SOLATGE

Del 17 d'octubre al de 12 de desembre de 2015

Casal Son Tugores

 

Clastra de Son Tugores, 2. 07340 Alaró. Mallorca

Tel. 971518757. sontugores@ajalaro.net

De dilluns a divendres de 16'00h-20'00h. Dissabtes: 11'00h-13'00h

 

 

Pere Bellés, Azahara Cerezo, Javier Chozas, David Crespo, Teresa Martín i Carmen Platero, Tomás Pizá, Elvira Santamaría i Brian Patterson, Andrés Senra, Andrés Siri i Jennis Li Cheng Tien.

 

"De tant en tant, crec que he tingut èxit produint obres que actuen com a catalitzador. Però crec que les obres que no atreuen al gran públic deixen la seva empremta. Totes les produccions de la indústria de la consciència, independentment de si és volgut o no, influeixen en el clima social i, en conseqüència, en el clima polític."

                                                                     Pierre Bourdieu /Hans Haacke. Free-exhange

 

Solatge és el pòsit que deixa un líquid, quan roman en repòs, al fons del receptacle que el conté, com la mare del vi o el marro del cafè.

 

El solatge d'aquesta exposició són les obres creades pels artistes que han fet una estada creativa en residència acollint-se a les convocatòries del programa Bòlit Residència Girona Creativa, al llarg del seu primer any d'existència.

 

Com una primera sedimentació del programa, les obres dels artistes es contraposen les unes a les altres marcant les seves diferències, però també en alguns casos s'encadenen i articulen un caleidoscopi que ofereix una visió polièdrica sobre la nostra ciutat.

 

En el conjunt de l'exposició "Solatge", i en cadascuna de les obres que la configuren, s'hi veu la importància del procés de creació i del treball específic en el context on s'han concebut.

 

Després de la seva presentació a Girona, "Solatge" arriba ara a Alaró gràcies al conveni entre el Bòlit i Addaya. Centre d'Art Contemporani, amb l'acollida de l'Ajuntament d'Alaró al seu equipament cultural.

 

Més informació aquí

 

 
 

Descarrega la invitació aquí    

solatge-inv-3-.pdf (538,08 KB)

 
 

Diàlegs. Pintura, música i patrimoni

Montserrat Costa i Jordi Martoranno

Pintures recents

 

Del 29 de juliol al 13 de setembre de 2015

Inauguració, divendres 21 d'agost a les 19 h

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

En el marc del Festival Schubertíada de Vilabertran (del 20 al 29 d'agost)

 

Diàlegs. Pintura, música i patrimoni és un cicle estival que uneix tres puntals de la cultura: la pintura, la música i el patrimoni. En el marc de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran on, des de fa 23 estius, té lloc la Shubertíada, un festival internacional d'alta qualitat artística dedicat al món del lied romàntic i a la música de cambra, s'obre ara una programació d'exposicions dedicada a la pintura contemporània.

 

Programat a quatre mans entre el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el cicle s'inaugura amb els treballs dels pintors Montserrat Costa i Jordi Martoranno.  

 
 
 

Montserrat Costa "Nodes i fluxos"

 

La pintura de Montserrat Costa (Barcelona, 1943) evoluciona per temes o sèries, perquè el que li interessa és l'exploració de nous camins que la porten cap a allò desconegut. Des de 1996  la seva obra té per objectiu assimilar una imatge, una visió del món de globalitat, entesa com una trama moguda on tot està interconnectat. Des d'aquest plantejament explora,  en un procés continu noves formes plàstiques, cadascuna de les quals s'enllaça amb la següent.

 

Aquesta exposició inclou un seguit d`obres que formen part de la sèrie "Ur". En aquesta sèrie l'artista expressa la idea de l'origen i de l'arquetip, de la necessitat de tenir consciència d'un patró que es desenvolupa en un procés de formació i transformació. Segons ella, és el mateix procés creatiu el que porta a crear associacions a través de relacionar les formes entre si i, com diu Goethe: "hi ha certs fenòmens que es produeixen en la intuïció i de la qual es deriva la multiplicitat de formes".

 

Amb "Ur" va iniciar una sèrie de dibuixos lineals realitzats amb grafit i tinta, simples i concisos, els quals intencionadament exclouen qualsevol element superflu. Les línies gràfiques dibuixades a la tela sorgeixen en un moviment d'anada i tornada, es van teixint i adaptant al seu espai i, a poc a poc, van construint el seu sentit i van quedant definides pels límits del cercle que les tanca. El cercle té un caràcter simbòlic de totalitat, ja que funciona com a contenidor de temps infinits, de camins transitats i  connectats que pateixen una constant transformació. Respecte a la matèria, es deixa que aquesta actuï i es manifesti a través de l`expansió de la pintura fluïda sobre l'entramat de la tela perquè també creï la seva pròpia realitat.

 

Montserrat Costa va néixer  a Barcelona, però viu i treballa a Girona i a Cadaqués. Ha realitzat més d'una trentena d'exposicions individuals a diferents indrets del nostre país, a França i a Itàlia, més d'un centenar d'exposicions col·lectives i va ser artista en exclusiva de la galeria Espais de Girona. Ha combinat l'activitat artística amb la docència al Centre Cultural La Mercè de Girona i ha estat seleccionada en diverses ocasions per participar en diverses biennals i certàmens a Girona, Barcelona, País Valencià i Zamora. Té obra en diferents fons públics, com al Museo de Arte Abstracto de Cuenca, al MACBA, al Museu d'Art de Girona, al Museu d`Història de Girona i a la Fundació "La Caixa", entre d'altres.

 

Jordi Martoranno: "Empremta i memòria"

 

El treball de Jordi Martoranno (Girona, 1965) se centra en la recerca creativa a l'entorn de la matèria i la forma del contingut conceptual que l'obra pot oferir. S'interessa per les relacions que estableix l'home amb la natura i el cosmos. Recorre a referents provinents de cultures arcaiques però també a pensadors contemporanis. És pintor i gravador que se sent còmode treballant en formats i materials diversos, i tant és així que ha realitzat interessants incursions en el camp de la ceràmica i,  puntualment, en el tapís contemporani.

 

Jordi Martoranno és hereu dels pintors catalans que han abanderat l'abstracció matèrica, teixeix en els quadres un camp de forces on s'encarna la inquietud per respondre als enigmes a què l'home s'enfronta quan arriba als límits del coneixement. El pensador Georges Steiner sosté que només els poemes fluixos poden interpretar-se o entendre's per complet. A semblança d'aquesta reflexió, la pintura de Jordi Martoranno no té la seva força en la capacitat narrativa, si no que el seu valor resideix en el poder suggeridor i evocador. Així, en el treball de Martoranno hi ha un impuls cap a una acció que es manté intencionadament inacabada, amb la voluntat de realitzar una obra que es resisteix a un únic i inequívoc significat, per obrir-se pas per un camí que pretén fer de la recerca artística una via per accedir a allò transcendental.

 

Jordi Martoranno va néixer, viu i treballa a Girona. Va iniciar els seus estudis d'art amb l'artista gironí Isidre Vicens i es va llicenciar a la facultat de Belles Arts de Barcelona.  Des de 1981 participa en exposicions col·lectives i des de 1984 en individuals. Algunes de les ciutats on ha mostrat l'obra són Niça, París, Ustka, Bòston, Pòrtland, Palma de Mallorca, Barcelona, A Coruña, Terrassa i Girona. L'any 1990 fa una estada a París, a la Cité Universitaire, on pot treballar en un estudi de pintura. Ha exposat ens els principals espais expositius públics i privats de Girona com són la Casa de Cultura, les Sales Municipals d'Exposició, la Fundació Espais, la Fundació Valvi, les Galeries Sebastià Jané i Michel Dunev, entre d'altres.  El 2012 va ser l'artista guanyador del cicle "Exposicions viatgeres" de la Diputació de Girona i el 2014 va exposar a l'Espace Riquet, de Béziers (França). Ha estat guanyador de premis i beques, entre els quals cal destacar el "1er.Premi de pintura HONDA" l'any 2002.    

 
 

Descarrega't la postal de Montserrat Costa

montse-costa-baixa.pdf (603,16 KB)

 
 

Descarrega't la postal de Jordi Martoranno

jordi-martorano-baixa.pdf (566,97 KB)

 
 

X-VILLE

Jordi Colomer   

28 de maig / 21 de juny 2015

Inauguració: dijous 28 maig, 20h

Arts Santa Mònica. Espai Residència

 

Jordi Colomer és el guanyador de la 1a Edició del Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, ​​la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya i l'Arts Santa Mònica. En el marc del Festival LOOP Barcelona 2015 Colomer estrena el seu últim treball ‘X-VILLE' el dijous 28 de maig a les 20h a l'Arts Santa Mònica, un vídeo que gira entorn les utopies i la seva capacitat per a concentrar multituds.


Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d'un projecte que, en l'àmbit de les pràctiques contemporànies, incorpori el vídeo com a element únic en el conjunt de la proposta. L'objectiu és desenvolupar accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, i incrementin la visibilitat en el territori i la presència internacional. 


Al principi de ‘X-VILLE'  una jove diu: ‘El nostre temps és un temps d'utopies. N'hi ha moltes: la ‘American Way of Life', el Comunisme o els Drets Humans. Totes tenen la capacitat de mobilitzar les masses'." El vídeo està inspirat en diversos textos del filòsof i arquitecte utòpicYona Friedman, específicament en el seu llibre ‘Utopies realitzables' (1974), una obra que promou formes alternatives d'organització de les grans ciutats com a resposta col·lectiva a la insatisfacció. El vídeo de Colomer es construeix a través de situacions col·lectives, recreant imatges de formes alternatives d'organització per a la metròpolis.    

 

‘X VILLE' ha estat produït per: LOOP Barcelona, Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya*, Arts Santa Mònica (Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya), Jardins-Fabriques [Annecy], Fondazione Sandretto Re Rebaudengo i CO producciones [Barcelona-Paris]; en col.laboració amb: ESAAA [Annecy], Fondation Salomon pour l'Art Contemporain [Annecy], Col.lecció Banc Sabadell, Frac Languedoc-Roussillon i Villeneuve la série [Grenoble].

 

(*) La Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya està configurada per: 
ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies; Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona; Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat; Centre d'Art La Panera, Lleida; M|A|C Mataró Art Contemporani; Lo Pati  Centre d'Art Terres de l'Ebre; Fabra i Coats-Centre d'Art Contemporani de Barcelona; i El Teler de Llum Centre d'Art, Tarragona.