"Sing a song on desk"

Beca Primer Comissariat Bòlit

Artistes: Isaura Creus, Lena Laguna, Cristina Lliurat, Lídia Martí, Lourdes Mondéjar, Ingrid Riera i Haili Wang

Comissari: Daniel Gasol

Del 26 de novembre al 22 de desembre de 2015

 Sala d'Exposicions - Centre Cultural La Mercè

 
 

Isaura Creus

(Blanes, 1991)

Els homes no poden plorar, 2015

Il·lustració

Entrevista a Isaura Creus

 

El dibuix com a forma de representació quotidiana i com a element per fotografiar el present, és la forma amb la qual Isaura Creus ens parla de la seva particular forma de comprendre i observar el món. Mitjançant diversos dibuixos, l'artista explora les relacions entre la tecnologia i els humans com a forma de veure la realitat i percebre-la.

 

Canço: "Big Girls Cry", Sia Kate

 
 

Lena Laguna

(Zurich, Suïssa, 1993)     

Passa la vida, 2015

Tècnica mixta sobre llenç

Entrevista a Lena Laguna

 

Laguna té consciència de la tasca de les imatges transmeses a partir dels mitjans de comunicació com una forma de construir i (re)construir la realitat. Aquest treball té la intenció de desenvolupar una tasca gairebé d'investigació del que suposa la realitat -la imatge capturada-, la representació i la forma de percebre cadascuna de les captures des d'un llenguatge determinat que la configura.

 

Cançó: "Dice la gente" Kiko Veneno

 
 

Cristina Lliurat

(Parlavà, 1989)

Minut Lumière, 2012

Vídeo

 

L'obra de Lliurat es mou entre la representació de la imatge fotogràfica i el vídeo. Aquests dos llenguatges serveixen d'excusa a l'artista per explicar situacions des de diversos punts de vista que parteixen des de l'experimentació, com és el cas del vídeo que es mostra en aquesta present exposició.

 

Cançó: "The rip" Portishead

 
 

Lídia Martí

(Banyoles, 1989)

¡No te atrevas a mirarme!, 2013

Fotografia analògica

 

La feminitat com a element d'intromissió social és un factor clau en el treball de Martí. En aquest cas, fent al·lusió a una escena cinematogràfica, l'artista explora les possibilitats de la dona com a reducte d'experimentació i anàlisi al voltant del seu cos i les seves formes d'autodescobriment i la família com a element d'identitat.

 

Cançó: "To build a home", The cinematic orchestra

 
 

Lourdes Mondéjar

(Barcelona, 1957)  

Re-ferents, 2015

Camisa de cotó brodat

Entrevista a Lourdes Mondéjar

 

Tal com Heidegger va pronosticar sobre les qüestions de la història de la humanitat que proposa que la història de la nostra identitat es construeix des d'un hipotètic futur, els artistes, com a cercadors de realitats i analítics amb el context i la situació, sovint, desenvolupen discursos entorn del llenguatge "frívol" com a forma de construir la seva pròpia identitat. Mondéjar empra la roba com a element d'expressió de la seva identitat, mostra codis en forma de noms de dones artistes que han influenciat el seu treball i/o identitat.

 

Cançó: "Viatge a Ítaca", adaptada per Lluís Llach (Cavafis)

 
 

Íngrid Riera "Marakastasi"

(Sant Esteve d'en Bas, 1990)

ReAct, 2010/2011    

Projecció

Entrevista a Ingrid Riera

 

Íngrid Riera mostra uns vídeos del projecte "Re-act", uns treballs realitzats amb el col·lectiu del qual és artista que consistien a realitzar accions performatives entorn de qüestions socioculturals amb les quals eren crítiques: el consum, els toros o altres elements i pràctiques discutibles, per activar el context i el pensament crític com a arma entorn dels exercicis neoliberalistes. 

 

Cançó: "The XX", Shelter

 
 

Haili Wang

(Shenyang, Xina, 1994)

Sinking, 2015

Tècnica mixta

Entrevista a Haili Wang

 

El treball de Wang es desenvolupa des de la pràctica de la il·lustració com a forma de representar escenes metafòriques entorn de la realitat. Els seus treballs es doten de significats al voltant de la natura, la contraposició entre la vida i la mort i una aparent estètica innocent que converteix els significats mitjançant l'observació contemplativa.

 

Cançó: "Forest sounds", Spooky Black