La lliçó de Diògenes

Comissariada per Alex Mitrani.

 

Ignasi Aballí, Mar Arza, Joan Bennassar, David Bestué, Alfons Borrell, Luz Broto, Patrícia Dauder, Joan Furriols, Antoni Llena, Jordi Mitjà, Jordi Morell, Marc Monzó, Jordi Pablo, Guillermo Pfaff, Lucía C. Pino, Jaume Pitarch, Ivo Sans, Daniel Steegmann, Víctor Sunyol, Rubèn Verdú i Oriol Vilapuig

 

De l'11 d'octubre al 9 de desembre de 2018

Bòlit_PouRodó, Bòlit_StNicolau i Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar    

Inauguració, dijous 11 d'octubre a les 19 h al Bòlit, Centre d'Art Contemporani (Pl. del Pou Rodó, 7)

 

Visita comentada

 

Visita a l'exposició "La lliçó de Diògenes" de la mà del seu comissari, Alex Mitrani.

 

Dissabte 10 de novembre de 2018, 12 h

Bòlit_PouRodó

Activitat gratuïta

Inscripció prèvia a info@bolit.cat o al 972427627Aquesta exposició vol incidir en una constant transgeneracional d'artistes catalans contemporanis que treballen des de la senzillesa per arribar a l'essència de l'acte creatiu com un camí per entendre el món i posar en evidència la vanitat del consum i de la cultura de l'espectacle.    
 

Taller intergeneracional: El mètode Diògenes

 

Idea i direcció: servei educatiu i de mediació del Bolit

Desenvolupament de continguts i execució: Cultural Rizoma

 

Diumenge 21 d'octubre, 12 h

Dijous 1 i diumenge 25 de novembre, 12h

Espais del Bòlit

Activitat gratuïta

Inscripció prèvia a info@bolit.cat o al 972427627

 

Taller intergeneracional en el marc de l'exposició "La lliçó de Diògenes" que es desplega als tres espais expositius del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona.

El taller proposa treballar a partir d'algunes qüestions plantejades en l'exposició per, des de l'acció i el fer, apropar-nos a una metodologia de treball basada en la simplificació, la renúncia, l'eliminació i la depuració de mitjans per pensar el món contemporani.

Adreçat a persones de totes les edats acompanyades d'amics, en família o soles.

 

 

Taller I: El valor

Diumenge 21 d'octubre

Bòlit_Pou Rodó

A Diògenes de Sinop (412 a. de C. - 323 a. de C.) l'indignava el fet que una estàtua costés molts més diners que una ració de blat.

En el primer taller del Mètode Diògenes treballarem a partir de la idea del valor. "Què entenem per valor?" "Per què donem valor a certes coses i no a d'altres?" "Què és el que determina el valor de les coses?" "Podem nosaltres construir una escala de valors alternativa, al marge de l'establerta?"

A partir d'aquests interrogants, descobrirem i explorarem algunes peces que conformen aquesta part de l'exposició. Avenç de Mar Arza, Paper moneda d'Ignasi Aballí o Calderilla de Jaume Pitarch són algunes de les obres que ens permeten aproximar-nos a maneres de posar en qüestió el nostre sistema de valors.

El taller proposa, a continuació, desplegar una sèrie d'accions performatives per construir una possible resposta conjunta a aquestes preguntes.

 

Taller II: Un lloc en el món

Dijous 1 de novembre

Bòlit_LaRambla

Diògenes de Sinop (412 a. de C. - 323 a. de C.) vivia dins una tina però en relació amb el caos i la multitud de la seva polis.

"Com habitem el món?" "Com ens hi relacionem?" "Hi ha altres maneres d'habitar-lo?" són algunes de les preguntes que activaran el segon taller del Mètode Diògenes

Propostes com Taller com a habitatge de Jordi Morell, Swallow de Rubén Verdú o la sèrie de fotografies de la Luz Broto ens permetran descobrir com alguns artistes defineixen el seu "lloc en el món" i es qüestionen sobre la condició mateixa de l'artista.

El taller planteja la construcció conjunta, a partir de tècniques properes a l'apropiació de materials i al collage, un "lloc en el món" compartit.

 

Taller III: Amb quasi no res

Diumenge 25 de novembre

Bòlit_StNicolau

La posició ètica de Diògenes de Sinop (412 a. de C. - 323 a. de C.) es definia per una renúncia radical als béns materials. Dins la seva bossa només hi duia una peça per protegir-se del fred i s'acompanyava d'un bastó per caminar i defensar-se.

En el darrer taller del Mètode Diògenes ens fixarem en propostes com Restes I i II d'Ivó Sans, Ocell piu-ploc de Jordi Pablo o Taula amb dos objectes de Daniel Steegman per apropar-nos a una manera de fer que es defineix per l'austeritat, la utilització de materials mínims o per la recuperació d'elements ja existents.

"Què és el mínim que necessitem per viure?", "Podem renunciar als béns materials?" "Què en fem de tot allò que no utilitzem o descartem?" són algunes de les preguntes que ens acompanyaran al llarg del taller, en el qual posarem en pràctica la mateixa atenció que posen els artistes en els elements mínims per construir plegats una proposta conjunta.

 

Visites guiades

 

L'equip de mediació del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona ofereix visites guiades a l'exposició "La lliçó de Diògenes" els dimarts a les 17 h a l'espai del Bòlit_StNicolau i els divendres a les 17 h a l'espai del Bòlit_PouRodó.    

 

Activitat gratuïta

Inscripció prèvia a info@bolit.cat o al 972427627

 

Bòlit_StNicolau, 17 h

16, 23 i 30 d'octubre

6, 13, 20 i 27 de novembre (cancel·lada)

4 de desembre (cancel·lada)

 

Bòlit_PouRodó, 17 h

19 i 26 d'octubre

2, 9, 16, 23 i 30 de novembre

7 de desembre