Diàlegs: pintura, música i patrimoni

Llum del món

Rosa Tharrats i Regina Giménez

Comissariat: Carme Sais

Del 23 de juliol al 26 de setembre de 2021

Inauguració: divendres 23 de juliol a les 19h

Exposició en el marc del festival Schubertíada de Vilabertran 2021

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

 
 
 

Llum del món

 

"La bellesa del món és tot allò que es mostra en els seus elements singulars, com les estrelles al cel, els ocells a l'aire, els peixos a l'aigua, els homes a la terra "

Guillem de Conches (França, 1080-1150), Glosae Super Platonen

 

Al llarg de la història de l'art la llum ha estat representada de forma simbòlica o directament com a fenomen natural. En l'art romànic la llum es representa pels colors més clars, mentre que en l'art contemporani s'exalta gràcies a la tecnologia. Més enllà de les abundants aproximacions a la llum des de l'espiritualitat o la religió, la fascinació pels més enigmàtics elements de la natura, com són  els astres i la llum que emeten, ha motivat els treballs d'artistes com Rosa Tharrats i Regina Giménez.

 

En el cas de Rosa Tharrats la llum esdevé l'element indispensable que activa unes obres en les que, tal com passa als vitralls medievals, travessa la matèria, per transformar-la, omplint-la de vida i de color. En canvi, Regina Giménez representa els astres a l'espai i la intensitat de la  seva llum a través d'una escala convencional de colors i d'una seqüència de lletres que ve establerta per l'astrofísica acadèmica. D'aquesta forma l'artista planteja  una anàlisi i un contrast entre la representació artística i la científica. 

 

Els treballs que presenten les dues artistes tenen en comú l'interès per la natura, i en concret, per la llum, així com el treball per projectes des de la pintura, la conceptualització dels temes i la manifesta voluntat de fonamentar-los establint vincles amb el coneixement humanista i el científic, a banda de posicionar-se, ambdues, en el respecte pel medi ambient, tal i com veiem en la utilització de materials naturals amb que elaboren les seves obres.

 

HORARIS

Juliol i Agost

De dimarts a diumenge de 10 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h

Setembre

De dijous a dissabte de 10 h a 13.30 h i de 15 h a 17.30 h

Diumenges i festius de 10 h a 15 h

 

Rosa Tharrats: Speculum caducis

 

Rosa Tharrats (Barcelona, 1983) investiga "les sincronicitats i els patrons de la natura de forma intuïtiva a través de tot tipus de materials, especialment el teixit amb l'objectiu de crear narracions sensorials interdisciplinàries que abasten des de la moda fins a les arts visuals. Tharrats parteix d'una concepció molt particular de la matèria, que entén com una "entitat dotada d'ànima o vibració". Parteix de la premissa que, tant els objectes naturals com els artificials contenen una subjectivitat inexplorada amb la qual podem establir una relació orgànica.

 

D'aquesta recerca tan particular en sorgeix una obra que es mou entre el regne mineral, el vegetal i els processos industrials, buscant l'equilibri matèric mitjançant els processos de de transformació i simbiosi.

 

Ha exposat de forma individual en espais com la Galeria Cadaqués, amb Kinky Reiki (2015) o el Bombon projects de Barcelona, amb Les anemones (2020), així com de forma col·lectiva en esdeveniments com l'Apulia Land Art Festival d'Itàlia (2017) o Arco Madrid (2019). També ha realitzat vestuari per performances i films d'altres artistes, com Jordi Colomer, Donna Huanca o el cineasta Albert Serra. Aquesta tasca li ha estat reconeguda amb guardons com el premi Barcelona 080 per dissenyadors emergents (2007) o el Gaudí en la categoria de millor vestuari (2014 i 2020).

 

La instal·lació site specific Speculum caducis es basa en un text del filòsof del s. XII Alain de Lille per  fer una reflexió sobre els elements que s'ordenen i conformen la mare natura, a través de la creació in situ d'una instal·lació lluminosa que ens recorda els vitralls medievals.

 

Speculum caducis

Instal·lació expressament creada per la nau de la Canònica de Vilabertran. L'artista preveu jugar amb la llum que entra per les finestres per il·luminar una reflexió sobre els elements que s'ordenen i conformen la mare natura. El fonament conceptual de l'obra s'inspira en un text del filòsof del s. XII, contemporani de la construcció de la canònica de Santa Maria de Vilabertran, Alain de Lille (França, 1128-1202), quan diu a De plactu naturae:

 

"Oh filla de Déu i mare de les coses,

que mantens unit el món i el fas estable,

gemma per als homes, mirall per als mortals,

llum per al món.

Pau, amor, virtut, govern, poder,

Ordre, llei, fi, camí, guia, origen,

vida, llum, esplendor, forma, figura,

regla del món"

 

www.rosatharratsoliva.com

 
 

Regina Giménez: Oh Be A Fine Girl, Kiss Me!

 

Regina Giménez (Barcelona, 1966), és una artista visual amb una obra on predominen el collage i la pintura així com l'exploració de la geometria i el color. L'artista sempre s'ha sentit atreta per les enciclopèdies i els llibres antics de geografia, astronomia o arquitectura moderna, que introdueix sovint a les seves composicions i obres. Les seves peces es mouen a cavall entre l'abstracció geomètrica i la figuració simbòlica. Tanmateix, sol treballar creant de sèries, un recurs que li serveix com a via d'investigació i d'experimentació.

 

Mitjançant elements recurrents i amb una alta càrrega simbòlica com el globus terraqüi, el far, la torre o el sol, l'autora crea imatges d'un món entre el real i l'imaginari, creant espais nostàlgics, alhora domèstics i llunyans. Giménez juga amb les imatges, sovint retallades de llibres i revistes antigues o inspirades en aquests, apropiant-se'n i descontextualitzant-les per desenvolupar, a partir de la seva reordenació, noves lectures relacionades amb l'infinit i crear imatges de mons allunyats de nosaltres i de la nostra societat del consum d'una gran càrrega poètica.

 

Entre el gran nombre d'exposicions que ha realitzat destaquen Símbols Convencionals al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (2012), El sol i la taula, comissariada per Rosa Lleó al M.A.C de Mataró (2018) i la més recent Iremos al sol, al Museo de Art Contemporáneo Patio Herreriano de Valladolid (2020).

 

Per la seva obra ha rebut el Premi Biennal d'Art de la Diputació de Tarragona (2010), el Premi Ricard Camí (2001) o el XXXVII Premi Sala Parés (1995) i es troba en col·leccions com la del Museu d'Art Modern de Tarragona, la Fondation Coprime de París, la Fundació Vila Casas o la Lawrence Benenson de Nova York.

 

Oh Be A Fine Girl, Kiss Me!

 

Per aquesta ocasió, Giménez presenta el projecte "Oh, BA Fine Guy/Girl: Kiss Me!" inspirat en l'astronomia. Fa 120 anys l'astrònoma Annie Jump Cannon va actualitzar la classificació espectral. Jump ordenava els astres de major a menor intensitat, de les més calentes a les més fredes i en concordança a una escala de colors, del blau al vermell, a través d'una seqüència de lletres capitals: OBAFGKM. Més tard, l'astrònom Henry Noris Russell va crear una frase per ajudar a recordar l'ordre de les lletres de la classificació estel·lar:  "Oh, BA Fine Guy/Girl: Kiss Me!" A partir d'aquesta regla mnemotècnica ha realitzat treballs sobre tela i paper, en unes obres on el grafisme, el color i les formes dels astres són protagonistes.

 

https://www.anamasprojects.com/ca/artists/regina-gimenez/