El riu segueix el seu curs_Maa tere Manalen

Tere Recarens

Del 21 d'octubre a l'11 de desembre de 2011

Inauguració: dijous 20 d'octubre de 2011 a les 19.30 h

Bòlit-SantNicolau

 
 

 

 

Investigar el llenguatge en relació amb el seu nom en diversos contextos culturals i intervenir en elements tèxtils propis de cada lloc és habitual en la producció recent de Tere Recarens. L'artista, que fa anys que viatja i desenvolupa el seu treball per tot el món, s'apropa a les nocions d'identitat i pertinença des de l'experiència. El propi nom com quelcom voluble que es manifesta amb l'acció i la comunicació; el treball artístic com allò que sorgeix de la convivència amb la gent i el seu llenguatge, compartint context i situació... i de vegades provocant aquesta a partir d'aquell. Perquè el joc i el treball in situ són constants en el treball d'una artista que combina recerca i espontaneïtat.

 
 

El riu segueix el seu curs (2011)*

 

"Juntament amb un cavall, Amigo, i un carro amb un tendal el qual vaig fer servir després de pancarta, l'any passat vaig fer dos viatges [a la província turca de Tunceli] amb l'Özay Sahin, amb qui vaig reunir un grup d'artistes visuals, fotògrafs, músics, escriptors i caçadors de la mateixa regió, de Turquia i d'Europa. Tots plegats vam recórrer els rius Pülümür i Munzur per manifestar-nos en contra de la construcció de les centrals hidroelèctriques per part del govern turc en aquesta regió kurda habitada pels alevis. Durant el primer viatge, al juliol de 2010, vàrem caminar cinc dies pels 90 quilòmetres de la vall de Pülümür; més tard, a l'octubre, ho vàrem fer pels 80 quilòmetres de la vall de Munzur, primer parc nacional de Turquia. El vídeo El riu segueix el seu curs ha estat realitzat amb imatges d'ambdós recorreguts i d'altres relacionades amb la cultura i la política a la regió de Tunceli, abans anomenada Dersim."

 

Tere Recarens

 

* Projecte guanyador d'una de les Subvencions KREAS d'ajuda a la creació, producció, exhibició i difusió de les arts de l'Ajuntament de Girona.

 
 

 

Maa tere Manalen (2008-2009)

"Descubrí que tere en bamana, la lengua más hablada en Mali (África), significa ‘alma'. En esta etnia, cuando alguien nace, sea un hombre o un animal, ya nace con un tere: un tere malo (tere jugu), un tere bueno (tere numan) o algunos con un tere encendido (maa tere manalen). Diseñé una tela en una fábrica textil con este motivo, la repartí entre los habitantes de Bamako y espontáneamente se hicieron vestidos. Después cambié telas nuevas por viejas y construí una carpa donde se mostraría el vídeo. La carpa se convirtió posteriormente en las velas de un antiguo barco que navega por el Mediterráneo. Fue de esta manera que me introduje en la religión tradicional de los bamana a través del etnólogo Salia Male, conservador del Museo Nacional de Mali. El tejido funcionó como un fetiche con un nuevo aspecto para lograr la confianza de las personas a través del objeto."

 

Tere Recarens

 

www.terebyte.com

 

 
 

Més informació