Lloc, memòria i salicòrnies

Ivó Vinuesa, Isadora Willson, Jordi Morell, Esteve Subirah  i Joan Vinyes

Comissariada per Martí Peran

Del 14 de desembre de 2018 al 13 de gener de 2019

Inauguració divendres 14 de desembre a les 19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 
 

Lloc, memòria i salicòrnies

Martí Peran

 

En el marc del projecte Life Pletera, promogut per procedir a la desurbanització i restauració de la maresma de la Pletera a Torroella de Montgrí (vegeu www.lifepletera.com), s'ha produït una anomalia: incorporar a aquest procés de regeneració natural una sèrie d'intervencions artístiques dessota l'epígraf Lloc, memòria i salicòrnies.

 

El propòsit d'aquestes intervencions no és gens habitual. Una estratègia ordinària faria pensar que, tal com s'esdevé en molts entorns urbans, l'art apareix a posteriori, quan l'actuació científica, seriosa i professional ja ha enllestit la feina i es considera interessant injectar unes empremtes de caràcter estètic que museïtzin l'entorn objecte de l'actuació per tal de fer-lo més atractiu. En aquest cas, la metodologia de treball ha estat del tot diferent. Els projectes artístics s'han plantejat com a processos de recerca desplegats durant i en l'interior mateix del procés de regeneració natural, per afavorir d'aquesta manera que l'aproximació a l'entorn dels uns (científics) i dels altres (artistes) esdevingui un diàleg capaç de reorientar la tasca de tots els protagonistes.

 

Darrere de les  intervencions aplegades a Lloc, memòria i salicòrnies bateguen múltiples objectius: imbricar l'acció cultural en l'interior d'un projecte de caire científic; contribuir a rumiar la noció de paisatge de manera complexa; afavorir una aproximació a les memòries del lloc; problematitzar la pròpia idea de regeneració, i contribuir a la difusió d'una intervenció paisatgística amb vocació pública.

 

Els artistes que han participat al projecte són Jordi Morell, Esteve Subirah, Joan Vinyes, Ivó Vinuesa i Isadora Willson. 

 

Aquesta exposició és una adaptació de la que es va poder veure al Museu de la Mediterrània del 19 de maig al 27 de juny de 2018.