La sendera homologada

Recorreguts, dinàmiques i objectius de la pràctica curatorial 

Curs de comissariat a càrrec de David Armengol

 

8, 9 i 10 de març de 2017

De 16 a 20h

Aula 1 del Centre Cultural la Mercè

Preu: 45 € (36 € per a alumnes de l'EMA, Carnet Club Girona Cultura i artistes residents al Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona)

Places limitades

 

La sendera homologada és un curs de tres dies centrat en l'anàlisi del comissariat tot establint un símil inicial amb l'àmbit del senderisme, la pràctica física de recórrer a peu zones de camp o muntanya. En aquest sentit, el curs marca un trajecte que revisa totes les parts que conformen la pràctica curatorial: la recerca prèvia, la relació de complicitat amb artistes i espais, la posada en escena i les temporalitats específiques d'un projecte abans, durant i després de la seva inauguració.

 

El títol fa referència a les rutes habituals del senderisme, on els camins apareixen senyalitzats segons unes estructures fixades que cal tenir en compte. De forma  similar, el comissariat també ha d'adaptar-se a tota una sèrie de condicionants: espais de presentació, pressupostos o connexions amb els possibles usuaris.

 

En definitiva, senderisme i comissariat impliquen conèixer bé uns hàbits d'actuació i, a partir d'això, afavorir una experiència significativa per a tots els agents involucrats. 

 

Adreçat a comissaris, artistes, altres agents de l'àmbit artístic i persones interessades en l'art contemporani.

 

David Armengol és el comissari de l'exposició "Caminar sobre el gel. Èpica i disfuncionalitat en la pràctica artística" coproduïda entre el Bolit i l'Arts Santa Mònica i que es visitarà en una de les sessions de treball.

 

Inscripcions aquí

 

ESTRUCTURA DEL CURS

 
 

El curs s'organitza en tres sessions de quatre hores cadascuna. Les dues primeres sessions tindran lloc a Girona i la tercera consistirà en una visita i un debat a l'Arts Santa Mònica de Barcelona tot visitant Caminar sobre el gel. Èpica i disfuncionalitat en la pràctica artística. L'exposició és una co-producció entre el Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona i l'Arts Santa Mònica i es va poder veure a Girona durant l'estiu de 2016.

 

Sessió 1_Recorreguts, dinàmiques i objectius

Dimecres 8 de març, de 16 a 20 h

 

El curs combina teoria i pràctica amb l'objectiu d'abordar les diverses capes que formen part del comissariat. La primera sessió comptarà amb una presentació de les línies d'investigació que caracteritzen la posició curatorial de David Armengol. Mitjançant projectes i interessos concrets, s'analitzaran les principals parts de la pràctica curatorial: la recerca, la relació amb els artistes, els processos de treball i els registres de presentació. A més, la sessió repassarà els possibles camins que permeten desenvolupar aquesta feina: les convocatòries, els encàrrecs institucionals, el mercat (galeries i fires) o el context independent.

 

Sessió 2_Hàbitats curatorials: l'espai expositiu i l'escriptura

Dijous 9 de març, de 16 a 20 h

 

La segona sessió es centrarà en dos dels eixos principals del treball curatorial: la posada en escena en un espai expositiu i la relació amb l'escriptura; dos aspectes que marquen la intensitat processual de la feina del comissari, i que generen una relació de dependència i benefici mutu amb els artistes. A partir del binomi artista-comissari, el curs donarà a peu a una sessió pràctica on compartir projectes curatorials - ja siguin reals o simplement idees o desitjos - dels participants, tot analitzant els textos, processos i formalitzacions emprats o pensats en cada cas.

 

Sessió 3_Visita a Caminar sobre el gel. Arts Santa Mònica Barcelona.

Divendres 10 de març, de 16 a 19 h

 

La tercera sessió suposa una anàlisi crític del treball curatorial a través de l'exposició col·lectiva Caminar sobre el gel. Èpica i disfucionalitat en la pràctica artística. La visita a l'exposició ens permetrà resseguir tots els aspectes que formen part del projecte; des de la idea inicial a la seva presentació en diversos espais expositius, entre ells el Bòlit i l'Arts Santa Mónica.

 

* Aquesta sessió començarà directament a l'Arts Santa Mònica a les 16 h i finalitzarà a les 19 h per a poder ser a Girona a les 20 h.