THE SPUR - ETACEC 1618

 

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, de l'Ajuntament de Girona, ha resultat beneficiari de la convocatòria Cultura Euroregió 2015, amb el projecte The Spur - ETACEC 1618 i també ha estat seleccionat en la convocatòria de suport als Projectes de Cooperació del Programa Europa Creativa Cultura de la Comissió Europea.

 

The Spur, en anglès "l'esperó", és un projecte internacional en el camp de l'art contemporani i les indústries creatives que s'ha elaborat configurant un equip transnacional que, liderat pel Bòlit, inclou el Centre d'Art LE LAIT - Laboratoire Artistique Internationale du Tarn (Albí, França), el Bureau des Arts et des Territoires (Montpeller, França), Fundació Es Baluard. Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma de Mallorca, Sputnik Oz (Bratislava, Eslovàquia), Fondazione per l'Arte (Roma, Itàlia) i l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

 

El projecte, que s'executarà en dos anys (2016-2018) consisteix en la creació d'una xarxa europea de cooperació a l'entorn de les arts visuals i les indústries creatives, que pretén desenvolupar projectes innovadors de reforçament de les capacitats professionals i mobilitat transnacional dels creadors i alhora té la voluntat d'implementar processos de cogestió i transferència de coneixement entre les diferents organitzacions.

 

S'ha elaborat un projecte basat en 5 accions, que es centren en la creació d'espais d'artistes, l'activació de residències creatives, la programació de seminaris i la comunicació, la creació d'una revista internacional digital, a banda de la coordinació d'aquest equip de treball transnacional:

 

Acció 1. Prospecció: Creació d'espais d'artistes com a llavors de reforçament de les capacitats professionals i renovació sociourbana. Exploració de noves formes d'incrustació i millora de la relació de la creació artística amb el context urbà i socioeconòmic. Aquest apartat explorarà el desenvolupament futur del projecte La Volta de St. Narcís i el projectarà com a model de referència.

Acció 2. Innovació: Residències creatives, plataformes i mentoratge. Activació d'un model de residències creatives orientades a la recerca i al desenvolupament de perfils professionals mitjançant la seva inserció en el sistema i l'economia real assistits pel mentoratge, l'assessorament i la internacionalització que els hi facilita la xarxa. Comporta el llançament de convocatòries públiques de selecció de 18 artistes residents internacionals amb dotació d'una beca.

Acció 3. Coneixement: Seminaris, transferència de coneixement i banc de recursos. Realització de seminaris per difondre les experiències desenvolupades pel projecte, i sistematitzar els coneixements, protocolaritzant-los i fent-los transferibles (banc de recursos) a Girona, Albí, Roma i Bratislava en forma d'una trobada per país participant durant els dos anys de vigència del projecte.

Acció 4. Comunicació: Creació d'un bloc, accions 2.0 i edicions. Edició d'una revista-catàleg digital i dinàmica, amb el títol de The Spur, i d'una publicació final, dirigida al sector de les indústries creatives i professionals de les arts visuals a escala global i pensada com a plataforma viva de recursos que impulsi el projecte durant -i posteriorment - al seu calendari d'execució.

Acció 5. Organització: Cogestió i bones pràctiques. Creació d'un equip de treball transnacional que, a partir del coneixement compartit i les bones pràctiques, s'encarrega del pilotatge del projecte, genera unes eines de gestió de validesa transnacional europea (banc de recursos) i es solidifica com a terreny propici de cooperacions estables en tot tipus de projectes entre dos o més socis (exposicions, intercanvis, coproduccions, etc) més enllà del projecte en sí.

 
 

Descarrega el projecte 

dossier-the-spur-cat-versio-juliol-2016.pdf (471,92 KB)

 

ACCIÓ 2: INNOVACIÓ

CONVOCATÒRIA PER ARTISTES EUROPEUS EN RESIDÈNCIA (2)

 

En el marc de la convocatòria de l'Euroregió i Europa Creativa - Projectes de Cooperació, el projecte The Spur / ETACEC 16-18 posa en marxa un segon procés de selecció d'artistes europeus d'un estat membre de la Unió Europea per participar en el seu programa d'artistes en residència.

 

Convocatòria

S'ofereixen 12 beques a 12 artistes en residència per a dur a terme treballs de recerca amb especial èmfasi en la investigació i els processos creatius. La residència amb mentoratge expert tindrà una durada de dos  mesos o vuit  setmanes i es durà a terme en un dels centres de la xarxa.

2017

Del 2 d'octubre al 30 de novembre de 2017 a Albi, Palma, Girona, Roma, Bratislava o Montpeller

2018

De l'1 de febrer al 30 de març de 2018 a Albi, Palma, Girona, Roma, Bratislava o Montpeller

Els artistes poden sol·licitar participar en ambdós períodes.    


Els artistes visuals interessats han d'enviar el seu CV, un resum de la seva trajectòria artística, la proposta de projecte, detalls de les activitats relacionades amb diferents públics i una proposta de documentació del procés creatiu així com una llista de tres centres i espais de residència per ordre de preferència.

 

Destinataris

Artistes visuals, majors d'edat, d'algun país membre de la Unió Europea.

 

Dotació

S'atorgarà una beca de 3.200€ a cada artista destinada a investigació, dietes i desplaçaments (impostos inclosos).

 

Termini de presentació

El termini de recepció de projectes restarà obert fins el 31 de maig de 2017 (inclòs).

 

Resolució

La resolució del jurat es farà pública abans del 13 de  juliol de 2017 a la pàgina web del projecte i a les pàgines web dels socis del projecte The Spur.

 

Descarrega les bases

the-spur-etacec-16-18-2nd-open-call_cat.pdf (170,98 KB)

 
 

Consulta els resultats

resultats-2nd-open-call-web-bolit.pdf (74,93 KB)

 
 

ACCIÓ 3: CONEIXEMENT

SEMINARI
L'art contemporani, un esperó per la transformació d'espais abandonats´en creatius  al servei de la comunitat

 

Dissabte 1 d'abril 2017

Auditori del Col·legi d'Arquitectes de Girona

(Pl. Catedral, 8 - 17004 Girona)

Inscripció gratuïta prèvia a info@bolit.cat

 

 

The Spur 16/18 és un projecte basat en la creació d'una xarxa europea de cooperació a l'entorn de les arts visuals i les indústries creatives.

 

Aquest seminari posa l'accent en dues de les accions que s'estan desenvolupant: l'exploració de noves formes de relació entre la creació artística i el context urbà i socioeconòmic i l'activació d'un model de residències creatives orientades a la recerca i al desenvolupament professional mitjançant el mentoratge.

 

La trobada inclourà una tribuna d'experiències i resultats del projecte a càrrec de diferents experts convidats i de representants dels centres participants així com la presentació del resultat de les residències a càrrec dels artistes participants.

 

Les intervencions es realitzaran en llengua catalana excepte les sessions de tarda que es faran en llengua anglesa amb traducció simultània al català. 

 
 

ACCIÓ 2: INNOVACIÓ

CONVOCATÒRIA PER ARTISTES EUROPEUS EN RESIDÈNCIA (1)

 

En el marc de la convocatòria de l'Euroregió i Europa Creativa - Projectes de Cooperació, el projecte The Spur / ETACEC 16-18 posa en marxa un procés de selecció d'artistes europeus d'un estat membre de la Unió Europea per participar en el seu programa d'artistes en residència.

 

Convocatòria

S'ofereixen 6 beques a 6 artistes en residència per a dur a terme treballs de recerca amb especial èmfasi en la investigació i els processos creatius. La residència amb mentoratge expert tindrà una durada de dos  mesos o vuit  setmanes i es durà a terme en un dels centres de la xarxa.


Els artistes visuals interessats han d'enviar el seu CV, un resum de la seva trajectòria artística, la proposta de projecte, detalls de les activitats relacionades amb diferents públics i una proposta de documentació del procés creatiu així com una llista de tres centres i espais de residència per ordre de preferència.

 

Destinataris

Artistes visuals, majors d'edat, d'algun país membre de la Unió Europea.

 

Dotació

S'atorgarà una beca de 3.800€ a cada artista destinada a investigació, dietes i desplaçaments (impostos inclosos).

 

Termini de presentació

El termini de recepció de projectes restarà obert fins el 15 de novembre de 2016 (inclòs).

 

Resolució

La resolució del jurat es farà pública abans del 23 de desembre de 2016 a les pàgines web dels socis del projecte The Spur.

 

Descarrega les bases

the-spur-etacec-16-18-open-call-cat.pdf (163,34 KB)

 
 

Consulta els resultats

the-spur-open-call-1-results.pdf (63,58 KB)

 
 
 

SESSIÓ OBERTA - CONVOCATÒRIA PER ARTISTES EUROPEUS EN RESIDÈNCIA

Dimecres 9 de novembre de 18 a 20h
Sala Claustre del Centre Cultural la Mercè


Sessió informativa oberta entorn a la convocatòria per artistes europeus en residència del projecte The Spur / ETACEC 16-18.

Carme Sais, directora del Bòlit, atendrà tots els dubtes i consultes referents a les bases de la convocatòria i oferirà assessorament en l'elaboració de projectes.

 

Entrada lliure, no cal reserva prèvia.