Esther Roca Vila

Projecte "Read Me"

La Chambre Blanche, Quebec (Canadà)

12/9 - 7/11

 

Read Me explora la relació entre conceptes universals a través de la pròpia individualitat, utilitzant aquest punt de partida per parlar de la societat, el món, les persones...

 

Roca Vila anirà enfilant aquest projecte a través de videoarts, intervencions urbanes, poesia, performances i accionadors socials.

 

L'artista, va utilitzar la primera setmana per fer una investigació sobre les paraules que creia tenir gravades en el cos i, veient que la universalitat d'aquests conceptes era grandiosa, va acabar fent una intervenció plàstica a una de les parets de la galeria, evocant la societat, el món, el futur, el passat i l'invisible.

 

Va gravar i improvisar sota aquests conceptes fins a generar una banda sonora experimental. I va crear el primer videoart de la sèrie Read Me amb una primera família de paraules com impotència, indignació, fronteres, bloqueig, immigració, racisme, infància, transformació..., inspirat entre altres coses, en la intervenció gràfica d'un artista urbà a la porta de davant de la residència.

 

En el seu primer open studio, Roca Vila ha explorat projectar a sobre de pedres de pissarra i mirar els efectes de l'aigua damunt d'una projecció a terra, entre altres instal·lacions. Així mateix, va presentar el WOP (white open point) un gran punt pintat de blanc, on tothom és convidat, lliurement, a expressar-se.

 

Aquestes son algunes de les línies que s'han començat a obrir durant les tres primeres setmanes de residència d'aquesta artista de Sant Jaume de Llierca al Canadà. Aquesta estada ha esta possible gràcies a l'intercanvi entre La Chambre Blanche de la ciutat de Quebec i el Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona.

 

Més informació aquí

 
 

Núria Iglesias

Projecte "Gesto Innato"

Rad'Art, Mercato Saraceno (Itàlia)

1/10 - 10/11

 

 

El concepte creatiu que Núria Iglesias investiga gira al voltant d'aquell punt on sensació i  símbol s'uneixen. Durant la seva residència està portant a terme la recerca a terme gràcies a les històries vitals d'alguns habitants de San Romano, poble de la regió de l'Emilia-Romagna, a Itàlia. Aquesta investigació és visceral, intuïtiva i directa i s'ofereix des del mateix procés: la recerca es sosté tenint com a base concreta el cos i el gest. 

 

Comprenent el gest pel seu significant, la part visible del símbol, i també comprenent-lo des del seu significat, la part invisible del mateix, que opera en l'ordre imaginari i poètic, treballa partint del que Gilbert Durand anomena 'trajecte antropològic'. La transformació i transfiguració del significat del símbol emana del jo poètic com a reflex d'aquelles persones amb les quals treballa i pot concretar-se a través de l'escriptura, la plàstica, el so, el vídeo, el moviment, la dansa, la performance o altres mitjans artístics que puguin sorgir durant el procés i que aportin quelcom per a la comunicació d'aquesta investigació creativa.

 

Aquest projecte en residència s'està portant a terme gràcies a un conveni entre el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i l'Associació Artéco (Projecte Rad'Art).

 

Més informació aquí