Del 21 de març a l'1 de setembre de 2013

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar, Hotels de Girona, Bòlit_StNicolau i museuEmpordà, espai casaEmpordà

 

Ai.1

Taller La ciutat souvernitzada

Del 29/07/13 al 31/07/13.
Girona

Taller: La ciutat souvernitzada

A càrrec de l'artista Rogelio López Cuenca

Organitzen: Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i Museu Empordà de Figueres

 

Dilluns 29 de juliol al Centre Cultural la Mercè de Girona

Dimarts 30 i dimecres 31 de juliol al museuEmpordà

De 10 a 14 i de 16 a 18 h.

Adreçat a professionals i estudiants de turisme, urbanisme, arquitectura, sociologia, arts visuals, comunicació, periodisme, etc.


Preu: 25 €

Preu reduït per a socis de l'AAVC, alumnes de l'EMA i de la UdG: 15 €

Places limitades. El taller es realitzarà amb un mínim de 8 alumnes.

Inscripcions fins el 26 de juliol aquí

 

Contingut: Taller de reflexió a través del qual s'analitzaran temes d'actualitat social, cultural i política en relació a la idea de ciutat en el qual els assistents podran participar de forma activa. L'objectiu del taller es potenciar el sentit crític, la capacitat d'anàlisi i el coneixement dels processos que intervenen en la creació del nostre imaginari i la identitat col·lectiva.

 

Rogelio López Cuenca (Nerja, Màlaga, 1959). Artista reconegut internacionalment, té obres en les principals col·leccions d'Espanya i treballa habitualment amb importants centres i museus d'art contemporani espanyols i llatinoamericans. Ha desenvolupats treballs sobre temes polítics i econòmics d'actualitat des d'una posició de compromís social i aportant el seu posicionament crític. Comunica de forma oberta i directa, a tracés d'imatges apropiades, eslógans i cites, per impel·lir al públic a interrogar-se sobre situacions que semblen adaptar-se i absorbir-se amb naturalitat gràcies al conformisme de la societat, malgrat la seva veritable condició irregular. www.lopezcuenca.com

 

Actualment presenta dues obres a l'exposició "Viatge extra-ordinari": Openning Picasso (2011) al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar de Girona i Casi todo Picasso (2011) a la casaEmpordà, del Museu Empordà de Figueres.

 

"Hi ha una imatge de la ciutat feta de clixés i prejudicis. Sobre aquesta imatge preconfigurada les produccions culturals i artístiques han tingut històricament - i també tenen actualment - un paper fonamental que es fixa en l'imaginari i en la identitat col·lectiva, tot amagant o sublimant el caràcter conflictiu del seu origen.

 

Fins a quin punt les pràctiques artístiques contemporànies, en una època marcada per la sobreinformació i el simulacre, poden participar en els processos de relectura crítica d'aquests, amb freqüència monolítics i amb voluntat d'inalterables, memorials que silencien més que no mostren el caràcter inacabat, en construcció, en trànsit?"

 

Rogelio López Cuenca, març de 2013

 
 

Ai.2

Art en família: l'Onyar i Girona / La Rambla i Figueres. Activitat familiar

20/07/13 11:00.
Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar. Girona / museuEmpordà, casaEmpordà. Figueres

Art en família: l'Onyar i Girona / La Rambla i Figueres

 

Activitat adreçada a públic familiar, amb nens de 4 a 12 anys

Durada: 1 hora i mitja

Activitat gratuïta, inscripció prèvia aquí

Places limitades (10 nens)

 

Dissabte 20 de juliol a les 11 h

Lloc de trobada: museuEmpordà de Figueres (Rambla, 2)

 

Material que cal que aportin les famílies: una fotografia del nen o de la nena que hi participen.

 

Art en família: l'Onyar i Girona / La Rambla i Figueres és un recurs educatiu que es desenvoluparà en el marc de l'exposició Viatge extra-ordinari. El recurs està pensat per a nens i nenes de 4 a 12 anys i les seves famílies. L'objectiu es donar a conèixer els dos centres en els que es desenvolupa aquesta activitat -el Bòlit i el museuEmpordà- i facilitar la pràctica artística contemporània a través d'una activitat lúdica, educativa, creativa i participativa. L'activitat gira entorn de la mirada dels turistes i la feina dels artistes a partir de dos dels indrets i espais arquitectònics més admirats pels gironins/figuerencs i foranis: les cases de l'Onyar en el cas de Girona i la Rambla en el cas de Figueres. Aquests espais ens permeten parlar dels dos centres donat que tant el Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar com el museuEmpordà en formen part.

 

Els nens es posaran a la pell d'un turista per observar les cases de l'Onyar i la Rambla de Figueres, veuran com diferents artistes han recreat aquesta imatge en les seves obres i finalment, faran un petit àlbum d'scrapbooking a partir de materials reciclables.

 

A banda d'aquesta activitat puntual, el Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar disposa de manera permanent d'un espai destinat als més petits de la casa, l'espai Bòlit Kids, buscant  la seva participació activa i la de les seves famílies. Per aquest projecte, s'ha comptat amb la col·laboració de l'artista Quim Corominas (Sarrià de Ter, 1951), amb la creació un joc interactiu en format de puzle a partir de diferents realitats de Girona.

 

* En cas de pluja, l'activitat es desenvoluparà íntegrament dins del Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar o dins del museuEmpordà de Figueres.

 

Activitats realitzades

Dissabte 20 d'abril al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dissabte 25 de maig al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dissabte 15 de juny al museuEmpordà, casaEmpordà de Figueres

 
 

Ai.3

La veu dels turistes

Del 21/03/13 al 01/09/13.

Enquesta

L'artista Jana Leo participa en l'exposició Viatge extra-ordinari amb un itinerari creatiu per la ciutat de Girona. Partint de la teoria que el turista, més que buscar allò desconegut, persegueix la vida normal, la del dia a dia però en estat ideal, l'artista va fer entrevistes a turistes i sobre el fet de ser turista.

 

Continuant amb el projecte, l'artista vol seguir entrevistant els turistes, aquest cop a l'oficina de turisme de la ciutat, cosa que li va semblar de gran valor, ja que normalment a l'oficina de turisme són els turistes els qui pregunten i no els qui responen. Dóna als turistes la paraula i amb ella, quan responen, el llenguatge els obliga a fer un exercici de consciència. Si alguna cosa caracteritza el fet de ser turista és estar lliure de responsabilitats.

 

Omplir l'enquesta

 
 

Ai.4

Visites guiades a càrrec dels artistes i professionals del turisme

02/07/13 12:00.
Girona

Visites comentades a càrrec dels artistes i professionals del turisme.

Dissabtes 6 d'abril, 4 i 25 de maig, 1 i 15 de juny a les 12 h i 2 de juliol a les 19.30 h al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar.

 

Durada aproximada: 1 hora i mitja.

Activitat gratuïta, inscripció prèvia aquí.

 

Visites realitzades:

-Dissabte 23 de març a les 12 h visita guiada de l'exposició als hotels. Sortida de l'Hotel Gran Ultònia.

-Dissabte 6 d'abril: a càrrec del comissari i crític d'art Eudald Camps, l'artista i autor Rafel G. Bianchi i el director Andrés Hispano.

A continuació, al cinema Truffaut es presentarà el film La bandera en la cima, a càrrec d'Eudald Camps, Rafel G. Bianchi, autor del film i Andrés Hispano, director de la pel·lícula.

-Dissabte 4 de maig: a càrrec de Rosa Brugat, artista; Carme Sais, Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, i Esther Soler, directora de l'Hotel Ciutat de Girona.

Dissabte 25 de maig: a càrrec de Jordi Isern, artista; Carme Sais, comissària de l'exposició i Esther Solà, directora de l'Hotel AC Palau de Bellavista de Girona.

Dissabte 1 de juny: a càrrec de Pep Camps, artista i Dolors Vidal, Degana de la Facultat de Turisme de la UdG.

- Dissabte 15 de juny: a càrrec de Diana Sans, tècnic del Bòlit; Llorenç Ugas, artista, i Charo Errando, tècnic de Turisme.

- Dimarts 2 de juliol: a càrrec de Roser Bover, artista; Anna Capella, directora del museuEmpordà, i Xavier Nicolazzi, President de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial i director de l'Hotel Peninsular de Girona.

 

 
 

Ai.5

Visites Guiades Jove Creativitat

15/06/13 19:00.
Girona

Visites dedicades a la jove creativitat: música i poesia

 

Adreçades a joves

A càrrec de Kenneth Russo, Pulpopop i Farners Cabra

 

Durada aproximada: 1 hora i mitja.

Activitat gratuïta, inscripció prèvia aquí.

 

Visites realitzades

Dissabte 13 d'abril a les 19 h amb motiu del Dia Internacional de l'Art

Dissabte 15 de juny a les 19 h

 

Ruta GRPop

GRPop al TN Comarques

 
 

Ai.6

Visita comentada Llibres d'artista de viatge

Del 13/04/13 12:00 al 27/04/13 14:00.
Girona

Visita comentada a "Llibres d'artista de viatge"

 

Amb Eudald Camps, co-comissari de l'exposició i dels artistes participants Pep Camps, Quim Corominas i Mim Juncà

Llibres d’artista vs urban sketching

Bòlit_StNicolau

 

La necessitat que tenim d’aturar-nos i repensar allò que veiem pot adoptar moltes formes, tot i que és en el llibre d’artista fruit del viatge on troba el seu territori més genuí. La seva tipologia és tan vasta com les subjectivitats que hi ha al darrere. Amb tot, i contraposada en molts aspectes a la primera, els darrers anys ha guanyat adeptes una tendència, l’urban sketching, que aposta per “capturar directament allò observat” i, al mateix temps, substituir el clàssic individualisme associat a l’artista per una forma de treball col·lectiu. Els llibres d’artista tenen sentit en tant que objectes, mentre que els treballs dels sketchers es difonen per Internet.

 

Activitat gratuita, inscripció prèvia aquí

 

Visites realitzades:

Dissabte 13 d'abril de les 12 h a les 13.30 h.

Dissabte 27 d'abril de les 12 h a les 13.30 h.

 
 

Ai.7

Visita comentada amb Rogelio López Cuenca i Marcel Dalmau

Del 17/05/13 al 17/05/13.
Girona/Figueres

Visita comentada a càrrec de Rogelio López Cuenca i Marcel Dalmau

 

17 de maig a les 12.30 h al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

19 de maig, a les 12.30 h al museuEmpordà, espai casaEmpordà de Figueres

Durada aproximada: 1 hora i mitja

 

Activitat gratuïta, inscripció prèvia aquí

 
 

Ai.8

Projecció

Del 21/03/13 22:30 al 24/03/13 23:00.
Cinema Truffaut. Girona

Projecció de la pel·lícula La bandera en la cima

 

Autor: Rafel G. Bianchi; direcció de la pel·lícula: Andrés Hispano

Projecció dins la programació del Cinema Truffaut el 21 de març a les 22.30 h.

Dies 22, 23 i 24 de març

De maig a juny (consulteu cartellera)

 
 

Ai.9

Cicle de xerrades sobre viatges

Del 23/05/13 al 16/06/13.
Biblioteques municipals de Girona

"A la carretera": Primer cicle de primavera de xerrades sobre viatges

Servei Municipal de Biblioteques

El viatge com a font d'experiència, de coneixement i de sensacions. Diverses persones compartiran les seves experiències de viatge vinculades a un projecte (ja sigui de caire solidari, naturalista, expedicionari o vital) amb els lectors de les biblioteques. D'aquesta manera enriquim el fons d'informació sobre viatges i podem fer propostes per a viure noves experiències.

Del 23 de maig al 16 de juny a totes les biblioteques municipals.

Activitat gratuïta.

Organitzat per: Servei Municipal de Biblioteques  en col·laboració amb la Llibreria Ulyssus.

Més informació a www.girona.cat/biblioteques

 

El fons sobre viatges i de literatura sobre diferents llocs del món és un dels que té especial interès per part de les persones usuàries de les biblioteques, sobretot en períodes en els quals la gent preparar els seus viatges. Esporàdicament s'han realitzat algunes iniciatives com xerrades, exposicions i reculls de fons relacionats amb els viatges, però no s'ha fet mai un tractament específic que tingués un abast més ampli i servís de motiu per apropar  a les persones interessades en aquest tipus de fons a les biblioteques. "A la carretera" ve a omplir aquest buit, es tracta d'un cicle de xerrades sobre viatges que pretén acostar les biblioteques i els seus fons a aquella part de la població que entén el viatge com a font d'experiència, de coneixement i de sensacions. Aprofitant la proximitat de l'estiu i la planificació de les vacances, ens acostem als ciutadans amb una proposta que vol ajudar-los en la preparació de la seva descoberta d'una part del món, ja sigui propera o llunyana. No només facilitant-los l'accés a les fonts d'informació escrites, sinó també a les experiències viscudes per persones a les quals el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital. A partir de la tria de diversos tipus de viatges, i amb la col·laboració de la Llibreria Ulyssus, volem arribar a un públic heterogeni i implicar, tant com sigui possible, les entitats i col·lectius de l'entorn.

 

El cicle s'ha estructurat en forma de quatre xerrades, una per setmana en cada una de les biblioteques del servei, en què diferents persones de l'àmbit gironí compartiran la seva experiència de viatge associada a un projecte vital amb els lectors de les biblioteques i prescriuran les seves lectures associades. D'aquesta manera enriquirem el fons d'informació sobre viatges i podrem fer propostes per a viure noves experiències. Cada biblioteca farà un recull i exposició dels documents que disposa sobre el destí i la temàtica de cada viatge, a més de la bibliografia recomanada pel ponent. Aquesta tria permetrà per una banda donar a conèixer el fons existent, i per l'altra aportar una primera base de coneixement prèvia o complementària a la xerrada. Les xerrades s'acompanyaran, quan escaigui, de presentacions de llibres i de projeccions audiovisuals.


Programació

 

- Dijous 23 de maig, a les 20 h. Biblioteca Just M. Casero

Viatge solidari a Moçambic: amb una mirada diferent, amb Agnès Pumarola Batlle, coordinadora dels projectes a Moçambic de Xarxa Solidària; Sònia Vivolas Vivolas, psicòloga i cooperant de Xarxa Solidària;  Enric Alonso Alegre, estudiant de 5è de medicina a la UdG i cooperant de Xarxa Solidària.

Un viatge solidari sempre és bidireccional, dones i et retorna, convius amb la gent d'una manera intensa, les condicions no són fàcils i aprens valors que desconeixies. Et colpeja, canvia la teva mirada al món i al teu entorn social i personal. En aquesta xerrada, tres cooperants ens parlaran d'aquesta experiència i del Moçambic que han conegut l'estiu de 2012. 

 

- Dijous 30 de maig, a les 20 h. Biblioteca Antònia Adroher

Trekking fins al CB de l'Everest - Nepal amb Francesc Masó, viatger, guia i  fundador d'A Caminar Travel, agència de viatges dedicada al senderisme, trekking i expedicions.

Encomanant-nos la seva passió per les muntanyes que va començar de ben petit, Francesc Masó ens portarà pel Nepal que ha recorregut en diverses expedicions de les comarques gironines.

 

- Dijous 6 de juny, a les 20 h. Biblioteca Salvador Allende

Viatge naturalista per Ponç Feliu.

 

- Dijous de 13 juny, a les 20 h. Biblioteca Ernest Lluch

Per la ruta 40: a través de la Patagònia de Bruce Chatwin amb Enric Soler i Raspall, escriptor i viatger.

La Patagònia és extensa, però també diversa. El fet d'agafar el referent paradigmàtic del que s'anomena "literatura de viatges", i fer-lo servir de guia per transitar per la Patagònia, serveix per definir un itinerari ben allunyat dels típics de la Lonely Planet i altres guies, alhora que ens apropa als indrets veritablement curiosos d'aquesta terra; llocs on hi viuen exiliats, com els colons gal·lesos del Chubut; indrets de gran vàlua, com la reserva faunística de Península Valdés. I això sense oblidar els grans colossos muntanyencs de la regió: el Paine i el Cerro Torre... Un festival de llums i colors, en un viatge emocionant, captivador i profundament sentit, que acaba esdevenint (com no podia ser d'altra manera) un viatge autèntic interior.

 
 

Ai.10

Jornades Turisme + Creatiu

Del 17/05/13 al 18/05/13.
Girona

Jornades "Turisme + creatiu"


ACTIVITAT CANCEL·LADA