, de gestió i arxiu del Bòlit, que estarà ubicat a la plaça del Pou Rodó, 7, seu de l'antiga Fundació Espais.

 

El nou centre vol complir tres objectius principals. En primer lloc, activar i promoure la creació de les arts visuals contemporànies fent especial incidència en els artistes de la ciutat i del territori; en segon lloc, desenvolupar projectes innovadors i educatius a l'entorn de l'art contemporani al Barri Vell de la ciutat, i finalment, exercir les seves funcions expositives que complementarà amb el futur equipament museístic de la Casa Pastors vinculat al Museu d'Art de Girona, així com l'Escola d'Art de Girona.

 

L'alcaldessa de Girona ha posat de manifest que "aquest nou espai és una eina que aconseguirà impulsar en positiu un nou espai de trobada entre els veïns del Barri Vell i servirà d'element cohesionador de barri, alhora que es convertirà en  un nou centre de recuperació de cultura i de difusió de l'art contemporani".  El regidor de Cultura, Carles Ribas ha destacat que l'espai "serà una peça clau fonamental per a la difusió de l'art audiovisual del país i d'impuls per als artistes emergents de l'art contemporani".

 

La inauguració del nou espai està prevista per a finals d'octubre i aquesta nova incorporació, que s'afegeix als espais del Bòlit_Sant Nicolau i el Bòlit_La Rambla, que continuaran amb la seva activitat habitual, permetrà posar a disposició del públic l'important fons de documentació de l'antiga Fundació Espais (la segona biblioteca d'art contemporani més important de Catalunya, oberta els anys 1987-2010), el qual es complementarà amb el fons de documentació i la biblioteca del Bòlit.

 

PREMIS ACCA

 

6  projectes pertanyents a la Xarxa de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya nominats en la 33ena edició dels premis de l'Associació Catalana de Crítics d'Art

 

Categoria educació:

El Bòlit Mentor, del Bòlit Centre d'Art Contemporani. Girona

Art i Escola de l'ACVic Centre d'Arts Contemporànies (projecte conjunt amb el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona)

Categoria Espais i iniciatives:

Lo Pati, Centre d'Art de les Terres de l'Ebre (Vicent Fibla, Amposta)

Categoria Projecte Artístic:

"Escombros", Angela de la Cruz, del Centre d'Art La Panera

Categoria Recerca:

Ramon Guillem-Balmes. "Agafeu-vos la mà i pugeu a l'infern", d'Antònia M. Perelló al MAC Mataró Art Contemporani.

Categoria comissariat:

Àlex Mitrani, "La lliçó de Diògenes", Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat.

 

Demà dijous 23 de març a les 19h a l'Auditori del MACBA tindrà lloc la 33ena edició dels premis que cada any convoca l'Associació Catalana de Crítics d'Art.

 

En aquesta ocasió, sis projectes de la Xarxa de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya competiran en cinc de les 6 categories establertes per l'ACCA, atès que en cada categoria s'han nominat 5 projectes rellevants de Catalunya.

 

A banda dels centres d'art esmentats, la Xarxa es completa amb el Centre d'Art de Tarragona i Fabra & Coats, Centre d'Art Contemporani de Barcelona. La Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya està impulsada per la Generalitat de Catalunya i les administracions locals titulars dels centres d'art que en formen part.

 

ETACEC 1618

 

L'Euroregió Pirineus Mediterrània impulsarà un nou projecte artístic del Bòlit de Girona

 

  • L'Euroregió, nascuda el 2004, aposta el pròxim any per un únic projecte que busca crear una xarxa europea de cooperació artística
  • El projecte d'intercanvi d'artistes compta amb socis de Mallorca, Itàlia, França i Eslovàquia i optarà a una subvenció europea

 

L'Euroregió Pirineus Mediterrània anuncia que apostarà en un únic projecte cultural el 2016, l'ETACEC 1618 (Espai Transfronterer d'Art Contemporani Europa Creativa 2016-2018), liderat pel Centre d'Art Contemporani Bòlit de l'Ajuntament de Girona.

 

L'impuls a aquest nou projecte d'intercanvi d'artistes es traduirà en una subvenció de fins a 100.000 i s'espera que pugui ser ampliat amb un ajut europeu Europa Creativa.

 

L'ETACEC 1618 (Espai Transfronterer d'Art Contemporani a l'Europa Creativa) liderat pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani, és un projecte que suma 6 centres d'art contemporanis, públics i privats: el centre d'art Le Lait d'Albi (França), el centre d'art Addaya (Alaró, Mallorca), el Bureau des Arts et Territoires de Montpeller (França), la Fondazione per l'Arte de Roma (Itàlia) i Sputnik Oz de Bratislava (Eslovàquia).

 

Es tracta d'un projecte de desenvolupament de les indústries creatives en el camp de les arts visuals que es materialitzarà a través d'un programa de residències artístiques, mentoring i assessorament als professionals de la creativitat i prospecció d'una possible clusterificació de zones urbanes a l'entorn de la creativitat. L'objectiu del projecte, que tindrà dos anys de durada (2016-2018), és afavorir la circulació de professionals de les arts contemporànies, creant circuïts estables de mobilitat i els intercanvis professionals i d'artistes.

 

Amb aquest projecte el grup de centres d'art participants aposta per la creació d'una xarxa europea que desenvolupi projectes innovadors de dinamització i internacionalització de professionals de les indústries creatives, amb especial dedicació a les arts visuals. Així, s'activen residències artístiques en aquest cas orientades a la recerca i desenvolupament de perfils professionals, a través del mentoratge, l'assessorament i la internacionalització.

 

El grup de treball internacional esdevé una xarxa de cooperació de 6 organitzacions culturals que operen a àmbit local i internacional com a centres d'art contemporani, amb una clara voluntat de fer-ho com a xarxa europea, orientant-se cap a l'economia de la creativitat per tal d'innovar amb noves formes de suport a l'art contemporani.

 

Les accions proposades són:

 

1. Noves formes de residències d'artistes i creatius que tenen per objectiu inserir l'artista/creatiu en el sistema i l'economia real: indústria,  barri, clústers, etc.

2. Jornades de debat i tribuna d'experiències pròpies i models

3. Transferències de coneixements entre partners i d'aquests cap enfora

4. Coorganització, establiment de xarxa professional i comunicació conjunta

 

L'ETACEC 1618, és un projecte que té com antecedent el projecte ETAC (Espai Transfrontererer d'Art Contemporani, subvencionat per l'Euroregió els anys 2012, 2013 i 2014)

 

És previst que l'oficina de l'Euroregió faci una acompanyament del projecte els propers mesos i que es presenti a la propera convocatòria Europa Creativa de la U.E. Els dies 17 i 18 de setembre se celebrarà una reunió de tots els socis a la ciutat de Girona per preparar el dossier que es presentarà convocatòria el mes d'octubre.

 

L'Euroregió Pirineus Mediterrània, nascuda el 29 d'octubre de 2004, és un projecte de cooperació política entre Catalunya, les Illes Balears, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées. Té un objectiu doble: per una banda, crear un pol de desenvolupament sostenible al nord-oest de la Mediterrània basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori; i per l'altra, contribuir a la construcció d'una Europa unida, solidària i propera als ciutadans.

 

 

ETAC ESPAI TRANSFRONTERER D'ART CONTEMPORANI

 

L'ETAC, l'Espai Transfronterer d'Art Contemporani, del qual forma part el Bòlit, ha rebut una nova subvenció de l'Euroregió Pirineus Mediterrània per a l'edició 2015-2016.

 

Dins la convocatòria d'ajuts culturals 2014 de l'Euroregió Pirineus Mediterrània l'Ajuntament de Girona a través del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona ha rebut una subvenció per import de 20.000€ per a portar a terme la segona fase del projecte ETAC de residències d'artistes.

 

El projecte ETAC (Espai Transfronterer d'Art Contemporani), liderat pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, està format  pel Consorci Museu de l'Empordà de Figueres: Museu de l'Empordà; Le Lait, Laboratoire Artístic Internacional du Tarn, Albí; La Panacée - Centre de Culture Contemporaine (Montpeller) i Addaya, Centre d'Art Contemporani, Alaró (Mallorca).

 

Durant el període 2014-2015 l'ETAC ha desenvolupat un programa de residències d'artistes, d'abast internacional, a mode de cooperativa entre els diferents centres, esdevenint una plataforma de desenvolupament de les indústries creatives, de creació de públics per a l'art contemporani i d'educació artística. Així mateix, s'ha desenvolupat un model de gestió i comunicació compartit que han conferit personalitat pròpia al projecte i una potent imatge de marca.

 

La convocatòria de selecció es va llançar el juliol de 2014 i oferia una borsa de residències per a 5 artistes als quals es becava per a una estada de 3 mesos cadascuna, la qual es repartia entre dos dels centres participants, fent cada artista fes una estada creativa de sis setmanes en un centre i l'altre mes i mig en un altre, de tal forma que cadascun dels 5 equipaments organitzadors acollís dos artistes.

 

Es van rebre fins a 166 propostes de 21 països diferents de les quals es van seleccionar les de Mireia Saladrigues (Barcelona, Catalunya), Raphaël Emine (París, França), Jennis Li Cheng Tien (Singapur), Edith Medina (Tultitlán, Mèxic) i Javier Chozas (Madrid, Espanya).

 

Cada artista va rebre una beca de 2.800 euros i una ajuda per fer front als desplaçaments de 700 euros i durant les diferents estades en residència, els centres van fer activitats i exposicions per donar a conèixer els artistes i el seu treball per tal de posar en contacte l'art contemporani amb el públic.

 

El passat mes de febrer van tenir lloc les Jornades ETAC, que van reunir els cinc artistes guanyadors de la convocatòria i als directors dels diferents equipaments, en les quals es van portar a terme diferents sessions de treball conjuntes, per debatre i posar en comú l'experiència i les propostes artístiques que s'estaven desenvolupant, i que van culminar en una presentació pública del projecte.

 

A partir del concepte Repetició i diferència, els cinc artistes van treballar diferents temàtiques de recerca entorn la pràctica artística contemporània des de  perspectives socials, conceptuals i de mediació, entre d'altres, prestant una especial atenció als elements de diversitat o coincidència que l'ETAC ofereix en tant que espai territorial i conceptual, com a marc d'estudi, anàlisi i reflexió.

 

El projecte 2015-2016 vol consolidar aquest espai d'art contemporani disseminat pel territori i connectar-lo a una altra xarxa similar operativa en l'Eurozona per tal de construir un projecte en el marc de l'Europa Creativa. Partint d'una nova convocatòria del programa de residències d'artistes es vol arribar a crear una xarxa de xarxes d'espais de residència d'art contemporani que permeti una major mobilitat i interrelació europea. La temàtica escollida per a aquesta edició, seguint amb la línia de fomentar la recerca en arts visuals, és Patrimoni i Turisme Cultural.

 

El pressupost global del projecte per a l'edició 2015-2016 és de 33.333€ i la subvenció és de 20.000€ (60%), sent l'aportació dels socis de 13.333€ (40%).

 

Més informació

http://etac-eu.org/    

 

 

Filtres APPart

 

Propostes i projecte d'una exposició

 

La tardor de 2014 varem encarregar a Sol Riera el comissariat d'una exposició que havia de tenir lloc la primavera i estiu de 2013. L'encàrrec seguia una línia de treball assumida pel Centre des del 2013 de la qual es va veure un primer resultat en l'exposició "Viatge extra-ordinari". Aquesta línia de treball vincula l'art contemporani amb el turisme i respon al fet que el Bòlit comparteix edifici amb l'Oficina de Turisme. Per això ens proposem que una proposta expositiva a l'any entri en relació amb la realitat turística de la ciutat, contribuint a través del discurs curatorial a presentar una mirada innovadora sobre la ciutat que completi els estímuls que ja tenen els visitants quan arriben, sovint basats en les diferents icones turístiques com són la catedral, les cases de l'Onyar, etc.. Es busca, trobar en la mirada dels artistes la generació de nous discursos i nous itineraris creatius que interessin a ciutadans i visitants.

 

Per això, l'encàrrec que varem fer a Sol Riera com a comissària era l'elaboració d'una proposta expositiva que treballés l'art contemporani generant nous itineraris creatius i entrant en relació amb el sector turístic. Aquest projecte estableix una col·laboració amb els hotels posant-hi obres en les seves dependències, a l'abast del públic. Per anar més lluny encara, i prospectar tot tipus de possibilitats, l'exposició té lloc també a la via pública i en dispositius de telefonia mòbil.

 

Amb aquest tipus de propostes, la nostra intenció és aconseguir una relació positiva amb el sector turístic i, lògicament en cap cas es vol dur a terme un projecte que molesti als nostres socis, els hotelers o als visitants, ans al contrari, volem que sigui un complement que ajudi a donar a conèixer nous aspectes de la ciutat així com els seus establiments.

 

Durant el desenvolupament del projecte comissarial "Filtres APPart" un dels artistes a qui Sol Riera havia convidat a presentar la seva proposta va dur a terme una activitat que havia de servir de base per la realització d'obra per a l'exposició, la qual no hem arribat a veure. L'activitat realitzada va diferir del projecte inicialment treballar amb la comissària. Altrament, sabem que aquesta activitat va molestar a alguns dels usuaris que la van realitzar. Per això, demanem disculpes a les persones que s'hagin pogut sentir ofeses, però també volem deixar constància que la proposta es va desviar del projecte sense previ avís. Essent així, atès que la proposta artística anava en contra del projecte expositiu i s'allunyava de l'encàrrec rebut per part de la comissària, aquesta va decidir no incloure la proposta en el projecte expositiu definitiu.

 

Com a directora del Bòlit he recolzat a la comissària en la seva decisió i considero que ha actuat conforme als protocols professionals. Com és normal, un comissari o comissària pot decidir quins treballs inclou en el seu projecte expositiu i quins no, fins al punt de poder rebutjar una obra si el resultat no s'adequa al seu projecte, d'igual forma que pot considerar no incloure l'obra d'un artista si presenta un treball maldestre, groller o de mala qualitat.

 

Des del Bòlit no entrem a valorar l'obra de l'artista, la qual, val a dir, ens consta que encara no ha estat creada, doncs l'activitat esmentada només era una part d'un procés creatiu. Altrament, no tenim res a dir si es torna a dur a terme l'activitat o l'obra, sigui quina sigui la seva natura. Evidentment tot artista és lliure de fer l'obra que vulgui. En tot cas, volem que consti que aquesta no està vinculada al nostre Centre, i que, per tant, no ens responsabilitzem d'ella ni de les molèsties que pugui causar.

 

Carme Sais.

Directora. Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

19 de maig de 2014

 

ETAC. ESPAI TRANSFRONTERER D'ART CONTEMPORANI

 

El projecte ETAC de residències d'artistes  liderat per l'Ajuntament de Girona rep una subvenció de l'Euroregió de 29.000€.

 

L'Euroregió Pirineus Mediterrània ha aprovat la concessió dels ajuts culturals 2013 a quatre projectes de Catalunya, Illes Balears, Llanguedoc-Rosselló i Midi-Pirineus.

 

El projecte català, l'ETAC, està liderat per l'Ajuntament de Girona a través del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i anirà destinat a un projecte d'artistes en residència. En total la convocatòria ha rebut 26 propostes.

 

El projecte ETAC (Espai Transfronterer d'Art Contemporani) està format pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona de l'Ajuntament de Girona; el Consorci Museu de l'Empordà de Figueres:  Museu de l'EmpordàLe LAIT, Laboratoire Artístic Internacional du Tarn, Albí; La Panacée, ciutat dels artistes, Montpeller i Addaya, Centre d'Art Contemporani, Alaró (Mallorca), així com pel seu entorn territorial, conformant un espai transfronterer vinculat al mar Mediterrani així com una unitat geogràfica identificable.

 

Es preveu iniciar el projecte mitjançant la convocatòria pública per la selecció de 5 artistes participants (de l'Euroregió i internacionals) als quals es becarà per a una residència de 3 mesos cadascun, un mes i mig en un centre i l'altre mes i mig en un altre, acollint cadascun a dos artistes en el termini de tres mesos.

 

El pressupost global del projecte és de 48.333€ i la subvenció Euroregional és de 29.000€ (60%), sent l'aportació dels socis de 19.333€ (40%).

 

L'objectiu genèric és el de crear un espai d'art contemporani disseminat pel territori així com una estructura cooperativa entre els centres d'arts visuals i esdevenir una plataforma de desenvolupament de les indústries creatives, de creació de públics per l'art contemporani i d'educació artística.

 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona és fruit de l'iniciativa compartida entre l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya i és un equipament cultural que té com objectiu el desenvolupament de programes de recerca, de producció i exhibició de projectes artístics contemporanis amb una forta implicació dins del seu  context.

 

El Museu de l'Empordà conserva una de les col·leccions d'art més destacades de Catalunya. Creat l'any 1946, el Museu ofereix al públic una lectura històrica de les seves col·leccions d'art històric que organitza exposicions temporals i activitats, amb una especial dedicació a la experimentació i la reflexió de la creació artística contemporània.

El Centre d'Art  Le LAIT (Laboratori Artístic Internacional del Tarn, Albí) es un laboratori de recerca dedicat a la creació contemporània i a la seva difusió: producció d'obres inèdites, exposicions, films documentals, edicions, conferències, col·loquis, tallers i residències d'artistes. Acull tant a creadors emergents com a  artistes reconeguts de renom internacional.

 

La Panacée, ciutat dels artistes, és un equipament dedicat als talents emergents que ofereix mitjans de producció d'alt nivell, acompanya als artistes al llarg de totes les fases del procés creatiu i de difusió. Disposa d'apartaments per estudiants en col·laboració amb el CROUS de Llanguadoc-Rosselló, tallers i residències d'artistes i dues grans sales d'exposició.  La Panacée obrirà les seves portes el març del 2013.

 

Addaya, Centre d'Art Contemporani, és un equipament privat que es va inaugurar el 2004. Centra la seva activitat en la promoció i difusió de l'art contemporani, oferint exposicions tant d'artistes consolidats com d'artistes emergents, fent èmfasi en les tendències més actuals. Organitza activitats com presentacions literàries, performances, dansa contemporània i actuacions musicals.

 

VIATGE EXTRA-ORDINARI

 

El Bòlit convidat a explicar l'experiència de "Viatge Extra-Ordinari" a la trobada de col·laboració cros-sectorial de les indústries creatives i culturals amb el turisme  

 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona presentarà el proper 20 de novembre la seva experiència de posar en relació l'art contemporani i el turisme amb motiu de l'exposició "Viatge Extra-Ordinari" dins la trobada intersectorial de les indústries creatives i culturals amb el turisme organitzada per Barcelona Media en el marc de l'European Creative Cluster Lab - ECCL de la European Creative Industry Alliance - ECIA, que té per objectiu millorar les eines de gestió dels clústers creatius a Europa.

 

El Bòlit ha estat convidat com experiència innovadora de connexió de la cultura amb el turisme en relació a l'exposició "Viatge Extra-Ordinari"  duta a terme del 21 de març al 30 de setembre en diferents espais expositius de Girona i Figueres i en 5 hotels de la ciutat de Girona: Hotel Peninsular, AC Bellavista, Hotel Nord 1904, Hotel Ciutat de Girona i Hotel Gran Ultònia.

 

L'encontre on es presentarà té per objectiu posar en comú el potencial innovador de les industries creatives al servei d'altres sectors empresarials a partir de la presentació de casos concrets.

 

En la sessió dedicada al turisme es presentaran quatre casos/projectes concrets sorgits de l'àmbit de les indústries creatives, que poden ser d'interès per al sector turístic i s'adreça a representants del sector, a representants de clústers relacionats i a potencials inversors.

 

L'experiència gironina serà presentada per Carme Sais, directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i per Xavier Nicolazzi, president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial i director d'un dels hotels participants en l'exposició.

 

Cal fer esment que l'exposició "Viatge Extra-Ordinari" ha tingut uns 36.000 usuaris. L'exposició ha comptat amb la participació de 21 artistes i al llarg de mostra s'han realitzat 22 activitats, entre les quals visites guiades, tallers pedagògics familiars, un taller de reflexió artística i la projecció d'una pel·lícula. 

 

 

Enllaços

http://www.barcelonamedia.org

http://www.howtogrow.eu/ecia/

 

Programa de la sessió