Niu

 

Projecte site specific ideat i realitzat per l’arquitecte Santiago Cirugeda i el seu estudi, Recetas Urbanas, consistent en una intervenció arquitectònica efímera ubicada al terrat de Bòlit-LaRambla.

 

Aquesta estructura, consistent en quatre contenidors recoberts de fulles, branques i teixit per a assemblar-se, literalment, a un Niu, s'emmarcava dins el projecte Camiones, contenedores i colectivos, que partia d'una ocasió excepcional de recuperació i reutilització de patrimoni mobiliari públic ja que els contenidors eren antigues vivendes d'un assentament d'ètnia gitana cedides per la Societat Municipal de Rehabilitació Urbana de l'Ajuntament de Saragossa.

 

El projecte ha consistit en cedir-los a diferents col·lectius repartits per tota la geografia espanyola per tal que els reaprofitin convertint-los en el seu espai de treball o la seva seu. Així, alguns d'aquests contenidors han anat a parar a col·lectius de contexts rurals (Straddle3, Nautarquía, Alga) i a d'altres d'urbans (Proyecta, Caldo de Cultivo, Un lugar de Creación) essent el Niu l'únic que ha comptat amb la complicitat d'una administració pública.

 

En el cas del Niu, els contenidors es van habilitar com a espai de treball i es van dotar del mobiliari i el material necessaris per a poder dur a terme totes les activitats per a les que estava destinat, entre les que destaquen tallers, projeccions, cursos, etc...

 

La construcció va dotar el Centre de la infraestructura temporal necessària per poder portar a terme activitats adreçades a la recerca i la intervenció artística, per mitjà de tot un seguit d’artistes nacionals i internacionals que han estat invitats a treballar per i des de Girona.

 

Realitzat especialment per al Bòlit, el Niu va formar part dels projectes que Santiago Cirugeda va presentar el 2008 a la Biennal de Venècia d’arquitectura Out There: Architecture Beyond Building, en l’exposició d’arquitectura experimental al pavelló italià, a la qual va ser convidat.

 

El Niu va ser desmantellat el febrer de 2010.

 

www.recetasurbanas.net

Construcció del Niu

 

EL NIU A LA TARDOR 2009

 

DURANT VAD al BÒLIT ....

 

Espai de trobada del VAD, lloc de reunió dels artistes participants amb l'escena cultural gironina.

Presentacions de petit format i aforament limitat (20 persones màxim).

 

DURANT 8 PARELLS DE BOTES .....

 

El Niu serà un espai expositiu més, on es podran veure tres de les instal·lacions incloses dins la mostra.

 

ISTISHARA [Visions d’alteritat]

 

Dirigit per: Toni Serra

Conferenciants: Dalila Ennadre, Xavi Hurtado i Àlex Muñoz

Dates: 6-10 de juliol de 2009 (horaris a convenir)

Lloc: Niu

Preu: 15€

www.desorg.org

Aquest taller planteja treballar a partir del visionament d'una selecció de creacions audiovisuals: documentals independents, videocreació, arqueologia mediàtica, que provenen la majoria dels Arxius OVNI [Observatori de Vídeo No Identificat].

 

El desenvolupament de la tecnologia de consum ha comportat una nova i exponencial banalització de la imatge, una saturació d'estímuls visuals i un vel cap a altres realitats; però també ha fet possible l'accés al vídeo com una eina quotidiana de reflexió de les realitats que vivim o somniem, de creació d'un imaginari propi; ha possibilitat l'aparició d'un discurs visual independent i en conseqüència l'accés i la difusió de visions no clòniques. En aquest taller volem reflexionar sobre aquestes possibilitats i si és possible explorar-les pràcticament, a través del visionament i comentari d'obres, les intervencions d'autors convidats i la pròpia aportació dels participants al taller amb els seus treballs i projectes.

 

Visionament i comentari de vídeos que exploren els mecanismes de control social i identitari, la violència de la globalització i els seus conflictes, la imatge com a miratge espectacular, desconstrucció mediàtica, dispositius d'alteritat: migració i creació de "l'altre"... i l'experiència interior, viatges iniciàtics, relats de somnis, trànsits cap a altres realitats, rizomes indígenes i islàmics...

 

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: info@bolit.cat / 972 427 627

 

Curs de fotografia al Niu

 

 

CURS DE FOTOGRAFIA DIRIGIT PER EXPERIMENTEM AMB L'ART EN EL MARC DEL TALENT LATENT

 

Curs per aprofundir en determinats conceptes artístics o abraçar diversos aspectes sobre una mateixa temàtica, en aquest cas enfocat com a una aproximació crítica al paper que la fotografia juga dins la nostra cultura visual.

Destinataris: públic general, persones interessades en aprofundir en els continguts temàtics de l'exposició i de la fotografia en general.

Calendari: Dimarts 12,19 i 26 de maig i 2 de juny de 19 a 21h.

Preu: 15€

 

Ideat i conduït per Experimentem Amb l'Art

 

TELENOIKA AL NIU

 

L'ORQUESTRA DELS LUTHIERS DRAPAIRES

Març-Abril de 2009 (cada dimarts i dimecres) al Niu

Presentació pública: el 21/04/2009 al Cinema Truffaut

www.telenoika.net

www.luthiersdrapaires.wordpress.com


Taller de fabricació dels instruments d'una orquestra audiovisual reciclada a partir de la modificació d'elements provinents de ràdios, rentadores, ordinadors i residus tecnològics diversos recuperats a la deixalleria, per tal de produir una petita peça musical que es presentarà públicament un cop finalitzat el taller.

L'Orquestra dels Luthiers Drapaires a TV3

 

Get Adobe Flash player

L'Orquestra dels Luthiers Drapaires a El Matí de Catalunya Ràdio

 

Get Adobe Flash player

L'Orquestra dels Luthiers Drapaires a L'Hora L de la Cadena Ser

 

Get Adobe Flash player

L'Orquestra dels Luthiers Drapaires a Hem de parlar de Catalunya Ràdio