Lost

Art Collaboratif de Rosa Pascual

Del 14 de desembre de 2017 al 14 de gener de 2018

Inauguració, dijous 14 de desembre a les 19h

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 

LOST 

Videoinstal·lació

Art Collaboratif de Rosa Pascual

 

Milers de casos de nens robats a l'Estat Espanyol des dels anys quaranta fins a principis dels noranta. Nens, mares, germans. Alguns es busquen, d'altres no saben que existeixen o es donen per morts, i d'altres que no podran trobar-se mai.

 

Bebès robats de mares solteres o indesitjables, a les quals es notificava la defunció del seu nadó, per després vendre'l a famílies exemplars o favorables al règim franquista.

 

Tot això, organitzat i protegit per l'Església catòlica, una xarxa d'hospitals privats, públics i maternitats, el franquisme i l'actual Estat i el Ministeri de Justícia, on encara ara segueix havent-hi una lluita legal; amb certificats de naixement i defunció, funerals i enterraments falsos, i tots ells es van assegurar que no es pogués contactar mai amb les mares biològiques, fent desaparèixer els seus noms de qualsevol registre. I tot això, en nom de la llei i el bé social.

 

És un fet que, en diverses circumstàncies i matisos, s'ha donat i es dona a nivell internacional. També a través de l'Església, els conegudíssims casos d'Irlanda, així com al Regne Unit, on clausuraven les mares solteres embarassades, les maltractaven i sotmetien a treballs forçats, i els fills, donats com a "desapareguts". Les moltísssimes adopcions també forçades a Austràlia on, si més no, el govern actual ho reconeix i demana disculpes als afectats. I en altres països, com Rússia, on també es maltracta tant mares com fills no donats en adopció; i un dels casos més inversemblants, el dels Estats Units, on actualment és legal a la majoria d'estats revendre un fill adoptat en cas de no estar-ne satisfet.

 

LOST és una videoinstal·lació basada en aquesta problemàtica, se centra sobretot en els nens robats a l'Estat espanyol, dels quals també es troben casos repartits internacionalment.

 

S'hi projecten, horitzontalment, els noms, cognoms i dates de naixement dels nens robats que han facilitat les seves dades. Així com, verticalment, els de mares, pares i familiars que cerquen "nens morts" i la data de desaparició que se'ls va donar en el seu moment. Dates que no sempre coincideixen. Tot això coordinat a través de diverses associacions nacionals representants d'afectats i possibles retrobaments, així com: SOS Niños Robados, SOS Raíces, ANADIR, Todos los Niños Robados Son También Mis Niños i X-24, coordinadora de les associacions a l'Estat espanyol.

 

Des de la inauguració internacional a la ciutat de Girona, LOST estarà de gira al llarg dels propers dos anys per Europa, els EUA i Espanya; i les dades s'aniran ampliant i actualitzant, a mesura que el projecte avanci. Tot això es fa amb la intenció de sensibilitzar, fer-ne difusió, aconseguir més notorietat i pressió. El gran somni seria que es donés algun retrobament. Amb un de sol, ja valdria la pena!