Què és el Bòlit?

 

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona és un equipament municipal de l'Ajuntament de Girona que té com a objectiu desenvolupar programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis duts a terme per creadors i professionals d'altres àmbits del coneixement locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.

 

 

Eminentment dinàmic i actiu, Bòlit ofereix una programació d'exposicions, activitats integrades i vinculades, com tallers, cicles de conferències, intervencions urbanes, cicles de projeccions, propostes específiques i treballs en procés, tot cercant la participació i la implicació de la societat civil des del seu inici.

 

 

Pel que fa a l'abast de la seva actuació en el territori, d'una banda Bòlit vol actuar en complicitat amb les iniciatives i programes portats a terme a les comarques gironines, tot cercant la col·laboració i l'intercanvi de projectes. D'altra banda, la producció creativa del Centre es vincula a d'altres contextos i espais de recerca i creació internacionals.

 
 

El centre disposa de tres espais expositius: 

 

 

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar: sala d'exposicions i d'activitats promogudes pel centre d'art contemporani. 

Bòlit_StNicolau:  sala d'exposicions de les propostes que promou el centre. 

Bòlit_LaCarbonera:  espai que es cedeix a les associacions i entitats per a la realització d'exposicions d'art contemporani. 

 

 

Des dels seus inicis, les oficines del Bòlit es van ubicar a la segona planta del Centre Cultural la Mercè de Girona. Actualment es troben al primer pis de l'edifici de l'Ajuntament, a la plaça del Vi.

 

 

El nom del Centre, Bòlit, té connotacions metafòriques. Tot i que no se n'ha establert l'origen històric, el bòlit és un joc molt arrelat al barri de Sant Narcís, un dels més populars de Girona, on se celebra cada any Campionat del Món de Bòlit, ja que el bòlit és també un joc universal, que es practica en indrets com l'Índia i el Pakistan. És una mena de beisbol que es juga amb bats i una pilota feta de fusta (bòlit), que s'ha de mantenir en moviment a l'aire, sense interrupció, batent, en un "conversa controvertida" permanent entre els equips que hi competeixen.

 

 

Ja des de l'elecció de la denominació, el Bòlit es va fixar com a objectiu el treball des de i per al context. A les propostes de treballs en procés al territori estrictament artístiques desenvolupades al llarg d'aquests dos anys, doncs, s'hi va sumar el rodatge d'aquest vídeo documental que vincula la identitat del Centre amb el seu territori. La proposta vol posar de relleu la càrrega etimològica, lúdica, popular i participativa implícita en la denominació del Centre i vinculada per afinitat a una de les activitats populars de la ciutat.