Temps de Foto

Artistes: Israel Ariño, Martí Artalejo, Marina Calahorra-Javier Luengo, Marta Negre, Carles Palacio, Jordi S.Carrera i Roger Serrat-Calvó

Del 16 de juny al 23 de setembre de 2018

Inauguració, dissabte 16 de juny a les 11 h al Pont de Sant Fèlix

Pont de Sant Fèlix (i voltants) i Parc Central

 

 

Israel Ariño

 

Barcelona, 1974
Llicenciat en Belles Arts per la U.B. i amb estudis posteriors de fotografia. Ha exposat regularment Espanya i França. Ha publicat diversos llibres d’artista a través dels quals explora les possibilitats visuals i narratives. El seu llibre Atles es va exposar al Museu d'Art Reina Sofia de Madrid entre els millors llibres dels últims 5 anys . El 2013, entra a formar part de l'editorial Edicions Anómalas.

 

La gravetat del lloc
Projecte realitzat en el marc d'una residència de creació al Domaine de Kerguéhennec, a la Bretanya francesa. Explora el concepte de lloc com a eix de vinculacions emocionals a través de la foscor, del límit del representable i de la percepció. La nit apareix com a espai de descobriment, misteri i plaer. Ens endinsem en el terreny de la ment, del que és imperceptible i de la troballa.

 

Web del fotògraf: www.israelarino.com

 

Martí Artalejo

 

Salt, 1968

Fotoperiodista que treballa entre Salt i Girona. Ha col•laborat en mitjans de comunicació, com ara El Punt i La Vanguardia, l’Agència Catalana de Notícies i TV Girona. Ha participat en diverses exposicions arreu del territori català i ha estat professor de fotografia a l’ERAM, a la UdG i a l’Escola Municipal d’Art de Girona. És autor de diversos foto-llibres que retraten Salt.

 

Músics
El projecte es basa en la fotografia de proximitat. Vol posar en evidència determinats professionals de l’àmbit que s’obstinen a cercar referents el més lluny possible. Gràcies a aquest apropament, Martí Artalejo crea un seguit d’imatges basades en la simplicitat i la senzillesa, les quals expliquen històries directes i sense interferències.

 

Web del fotògraf: www.martiartalejo.com

 

Marina Calahorra - Javier Luengo

 

Marina Calahorra (Girona, 1988)

Fotògrafa i productora. Va estudiar fotoperiodisme a la U.A.B. Ha realitzat reportatges socials urbans i documentals en països llunyans. Ha publicat en mitjans nacionals i internacionals com  El Mundo, El País, Diari Ara, Die Zeit, Discovery Channel, CNN, etc i ha col•laborat amb l’agència Getty imatges. EL 2016 va guanyar la convocatòria de joves fotògrafs de l’INSPAI.

 

Javier Luengo (Madrid, 1980)
Fotògraf documental i retratista. L’any 2000 va començar a treballar com ajudant de fotògrafs. Ha guanyat els premis Fuji Euro Press Photo Awards 2005 i FotoCAM 2012. El 2009 inicia la carrera de freelance col•laborant amb  diversos mitjants de comunicació. Ha publicats en medis nacionals i internacionals com The New York Times, Fortune, El Mundo, PAPEL i CNN.


Borneo, la joia devastada
La sèrie documenta la problemàtica mediambiental que pateix l’illa de Borneo, especialment la part indonèsia de Kalimantan. Allà el bosc ha desaparegut de forma alarmant i, el poc que queda, es troba amenaçat pel mercat dels biocombustibles i per les mines de carbó, or i diamants. Són poques les comunitats nadiues que es resisteixen a què acabin amb les seves terres.

 

Webs dels fotògrafs: www.marinacalahorra.com

 

Marta Negre

 

Santa Coloma de Farners, 1973

Doctora en Belles Arts, artista visual i professora del Departament d’Arts Visuals i de disseny de la  UB. Ha treballat en projectes d’I+D i és investigadora del projecte Matèria impresa II. Ha estat coordinadora d’activitats i comissària d’exposicions per a la Fundació Guasch Coranty i el Bòlit. Ha exposat en a Catalunya, França i Portugal. És editora de la revista cultural El Procés.
 

Coves, cabanes i cases
És el títol d'un conjunt de fotografies en què es mostren estructures simples que recorden els orígens de l'habitatge i de l'arquitectura. Aquesta mena de maquetes, precàries i fetes amb materials trobats o extrets de la natura, fan referència al mite de la cabanya primitiva, entesa com a metàfora de la necessitat de l'ésser humà de viure en comunitat.

 

Web de la fotògrafa: www.martanegre.net

 

Carles Palacio

 

Girona, 1988
Fotoperiodista que viu i treballa entre Girona i Barcelona. Forma part del col•lectiu SomAtents i ´s col•laborador d’El Punt Avui i La Directa de Barcelona. Ha publicat en mitjans internacionals com ara The New Yorker, Finalcial Times, Internazionale, Agència Nur i The Guardian. Actualment està desenvolupant diversos projectes a Catalunya i a l’est d’Europa sobre conflictes socials i ètnics.

 

La felicitat inconscient
A l’estat francès acollir o ajudar a persones amb els papers en situació irregular és un delicte penat. L’estiu del 2015, amb un creixent nombre de persones migrades i per culpa de les poques solucions d’habitatge que dóna l’Estat, un col•lectiu de persones decideix ocupar un antic centre de formació de Perpinyà. En aquest espai hi acullen a totes aquelles famílies necessitades que es troben en situació irregular.

 

Web del fotògraf: www.carlespalacio.com

 

Jordi S. Carrera

 

Girona, 1955

Fotògraf professional de formació autodidacta que va començar  a exposar la seva obra els anys vuitanta. S’interessa especialment per les tècniques tradicionals de la fotografia i la investigació en el camp de les emulsions i els suports fotogràfics.  Els seus treballs han estat publicats en diversos llibres. Ha rebut premis, com ara el Premi Nacional de fotografia Kodak.

 

Il·lusionografíes gironines
El projecte combina el treball fotogràfic analògic i el digital, el moviment de la càmera i el de la persona. Les imatges s’han captat al nucli antic de la ciutat de Girona i sempre a hores determinades, per tal de poder potenciar els colors naturals i artificials. El moviment és essencial per obtenir la imatge desitjada. Cada tema ha requerit un treball específic.

 

Web del fotògraf: www.jscarrera.com

 

Roger Serrat-Calvó

 

Olot, 1982
Fotògraf freelance, professor de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot i artista visual. Ha exposat en diversos espais de Catalunya i ha guanyat diversos premis i beques com Rodalies 4, la Beca-Olot fotògrafa de Paisatge o les beques Agita a Figueres. És soci fundador i president de Binari Associació Cultural d'Olot per la promoció de la cultura i l'art contemporani.

 

Un lloc fosc
És un projecte en curs que explora espais de reunió en els quals les nocions de col•lectivitat, fe i ambigüitat hi són fortament presents. Un lloc fosc, ple de gent amb motivacions diverses, movent-se a les palpentes esperant que passi l’inexplicable. Espais de trobada en la penombra, llocs d’observació i meditació on cada assistent evoca desitjos i anhels íntims, més o menys profunds.

 

Web del fotògraf: www.rogerserratcalvo.com