Entre d'altres

Bòlit Mentor 2020/2021

Estampa, nyamnyam, Job Ramos i Alba Sanmartí

A cura d'Azahara Cerezo i Rita Andreu

 

Del 16 d'octubre al 21 de novembre de 2021

Inauguració: dissabte, 16 d'octubre, a les 19 h

Espai 3 / Casa de la Paraula

 

"Entre d'altres" recull les experiències i resultats desenvolupats pels i les artistes Job Ramos i Alba Sanmartí i els col·lectius Estampa i nyamnyam als instituts Castell d'Estela (Amer), Carles Rahola (Girona), Josep Brugulat (Banyoles) i Santiago Sobrequés (Girona) dins del programa educatiu Bòlit Mentor 2020/21.

 

El punt de partida del projecte proposava explorar conjuntament i d'una manera oberta les relacions que s'estableixen entre aquells cossos que participen de l'ecosistema educatiu i el conformen. Dins d'aquest context específic, trobem uns cossos que es mouen, es desplacen i es relacionen amb altres cossos d'unes maneres concretes; unes formes de relació que venen condicionades i mediades per una arquitectura i uns elements específics que són, al mateix temps, físics i, cada cop més, digitals.

 

Els i les artistes participants plantegen, doncs, l'exploració d'aquest context específic i de les possibilitats d'activar una reflexió en relació amb ell, corresponsabilitzant l'alumnat en la construcció de cada una de les propostes.

 

En el cas de Job Ramos, desplega tota una sèrie de tècniques per allunyar-se progressivament d'aquest referent inicial -l'arquitectura específica de l'institut i les dinàmiques que s'hi estableixen- per reflexionar-hi des de fora. Per la seva banda, Alba Sanmartí assaja altres maneres de relacionar-se amb aquesta mateixa arquitectura i amb els elements que configuren l'aula, per tal d'evidenciar-ne les relacions i d'explorar altres possibilitats d'habitar l'espai. El col·lectiu nyamnyam situa en l'horitzó la construcció d'una pel·lícula que aborda qüestions com la domesticació, la doma o l'assilvestrament, a través de paral·lelismes amb formes de relació i domini entre espècies diferents. Finalment, el col·lectiu Estampa desplaça la reflexió cap a la dimensió virtual per interrogar les infraestructures físiques que la configuren i el funcionament d'aquestes com a interfícies de relació.    

 
 

De la Terra a la Terra? [Humanitat en transició]

Mónica Campdepadrós

Del 16 de setembre fins al 22 d'octubre de 2021

Inauguració, dijous 16 de setembre, a les 19.30 h

Sala d'Exposicions de La Mercè

Visita comentada, dimarts 19 d'octubre a les 18h

Inscripcions aqui

 

El punt d'arribada és un avís sobre l'estat del món, amb androides d'argila cuita que desgranen semiòtiques sobre la vida i globus terraqüis aixafats per les seves pròpies contradiccions. A quina realitat ens enfronten les figures de la Mònica Campdepadrós? "De la terra a la terra? Humanitat en transició]" activa una reflexió a l'entorn del cosmos i la necessitat, urgent, de resignificar la nostra relació amb la natura. Un diagnòstic i un missatge plàstic que cal "llegir" detingudament.

 

Mònica Campdepadrós, creu que la ceràmica, on opera un procés de transformació alquímica i on intervenen les mans -el cos físic- i els quatre elements amb la terra com a base, pot esdevenir una via certament òptima per aquest propòsit dialèctic, transcendint l'objecte utilitari o ornamental i interpel·lant sobre l'immaterial des de la matèria.

 

Mònica Campdepadrós  (Barcelona el 1968) és artista multidisciplinària i viu a l'Alt Empordà. Polièdrica, treballa des línies conceptuals i especulatives, fins a altres treballs a partir d'objecte trobat. Els seus projectes van abordant diverses arestes de la realitat, cercant aprofundir en el coneixement del món i l'autoconeixement, la consciència i l'espiritualitat. Alhora ens interpel·la sobre diversos aspectes socials i estructurals, la relació amb l'entorn, la natura i els altres. Tot i que empra diverses disciplines, està centrada en el volum, l'escultura i la instal·lació a la natura i a l'espai públic, explorant les possibilitats expressives de cada material emprat. Ha sigut becada per Transefímers, obtingut una beca Agita a la creació pel projecte ‘Cadiretes', una beca Baldiri Reixach pel projecte ‘Re/animar' i seleccionada als Premis ArtsFAD. Des de 2011 ha comissariat exposicions col·lectives, realitzat diverses exposicions individuals i exposat en diversos certàmens, galeries i museus. És cofundadora del grup Vibra.

 

Mònica Campdepadrós va ser la guanyadora de l'edició 2020 de la Beca Residència Creativa en Ceràmica, organitzada pel Bòlit. Centre d'Art Contemporani de Girona, en col·laboració amb l'Escola Municipal d'Art de Girona.

 
 

Art & Gavarres

Festival internacional d'art i paisatge a les Gavarres 2021

Quarta edició

Del 4 de setembre al 15 de desembre

Girona, Forallac, Celrà, Cassà i Llagostera

Inauguració, dilluns 30 d'agost a les 18h al Bòlit_LaRambla

Presentació de projectes, dilluns 30 d'agost a les 19h al Centre Cultural la Mercè

Inscripcions: 972 643 695     

 

Artistes: Akunzo (Karola Pezzaro & Aris de Bakker), Alejandro López Vega, Azahara Cerezo, Beatriz Aísa, Clara Riera, Jordi González Castelló, Juli SanJuan Palma, Louise Sudell, Lourdes Ral - Valentí Miquel, Lucia Loren, Andrés Siri - Mailén Navas, Maria Güell- Marta Ventura, Pep Ramis (L'animal a l'esquena), Sergi Quiñonero, Teresa Abad i Xevi Bayona.

 

El festival Art & Gavarres parteix de la idea que l'art pot ser una eina de reflexió per canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relacionant art i natura aquest espai natural protegit es dona a conèixer alhora que pren un nou abast.

 

Durant una setmana una nòmina d'artistes creen in situ dins l'espai amb materials naturals una sèrie d'obres i intervencions efímeres que conviden a ser visitades i descobertes... fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.

 

Edició 2021: Sense anar gaire lluny

 

Un any de pandèmia i el successius confinaments viscuts -domiciliaris, municipals, comarcals- ens han fet redescobrir el nostre entorn més proper.

 

De cop, ens hem adonat que hi ha plantes i animals ben a prop nostre que hem observat des de les finestres, els balcons i les terrasses de casa. I hem trobat a faltar els paisatges que ens acompanyen dia a dia en els nostres desplaçaments vitals de feina o de lleure. Ens ha semblat que la natura tornava a conquerir espais, tot i que en realitat en molts casos simplement el que hem tingut és més temps per mirar-la.

 

Paradoxalment, quan hem pogut sortir de casa, l'espai exterior s'ha convertit en el refugi, espaiós i ventilat, on sentir-nos segurs. Sense d'altres opcions de gaudi, i sense poder anar lluny, el medi natural més immediat s'ha omplert amb tots nosaltres, convertit en un espai valuós i apreciat. Aquesta sobrefreqüentació sobtada ha comportat impactes com la pèrdua de tranquil·litat, la fressa, l'erosió dels corriols o l'abandonament de deixalles.

 

Que les coses properes que tenim al costat de casa també poden ser belles i que ens costa aprendre a fruir-ne sense malmetre-les és el fil de reflexió que hem proposat als artistes d'enguany per a les seves accions artístiques.

 

Més informació

 
 

BHDD

Roc Parés

Del 13 de març al 2 de maig de 2021

Inauguració, dissabte 13 de març a les 12h

Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners

 

 

La Casa de la Paraula presenta "BHDD", una exposició amb treballs recents de l'artista català mexicà Roc Parés. L'exposició és una coproducció del Bòlit amb La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners.

 

L'exposició pren el seu títol de les consonants de la paraula anglesa beheaded, que significa literalment decapitat. "BHDD" és una experiència d'art immersiu que permet als participants viure la seva pròpia decapitació. Més enllà de la violència d'aquesta afirmació, "BHDD" és un projecte de recerca experimental que pretén desconstruir les subjectivitats virtuals i examinar de forma crítica la seva funció mediadora de l'experiència humana en entorns audiovisuals interactius. El principi darrere d'aquesta instal·lació és el de la rivalitat binocular: un fenomen de percepció visual en què es produeixen alternances entre els estímuls de l'ull dret i l'ull esquerre, que fa que sigui difícil per als participants tenir una visió completa i coherent de la seva pròpia execució.

 

Com ja és habitual en els treballs de Roc Parés, en aquesta exposició desplega una visió crítica i poètica dels mitjans audiovisuals i del llenguatge en tant que tecnologies del jo. Mentre que en alguns treballs utilitza les darreres tecnologies, en d'altres rescata dispositius obsolets de l'oblit, tot establint un diàleg entre els mateixos dispositius sobre com configuren les nostres identitats i visions.

 

Els treballs que es mostren en aquesta exposició van ser produïts a La Chambre Blanche del Quebec, en els mesos de setembre i octubre del 2019. La residència va ser possible gràcies a un intercanvi entre La Chambre Blanche i el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona. A més, l'artista rep una beca del Sistema Nacional de Creadores de Arte 2017-2020 del FONCA (Govern de Mèxic).

 

Visita comentada i conversa entre Roc Parés i Azahara Cerezo

Dimarts 20 d'abril a les 18h

Virtual - Youtube

 

Presentació del catàleg BHDD

Dissabte 1 de maig a les 12h

Casa de la Paraula

 

Més informació

 
 

J (e m)'accuse o la mort de l'autor

 

Daniel G. Andújar | Dionisio Cañas | Blanca Casas Brullet | Azahara Cerezo | Domènec | Enric Farrés Duran | Dora García | Núria Güell + Levi Orta |  Rogelio López Cuenca | Mateo Maté | Marta Negre Gallén | Pere Noguera | Itziar Okariz | Tere Recarens  | Francesc Ruiz Abad 

A cura d'Adonay Bermúdez

Sales d'exposicions de Can Palauet | del 16 de gener al 14 de març de 2021    

 

Aquesta mostra ofereix, en primer terme, l'apropiacionisme sense complexos i, en segon lloc, relectures sobre els conceptes d'autoria, imatge, icona i llenguatge, i l'ús de la repetició com a exercici d'aprenentatge.

 

J(e m)'accuse o la mort de l'autor proposa destacar la percepció d'apropiació com a recurs, maniobra i possibilitat crítica, com també analitzar els mecanismes amb els quals es codifica.

 

L'exposició aplega una selecció d'obres que incideixen en l'apropiació o que són apropiacions d'altres obres, configurant un fil narratiu que connecta amb temes d'actualitat com són el feminisme, la identitat, el capitalisme, la publicitat o la cultura, així com amb els sistemes d'hegemonia, adoctrinament o subversió.

 

Una coproducció del Bòlit i el MAC Mataró

 

Més informació