( Diàlegs )

Pintura, música i patrimoni

L'ara i el res

Pep Camps i Carme Sanglas

Comissària: Carme Sais

 

Del 19 de juliol al 29 de setembre de 2019

(Prorrogada fins el 6 d'octubre)

Inauguració: divendres 19 de juliol a les 19 h

Exposició proposada en el marc de la Schubertíada de Vilabertran (del 17 al 31 d'agost de 2019)

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

 

Juliol i agost

De dimarts a diumenge de 10 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h

Setembre

De dijous a dissabte de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h

Diumenges i festius de 10 a 15 h

L'entrada tanca 30 minuts abans del límit horari

 

Diàlegs: Pintura, música i patrimoni és un cicle estival que uneix tres puntals de la cultura, la pintura, la música i el patrimoni, a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Des de fa 27 anys, en aquest espai, hi té lloc la Schubertíada, un festival internacional dedicat al món del lied romàntic i a la música de cambra.

 

Per cinquè any consecutiu, s'hi realitza paral·lelament una exposició de pintura contemporània a cura del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona.

 

El poemari "Tot és ara i res" que Joan Vinyoli va escriure a Begur el 1970 ha inspirat el títol d'aquesta exposició. En aquest llibre, el poeta ens parla, igual que ho fan Pep Camps i Carme Sanglas, de l'afany de transcendència en relació a allò físic i quotidià. Tot i que cadascun dels dos pintors aborda al tema des d'un punt de vista diferent, veiem com ambdós recorren a un llenguatge simbòlic de base figurativa.

 

Amb l'exposició "El Cos, El Pa, El Poder i El Coneixement" Pep Camps descriu el que és ineludible, important i sublim en aquest món i estableix connexions entre elements terrenals i absoluts. Per la seva part, amb la mostra "Un món silenciós" Carme Sanglas ens obre el seu univers sensible i representatiu a través del qual enalteix el que és primari per il·luminar el que és profund i gairebé creença.

 

Organitzen i coprodueixen: Agència Catalana de Patrimoni i Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 

 

Carme Sanglas: "Un món silenciós"

(Barcelona, 1953. Viu i treballa a Ordis)

 

www.carmesanglas.cat

 

Carme Sanglas es va llicenciar en Història de l'Art i va realitzar estudis en belles arts a la UB. La seva obra es basa en un íntim, personal i depurat llenguatge iconogràfic que busca connectar amb les vivències de l'espectador. Les seves pintures, de figuració estilitzada i simbòlica, indaguen en la memòria. En les seves obres podem trobar referències a l'art primitiu, antic i neoclàssic que dialoguen amb la realitat present a través d'una certa espiritualitat intemporal.

 

Ha fet exposicions a les comarques gironines i arreu de Catalunya, així com també a diverses ciutats d'Europa com Barcelona, Montpeller i Viena. Cal destacar les exposicions realitzades a la Fundació Vila Casas, el Museu d'Art de Girona i el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. També ha publicat moltes de les seves il·lustracions i la seva obra es troba en col·leccions públiques i privades de Catalunya.

 

Investigadora de tècniques artístiques tradicionals, en les seves pintures utilitza el tremp de tonalitats terroses sobre fusta, paper o plom, i a sobre hi adhereix pa d'or per donar llum a una obra que, sovint, parteix d'un fons opac. Atreta per la qualitat dels materials i les formes del passat Carme Sanglas recupera estris en desús i recorre a la tècnica ancestral de la terra cuita per crear escultures que semblen ofrenes d'antigues cultures.

 

Per a aquesta exposició ha creat i seleccionat obres a l'entorn de quatre eixos temàtics recurrents en l'imaginari de l'artista: la casa, el mar, la terra i els astres, tot defugint la figura humana, malgrat que és molt característica en la seva obra. Les referències a mons llunyans, temps antics i elements essencials són constants, tant com ho són la idea del viatge, del refugi, del perill, el temps i la vida, per mitjà de figures enigmàtiques que desperten la imaginació de l'espectador i suggereixen diferents significats.

 

L'obra de Carme Sanglas és un cant a la vida al mateix temps que una reflexió sobre la mort a través del silenci. El seu univers sensible enalteix el que és primari per il·luminar el que és profund i gairebé creença.

 

Carme Sais  

 
 

Descarrega la postal

19b-vilabertran-carme-sanglas-postal.pdf (685,12 KB)

 
 

 

Pep Camps: "El cos, El pa, El poder i El coneixement"

(Girona, 1962. Viu i treballa entre Girona i Parlavà)    

 

www.pepcamps.com

 

Pep Camps és pintor i artista pluridisciplinari. Va estudiar Història de l'Art a la UB i s'ha nodrit culturalment de forma autodidacta a través de l'art, la literatura i el cinema. Al llarg de la seva trajectòria ha experimentat amb la performance, les instal·lacions, la ceràmica, el gravat i l'escultura, i són la pintura i el dibuix els seus dos principals mitjans d'expressió. Els seus viatges a Berlín, el Marroc, Nova York i Àsia influiran en la seva obra. Ha exposat a Barcelona, Madrid, Bangkok, València, Zuric i en diverses ciutats de França, Itàlia i del Gironès. La seva obra es troba en col·leccions públiques i privades d'Europa. Des de l'any 2000 és professor de pintura de l'Escola Municipal d'Art de Girona. 

 

Les pintures de Pep Camps incorporen elements simbòlics i figuratius per crear diferents connexions i associacions. Més enllà de la formalització, l'artista suggereix una lectura conceptual que esdevé espiritual i enigmàtica, en uns casos, i reflexiva i punyent, en d'altres.

 

L'espiritualitat de la Canònica de Vilabertran ha influït en Pep Camps a l'hora de seleccionar i crear les obres que integren aquesta exposició. Les pintures El cos, El pa, El poder i El coneixement aporten nova iconografia i simbologia al panteó que l'artista ha anat treballant fins a configurar una particular cosmogonia, mentre que el tríptic El pintor, el gat i el món actua com a autoretrat de l'artista i reforça el caràcter simbòlic de la mostra.

 

Cal destacar també el conjunt de pintures sobre l'origen del món, la que s'inspira en les pintures de Jean-Baptiste Siméon Chardin (1699-1779) que representen uns constructors de castells de cartes i la que remet a la icònica pel·lícula 2001, una odissea de l'espai de Stanley Kubrick (1968). Finalment, l'exposició es completa amb pintures de petit format de franges de colors que ens transporten al paisatge empordanès i una selecció de fotocòpies de l'arxiu d'imatges trobades, apropiades i referencials, que col·lecciona l'artista.

 

Carme Sais

 
 

Descarrega la postal

19b-vilabertran-pep-camps-postal.pdf (818,46 KB)