Dadespai, nou espai pel Bòlit

 

Nou espai habilitat a les dependències de La Rambla, està dedicat a la informació. D'una banda, dóna accés lliure al fons documental de Bòlit, que enceta el futur Centre de Documentació amb la donació del Macba d'un important recull bibliogràfic. Els usuaris podran accedir a documents impresos (llibres i revistes), sonors i videogràfics, alguns dels quals hauran estat seleccionats pels artistes participants en l'exposició en curs. Amb lliure connexió a Internet, es podrà consultar el web del Centre, alhora que treballar amb ordinadors portàtils. Així mateix, es podrà accedir a breus documents videogràfics que consistiran en entrevistes fetes als artistes que estiguin treballant en el Centre en cada moment, mitjançant la participació en exposicions i activitats, per introduir així al visitant en el seu procés de treball. D'altra banda, al Dadespai s'hi podran veure treballs de creadors (artistes, dissenyadors, il·lustradors, etc.) que prenen la informació (codi-software, arxius, documents, etc.) com a matèria primera dels seus projectes, en relació amb les exposicions que s'estiguin portant a terme al Bòlit.

 

Dadespai presenta

 

En el marc de l'exposició "En Construcció. Receptes des de la Carència, la Ubiqüitat i l'Excés", els artistes invitats a intervenir al Dadespai són els membres del col·lectiu Derivart. Conformat per un sociòleg de les finances (Daniel Beunza) un enginyer informàtic de videojocs (Mar Canet) i un artista visual (Jesús Rodríguez), aquest grup està actiu des del 2004 i actua des de la intersecció de l’art, la tecnologia i les finances. En aquesta ocasió presentaran la instal·lació El Burbujómetro, una visualització interactiva del preu de l’habitatge que posa en primer terme l’actual debat sorgit a partir del que es coneix com a “bombolla immobiliària”, és a dir, la sobrevaloració dels actius immobiliaris iniciada el 1999 fins a l'actualitat, a partir de la qual economistes, sociòlegs i psicòlegs estan replantejant les teories existents sobre els mercats d’actius per tal d’encaixar-hi l’existència de bombolles.

Així mateix, presentaran el seu treball Casastristes.org, treball en línia que té per objectiu proporcionar una visió àmplia i general de la problemàtica de l’habitatge a Espanya. Amb la voluntat de ser una plataforma d’intercanvi d’informació i recursos seguint la filosofia de la Web 2.0, es fonamenta en la creació d'una base de dades pública i fiable de les cases desocupades a Espanya. Mitjançant una sèrie de visualitzacions de dades, i amb les publicacions al bloc, aquest projecte pretén oferir recursos que serveixin per aclarir conceptes ambigus i refermar la xarxa de ciutadans, associacions, col·lectius, etc. a qui preocupa l'habitatge i necessiten d'un suport per comunicar-se, visibilitzar situacions i proposar alternatives.