[ Diàlegs ]

Pintura, música i patrimoni

Quim Corominas i Assumpció Mateu

Pintures recents

 

Del 22 de juliol al 25 de setembre de 2016

Inauguració, divendres 22 de juliol a les 18.30 h

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

 

Exposició en el marc del Festival Schubertíada de Vilabertran (del 18 d'agost al 3 de setembre de 2016)

 

Aquest cicle, programat a quatre mans entre el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, té com a objectiu convertir Santa Maria de Vilabertran en un espai de referència de la difusió de l'art contemporani de les comarques de Girona.

 

Diàlegs és un punt de confluència estival que uneix tres puntals de la cultura: la pintura, la música i el patrimoni a la Canònica de  Santa Maria de Vilabertran. En aquest marc de bellesa paisatgística i patrimonial de l'edifici romànic té lloc cada estiu el festival Shubertíada dedicat al lied i a la música de cambra i un cicle d'exposicions de pintura contemporània, en un diàleg engrescador, potent culturalment i, alhora emocionant.

 

Quim Corominas: ‘'Colors d'estiu''

 

L'obra de Quim Corominas parteix del llenguatge heretat de l'expressionisme abstracte i de la pintura gestual d'acció. Els trets més característics de la seva obra són el color i la gestualitat. Utilitzant una àmplia gamma cromàtica de colors purs on destaquen el blau i el vermell, la seva obra adquireix una tensió constant que estableix al mateix temps un atractiu equilibri visual.

 

L'exposició inclou les obres més recents de l'artista que formen part de la sèrie "Colors d'estiu'". Les pintures mostren l'evolució estètica que la constant experimentació de l'artista aporta en una obra que, esdevé cada cop més intuïtiva i lliure. Corominas treballa la pintura sobre tela buscant l'equilibri i el diàleg dels colors. En les seves pintures, la taca i el ritme de la pinzellada esdevenen un constant redescobriment plàstic i, les formes generades, van configurant l'estructura de la composició final que interessa a l'artista. Els colors vius i nets, les pinzellades ràpides i gestuals, els efectes de llums, transparències, i la sensació de  moviment, creen  l'energia que sorgeix de la pintura. Diferents intensitats de color es van superposant com una teranyina paisatgística de noves formes que  esdevenen títols, noms, llocs, poemes i  somnis de  noves realitats que adquireixen tota la força i presència damunt la tela.

 

 

Assumpció Mateu: "Textures del silenci"

 

L'obra d'Assumpció Mateu es formula a mode de diàleg poetitzat amb el qual, a partir d'una concepció de l'art com a catarsis, pretén convertir la tristesa, l'angoixa i el dolor en una acció creativa i, a la vegada, regenerativa.  El seu és, per tant, un art intimista, però no per això individualista: en cada una de les seves obres Mateu explota les potencialitats de l'art d'incidir en la consciència social col·lectiva. Un pas, doncs, de l'individual al social, del concret a l'universal, que vertebra el conjunt de la prolífera i rica obra de l'artista.

 

L'exposició "Textures del silenci" és un clar exemple d'aquesta dimensió dual definitòria de l'obra de Mateu, sempre tant atenta a les tensions que defineixen i enriqueixen allò quotidià. En aquesta mostra Mateu pretén posar en diàleg el propi silenci amb les seves textures, per tal de crear una experiència compartida que busca conciliar l'interior amb l'exterior, l'individual amb el col·lectiu i l'intuïtiu amb el racional. Proposa, doncs, un procés de reapropiació de la percepció, entesa en termes de saber mirar el món. Un món que, filtrat per la mirada curosa i curiosa de Mateu, esdevé clar que no sols és nostre, sinó que també és nosaltres, des de la convicció de l'artista que ens reconeixem en tant que reconeixem el món.

 
 

Descarrega't la postal de Quim Corominas

postal-quim-corominas-vilabertran.pdf (683,15 KB)

 
 

Descarrega't la postal d'Assumpció Mateu

postal-assumpcio-mateu-vilabertran.pdf (637,20 KB)

 
 

"Le dialogue des contraires"

Girona, ciutat convidada al festival La Nuit Pastel d'Albi  

Artistes: Manel Bayo, Roser Bover, Xavier Escribà i Cristina Lliurat

Comissariat: Carme Sais, una proposta del Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona

 

Dissabte 4 de juny de 2016 de les 19 h a mitjanit

Inauguració a les 18.30h

Salles d'exposition de l'Hôtel Rochegude. Albi

 

Una col·laboració amb el Centre d'Art Le Lait - Laboratoire Artistique International du Tarn

 

Amb motiu de la celebració del 30è aniversari de l'agermanament de les ciutats d'Albi i Girona, el Centre d'Art Le Lait ha convidat al Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona a presentar una selecció de videocreacions d'autoria gironina. L'exposició tindrà lloc dins LaNuit Pastel, un festival nocturn, que acull nombroses activitats culturals úniques i gratuïtes, com ara projeccions, espectacles, videomapping, portes obertes als museus, DJs, etc. i que des de fa vuit edicions se celebra en aquesta ciutat francesa.

 

La proposta vol establir un diàleg entre pols oposats, entre l'interior i l'exterior, el dins i el fora, el bonic i el que és lleig, la construcció i la construcció, la decoració i l'abandonament, etc. Igualment, intenta establir un diàleg entre la pintura i el vídeo, convidant als artistes que parteixen de la pràctica pictòrica per instal·lar-se en el vídeo, amb la voluntat de crear unes obres que tinguin la capacitat de transmetre sensacions i pensaments suportats de forma més dinàmica però no exempta de poètica. La instal·lació inclou tres vídeos projectats sobre paret i una obra en forma de tríptic amb tres videoprojeccions simultànies sincronitzades.

 

 

Més informació aquí

 
 

"Sing a song on desk"

Beca Primer Comissariat Bòlit

Del 18 de febrer al 17 de març de 2016

Sala d'Exposicions de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot

 

Desprès del seu pas per l'Escola Municipal d'Art de Girona i l'ERAM, "Sing a song on desk" es trasllada a la Sala d'Exposicions de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot. La mostra, que és el resultat de la tercera edició de la Beca Primer Comissariat del Bòlit,  es podrà visitar a partir del dijous 18 de febrer.

 

Comissariada per Daniel Gasol, "Sing a song on desk" aplega els treballs d' Isaura Creus, Lena Laguna, Cristina Lliurat, Lídia Martí, Lourdes Mondéjar, Ingrid Riera i Haili Wang i vol crear un fil narratiu a partir de la música que els artistes escoltaven mentre treballaven en la producció presentada.

 

L'edició 2015-2016 de la Beca Primer Comissariat Bòlit, s'ha realitzat en col·laboració amb l'Escola Universitària ERAM de Salt, l'Escola Municipal d'Art de Girona, l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot.

 

Al mateix temps, la Beca s'inscriu dins el projecte col·laboratiu Hibridacions i contextos un programa que té la voluntat d'articular projectes en xarxa entre els centres, espais d'art i les escoles especialitzades en art i disseny de Catalunya; entitats que són alhora distants en les seves activitats quotidianes, i properes en fites com són el foment de les relacions entre l'art, l'educació, el context i la connexió amb la societat.