JO SÓC ALLÒ PROHIBIT

Isaki Lacuesta

Exposició / Projecte audiovisual

13.11.2019 - 12.01.2020

Inauguració: 13.11.2019 / 19h    

Espai balcó - Arts Santa Mònica

5a Edició del Premi de Videocreació

Coproducció de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica - Departament de Cultura i LOOP Barcelona.

 

En el marc del Festival LOOP Barcelona 2019, Isaki Lacuesta estrena a l'Arts Santa Mònica el seu projecte. La instal·lació Jo soc allò prohibit configura una cartografia de la "prohibició" i dels seus imaginaris, aquí i ara, perquè cap forma d'entendre una societat millor que la d'atendre tot el que aquesta es nega a si mateixa. Què tenim prohibit dir, fer, pensar, transmetre, imaginar? D'acord amb quins consensos s'estableixen els límits i dics de la convivència social?

 

En un espai íntim, l'espectador es confronta a una antologia exhaustiva d'imatges i relats que literalment es defugen: una imaginació escàpola, com la selfie que ens fem quan ningú no ens mira i, davant del mirall, ens busquem amb l'últim extrem del reüll.

 

Per encarar la imatge prohibida, l'espectador ha d'aprendre a ser Perseu contra la Medusa.

 

Direcció: Isaki Lacuesta

Programació informàtica i direcció tècnica àudio-visual: Albert Coma

Investigació i documentació: Mario Santamaría i Núria Gómez Gabriel

Muntatge: Sergi Dies

Ajudant de direcció, documentació addicional: Bruno Nevada Wilde

Producció: Isa Campo (La Termita Films)

Agraïments: Elías León Siminiani, Benito Padilla, Clemente Bernad, Albert Pla, David Jiménez, Benet Salellas, Pedro G Romero, als músics que han respost l'enquesta i als autors dels quals reproduïm materials

 

Més informació

 
 

LES IMATGES ECO

Isaki Lacuesta

 

Exposició 23.05-15.09.2019

Nivell 0 i nivell 2

Arts Santa Mònica

La Rambla, 7 08002 Barcelona

 

El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d'Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves instal·lacions, Les imatges eco i Els films dobles que recreaven imatges sorgides tant  de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món.

 

Les dues videoinstal·lacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya formant part de l'exposició "Les imatges eco", la qual incorpora dues obres més, la videoinstal·lació La tercera cara de la Lluna (que Lacuesta va crear especialment per a la capella de Sant Nicolau, al Bòlit de Girona, en col·laboració amb l'escultor gironí Pep Admetlla i que ara s'adapta a l'espai d'Arts Santa Mònica), i una obra nova la qual s'estrena a l'Arts Santa Mònica: L'acusat.

 

Aquestes obres posen en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinar d'Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres, buscant la col·laboració amb creadors d'altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.

 

L'exposició es completa amb fotografies de dos autors relacionats amb l'obra fílmica d'Isaki Lacuesta: Jorge Fuembuena i Oscar Orengo.

 

Comissariat: Carme Sais

Organitza: Arts Santa Mònica - Departament de Cultura

Produeix: Arts Santa Mònica - Departament de Cultura, Bòlit, Centre d'Art Contemporani, Centre Pompidou

En col·laboració amb: Institut Ramon Llull i iGuzzini

Amb el suport: Fundació Banc de Sabadell

 
 

FOC D'AQUELL FOLL

Jordi Mitjà

 

Exposició dels resultats de la beca de creació en ceràmica contemporània de Jordi Mitjà convocada per el Bòlit, Centre d'Art Contemporani i l'Escola Municipal d'Art.

 

Del 14 de febrer al 15 de març de 2019

Inauguració: 14 de febrer, a les 19.30 h

Beca de creació en ceràmica contemporània

Pati (Sala Pati) de La Mercè

 

"Aquest és un projecte d'escultura, certament, atrapada en el fang i en aquest ofici atàvic. Amb els conceptes i les derives que, de la ceràmica i de la seva basta cultura se'n deriven. La proposta pretén forjar un camí cap a la pràctica i els processos dels ceramistes primigenis" Jordi Mitjà.

 

Direcció tècnica de la residència: Providència Casals

Coordinació de l'exposició: Manel Bayo

Ho organitzen: Escola Municipal d'Art i Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 

www.girona.cat/ccm

 
 

COMPLICITATS I SINCRONIES

Denys Blacker

Del 26 de gener al 2 de març de 2019

Inauguració, dissabte 2 de febrer a les 12h    

Casa de la Paraula - Santa Coloma de Farners

 

 

L'exposició és una coproducció de la Casa de la Paraula i el Bòlit, Centre d'art contemporani de Girona, que amb aquest projecte donen continuïtat a la seva col·laboració per a produir i exhibir projectes artístics que es programen a ambdós equipaments.

 

L'acte inaugural inclou la realització de la performance, Pensaments tentaculars, amb la Denys Blacker i el col·lectiu d'artistes Ocells al cap.

 

Denys Blacker, establerta a Madremanya (el Gironès), és una artista multidisciplinar que empra el dibuix, l'escultura i el vídeo com a espais de creació vinculats a l'art de la performance, pràctica creativa que engloba i dona sentit a tots els llenguatges del seu art. Denys Blacker situa el seu cos com una realitat mediadora, oberta i porosa a formes encarnades de coneixement que abracen des de la intuïció, l'energia i l'espontaneïtat, fins al diàleg actiu i amorós amb la matèria en tots els seus estats.

 

L'any 2014 Denys Blacker i un col·lectiu d'artistes internacional funden el grup Ocells al cap. Les activitats i performances del grup Ocells al cap, qüestionen el rol de l'artista i el concepte individual d'autoria. Mitjançant exercicis i tallers, desenvolupen tècniques per alliberar la performance de la intencionalitat racional i conduir-la, sota el guiatge de la intuïció, a capes més profundes de la consciencia. Des del llenguatge del performance art examinen la nostra capacitat individual i comunitària de generar relacions innovadores, dinàmiques i transformatives entre la realitat material i la realitat immaterial. La improvisació és el nucli de la seva recerca i el seu itinerari creatiu s'orienta vers la performativitat, la telepatia i la sincronicitat.

 

Nota biogràfica de l'artista

 

Denys Blacker, artista visual és doctora per la Universitat a Northumbria. La seva obra ha estat exposada internacionalment al llarg de 30 anys. Ha presentat obra recent a Thin Ice al Days of Performance a Lviv (Ucraïna); Tingues a OUI Performance, York Guildhall (Anglaterra); The Three Roses a l'Interakcje Festival a Pietrkow Tribunlaski (Polònia); Birds in the Head, una reinvenció de performance en grup de l'obra Birds, d'Allan Kaprow, en col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies i la Bonne, Barcelona (Catalunya); Extensions Sèries, amb el grup Wolf in the Winter, Museum of Art Oxford (UK) i al Fierce Festival, Birmingham (UK).

 

Denys Blacker viu i treballa a Catalunya des de 1987. En col·laboració amb l'artista holandesa Anet Van de Elzen fundadora Gresol, institució cultural sense ànim de lucre, destinada a organitzar tallers i encontres culturals. Ha organitzat més de 20 festivals internacionals de performance a Girona i a Barcelona, entre els quals destaca: FEM, festival anual de performance internacional de dones artistes, actualment en la seva 14a edició.

 

www.casadelaparaula.cat