La Volta

 

Marc per a creadors, artistes i artesans

Plaça de l'Assumpció núm. 1, 15, 22 i 25 de Girona

De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 h a 20 h

 

La Volta són quatre establiments de la plaça de l'Assumpció (1, 15, 22 i 25) que acullen diverses propostes vinculades amb la creació artística i artesanal amb format de galeria, botiga i tallers, oberts al públic.

 

V25 és l'antiga fleca "Les Voltes", un mot que ens remet a l'estructura porxada de la plaça i que, al mateix temps, resumeix l'esperit de la proposta de "donar-li la volta al barri". Actualment hi conviuen diverses propostes creatives dels residents seleccionats a través de convocatòria pública.

 

V22 acull l'estudi d'audiovisual i de comunicació així com el taller de fusteria d'ús compartit.

 

V1 és l'espai de botiga on es poden trobar tots els productes realitzats pels residents i està obert en horari comercial de dilluns a divendres de 10'30 a 13h i de 16 a 19h i els dissabtes de 16 a 19h.

 

V15 és un local polivalent que consta de dos àmbits expositius, dels quals destaca el soterrani convertit en espai per instal·lacions artístiques i performatives anomenat La Cova.

 

La Volta és una iniciativa del Bòlit, Centre d'Art Contemporani, de l'Ajuntament de Girona que compta amb el suport inicial del SOC i del Fons Social Europeu i que està coordinada per l'Associació Cultural Fang.

 

 Més informació aquí

 

Consulta el projecte 2014 aquí

 

Primer aniversari La Volta

 

El dissabte 12 de desembre coincidint amb el mercat d'Art Km0 celebrem el primer aniversari de La Volta i és per això que volem acomiadar aquest any tan intens i emocionant amb un mercat molt especial!

 

Ja ho tenim tot a punt per engalanar la plaça de l'Assumpció i omplir-la de música i activitats durant tot el dia. De 10 a 20 h, les 20 parades del mercat acolliran les noves creacions dels artistes i artesans de La Volta, i la plaça es vestirà de festa amb tallers, exhibicions, construccions efímeres, serigrafia mòbil, etc. per convertir l'espai públic en un lloc de trobada i intercanvi on la creació, la cultura i la gent seran els protagonistes.

 

També podreu gaudir dels aperitius de La Volta i del dinar popular cortesia del xef Ramon Ferrer, que ens farà passar la fred amb una deliciosa escudella i carn d'olla, i ens oferirà un taller de cuina per aprendre tots els seus secrets gastronòmics.

 

A les 13.13 h s'inaugurarà l'exposició i la instal·lació interactiva "Cançons visuals" de Xavi Bové a l'espai expositiu V15 i a La Cova de La Volta amb la presència de l'artista, que ens endinsarà en una experiència sinestèsica acústica i visual.

 

Per aquesta ocasió tan especial, estem encantats de compartir amb vosaltres una programació musical de luxe; a les 10 h ens trobarem al pont de Pedra amb la Girona Marxing Band per començar una cercavila que ens portarà fins a la plaça de l'Assumpció; a les 12 h, el cantant Eduard Gener oferirà el seu repertori musical de jazz i soul i la seva personal posada en escena a l'escenari de La Volta; DJ Barretina ens farà ballar amb el seu repertori musical a partir de les 13 h, i a la tarda els amics de L'Estrany (Festival de Música Insòlita i Electrònica de Banyoles) programaran la música amb la selecció de DJ Heardbirds i ens sorprendran amb una instal·lació lumínica per donar la benvinguda al capvespre.

 

I perquè la celebració es converteixi en una jornada memorable per al barri de Sant Narcís només hi faltareu vosaltres, els que ens heu acompanyat sempre i els que vindreu per primera vegada. Com sempre, sereu molt benvinguts al mercat d'Art Km0 i al primer aniversari de La Volta!

 

VENIU A FER LA VOLTA!

 

 

Altres

 

Primera edició del Mercat d'Art Km0 i obertura dels dos nous locals

 

Dissabte 11 d'abril a les 10h

Plaça de l'Assumpció, Sant Narcís

 

El proper dissabte 11 d'abril a les 10h a la plaça de l'Assumpció de Sant Narcís tindrà lloc la inauguració dels dos nous locals i la primera edició del Mercat d'Art KM0 del projecte La Volta.

 

Tots dos actes s'emmarquen dins la celebració del Dia Internacional de l'Art pel que es preveu que aquesta primera edició del mercat s'allargui durant tot el dia i compti amb diferents activitats com tallers, música en viu, DJ, activitats infantils, etc.

 

La Volta està formada per quatre establiments que acullen diverses propostes vinculades a la creació artística i artesanal amb format de galeria, botiga i tallers, oberts al públic. La iniciativa es va posar en marxa el desembre de 2014 amb l'obertura de dos locals que van ser ocupats per set projectes creatius triats en convocatòria pública als quals es sumen ara dos espais més.

 

La segona fase del projecte inclou l'obertura de dos nous locals i la creació d'aquest mercat de productes artístics del territori que s'ha batejat amb el nom de mercat d'Art KM0. La selecció dels participants en totes dues modalitats s'ha fet, novament, per convocatòria pública.

 

Pel que fa als locals acolliran els projectes creatius del fotògraf Carles Palacio que muntarà un taller/laboratori de fotografia analògica i positivats fotoquímics;  del col·lectiu Búnic format per Valentina Nadjarian, Laura Olivas i Josep Sitjar i que proposen una plataforma de venda en línia de productes artesans; Pau Morales, artista que practica la pintura, l'art digital i el dibuix i, per últim, l'espai de creació de la il·lustradora Marta Salvador i l'artista Mechu López-Bravo amb el projecte l'Encès.

 

El mercat presentarà les propostes del artistes residents de La Volta: NearlyBlack, Salvatge!, Antic&Chic, El Merkadillu, La capsa de llum, Casa't a casa i Fang més els dels quatre nous seleccionats i els dels guanyadors de la convocatòria en la modalitat de mercat. Les propostes triades han estat les de Bel Bosch amb el projecte de treballs en paper "Beautiful Suitcase- Arts & Crafts"; Eva Micaló, amb MUÀgirona, dedicada a la confecció d'artesania tèxtil per als més petits, Cristina Terré que amb "thatshandmade" treballa les làmpades de seda i del col·lectiu CoperAcció, format per Esperança Tortadés, Ferran Jover i Juan Martínez, que porta a terme intervencions a l'espai públic amb materials reciclats.

 

Amb l'obertura d'aquests establiments botiga taller, a mode de plataforma es busca que projectes vinculats a la creació artística tinguin la possibilitat d'entrar en contacte directe amb el mercat. L'objectiu final és l'activació i consolidació de sectors emergents de les indústries creatives així com ajudar a fer viables empreses que aposten per l'autoocupació, una opció que és la més habitual en les professions artístiques. Al mateix temps s'aposta per la revitalització del barri de Sant Narcís de Girona com a node creatiu.

 
 

L'art dóna La volta a Sant Narcís

Carme Sais

 

Fa molts anys Montmartre va començar a brillar quan va ser escollida pels artistes com a lloc de treball i residència. Des d'aleshores, molts barris de ciutats, o ciutats senceres com Berlín, s'han regenerat gràcies a la concentració d'artistes. La força transformadora de la cultura i la capacitat de dinamització econòmica que tenen les indústries creatives és un fenomen reconegut, i buscat expressament durant el s. XXI, al mateix temps que motiu d'atracció de turisme cultural.

 

El barri de Sant Narcís de Girona pot ser un bon indret per dur a terme un projecte de dinamització social i econòmica a través de l'especialització artística. Les característiques urbanístiques de la plaça de l'Assumpció, la visió de futur dels veïns, la implicació de joves artistes residents a la zona i l'impuls de l'Ajuntament de Girona són els ingredients necessaris per iniciar un projecte de transformació de Sant Narcís com a barri artístic de la ciutat.

 

El projecte es posa en marxa per iniciativa del Bòlit, Centre d'Art Contemporani de l'Ajuntament de Girona, compta amb el suport inicial del SOC i del Fons Social Europeu. Es tracta d'aprofitar l'estructura de cases amb botigues i porxos de la plaça de l'Assumpció per acollir i potenciar els projectes d'artistes, artesans i altres creadors, compartint espai de botiga, exposició i taller, de cara al públic. Uns espais, un passeig sota porxada i una plaça que esperem que revisqui a mesura que s'omple dels projectes dels artistes: escultura, ceràmica, pintura, disseny, moda, i de qualsevol camp de les anomenades indústries creatives. Una àgora de les arts on els artistes podran organitzar exposicions i tallers, fer reunions i activitats professionals de tot tipus.

 

Els artistes de l'Associació Fang, entitat que assumeix l'execució in situ del projecte, van proposar anomenar-lo La volta, un nom proper al de l'antiga fleca que ha estat la primera botiga taller reoberta, un mot que també ens remet a l'estructura porxada de la plaça i que, al mateix temps, actua com a metàfora del que volen que succeeixi: "cal donar-li la volta, al barri". Amb la participació dels artistes residents, els quals s'han seleccionat per concurs públic, es perfilarà la idea de crear un mercat artístic mensual, atractiu per als veïns, els gironins i per a gent de fora, tot aprofitant la proximitat del barri amb l'estació de l'AVE.

 

Aviat, doncs, podrem redescobrir aquest barri vital per la seva gent, arquitectònicament singular i artísticament atractiu tot fent La volta a Sant Narcís.

 

(Article publicat al Girona Cultura nº5, Novembre - Desembre, 2014)