GRPop al Festivalot

Dissabte 28 de maig de 2016, 17 h

 

El Bòlit, en col·laboració amb el Festivalot, organitza un any més una passejada musical a Girona.

 

L'activitat és una visita als llocs més emblemàtics de la ciutat de la mà del grup PulPopop a partir de l'aplicació GRPop que conté cançons que fan referència a aquests espais i que el grup ha creat per la ocasió. 

 

Els participants escolten la música des d'un dispositiu mòbil amb altaveu, a mida que van descobrint la ciutat. Cada vegada que es passa per un punt emblemàtic, els PulpoPop activen  o interpreten una cançó creada específicament per aquest espai que ajuda a descobrir-ne la seva història.

 

Una ocasió especial per poder apropar la música i el patrimoni de la ciutat a les famílies i els més menuts de la casa. Si voleu participar d'aquesta peculiar i divertida ruta, envieu-nos un mail amb les vostres dades i el nombre de participants a info@bolit.cat o truqueu-nos al 972427627.

 

Consulteu el web del Festivalot aquí

 

Aquesta activitat s'ha dissenyat a partir d'un dels recursos educatius que ofertem a les escoles i que podeu consultar aquí

 

 

COMPLICITATS 2015

 
 
 
 

Presentació del llibre "1 artiste & la terre. Claudi Casanovas"

 

Dijous 22 d'octubre de 2015

19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 

Amb la presència de Claudi Casanovas, ceramista i d'Eva Vàzquez, periodista del diari El Punt/Avui

 

El llibre, editat per la francesa Éditions ARgile dirigida pel ceramista francès Camille Virot, té la particularitat d'incloure textos i poemes del mateix artista que suposen una nova mirada a algunes de les seves sèries d'obres, a més d'explorar altres aspectes de la seva vida artística, com la seva relació amb el ceramista japonès Ryoji Koie o els seus gravats.

 

Més informació aquí

 
 

Descarrega't la nota de premsa

nota-de-premsa-presentacio-claudi-casanovas-22.10.pdf (103,25 KB)

 
 

Realitats Alterades: presentació de prototip de catàleg

Dijous 15 d'octubre de 2015 

19 h 

Bòlit_StNicolau 


Presentació del prototip del catàleg vinculat al cicle expositiu "Realitats Alterades".


El projecte, que compta amb una subvenció Kreas de l'Ajuntament de Girona, es troba en plena campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per aconseguir el finançament necessari per dur-lo a terme. 


La presentació comptarà amb la presència de pierre d. la -dissenyador i maquetador del catàleg- i d'un dels artistes participants.

 

Més informació aquí

 
 

Fields Empordà

 

Fields Empordà és una macro mostra d'art contemporani a l'aire lliure en format festival. El proper 28 d'agost principals institucions del territori s'ajuntaran i mostraran l'actualitat de la seva activitat al públic, d'una manera unificada, estructurada, dinàmica i diferent.

 

A FIELDS hi participen des de col·lectius, fins a galeries, passant per museus, fabriques de creació, residencies i entitats nòmades, totes elles representants del present i futur de l'art a la regió.

 

El Bòlit hi participa amb el vídeo Parpelleig d'Andrés Siri, que actualment forma part de l'exposició "Solatge", que es pot veure fins el 23 d'agost al Bòlit_LaRambla. L'obra és el resultat d'una estada a l'espai de residència del Centre.


La cita tindrà lloc a Mas Sorrer Jazzbar-menjazz, entre Torroella de Montgrí i Gualta.

 

Més informació aquí

 

CICLE D'ACCIÓ A LA NATURA 2015

 

ARBAR ha sorgit amb el propòsit de fomentar la investigació, la difusió i l'exhibició dels treballs relacionats amb el patrimoni biocultural, històric, antropològic i artístic de la serra de Rodes.

 

Els seus objectius són impulsar la investigació, l'exhibició, la difusió i la promoció de pràctiques artístiques, fruit de l'observació, reflexió i conceptualització creativa de l'entorn, les quals poden ser expressades en múltiples i simultanis llenguatges artístics.

 

Cicle: itineraris de transformació: camins de pertinença 

 

L'objectiu principal d'aquest cicle és indagar l'essència encoberta pel pas del anys del paisatge a través d'una mirada imaginativa i particular de cadascun dels artistes per donar una nova percepció cultural contemporània del paisatge.

 

L'eix expressiu del cicle és l'ús de diverses manifestacions lligades al llenguatge de l'art d'acció, que poden anar del cos en moviment al happening...  per aconseguir uns resultats plàstico-visuals-sonors de video-art,  fotografia... que es portan a terme als espais naturals d'ARBAR.

 

La Vall de Santa Creu, durant segles, ha romàs protegida dels canvis que comporta el desenvolupament de la industria agrària i/o turística, fruit de l'abandó de la seva pràctica atesa la crisi econòmica i la necessària immigració interna i internacional d'una part dels seus habitants, cosa que ha comportat un abandó progressiu del conreu de les vinyes i de les oliveres.

 

Per aquest motiu els artistes invitats han estat al llarg d'un període de gairebé un any explorant, estudiant i familiaritzant-se en aquest entorn, per poder interaccionar, comprendre i integrar el component natural i cultural de la zona de Rodes i, molt especialment, de la Vall de Santa Creu, a fi de poder expressar en les seves propostes artístiques aquest sentiment de pertinença al lloc, el qual a l'inici del projecte, els era completament aliè.

 

Aleshores, la manera com els artistes facin, amb els seus treballs, les incursions en l'entorn, respondran a una voluntat d'interrelació holística entre la presència humana i el medi natural, generant una nova noció del paisatge: el pas de la cultura agrícola a la cultura artística.

 

Programació

 

Dissabte 11 de juliol, 18h - Pep Aymerich (Quim Paredes) Acció de sol a sol per reconfigurar la natura (Acció)

Dissabte 18 de juliol, 18h - Ramon Guimaraes Step forward second chance (Happening)

Dissabte 25 de juliol, 18h - Josep Masdevall Escoltant la vall (Acció)

 

Més informació aquí

 

Bòlit col·labora en la difusió d'aquest cicle.

 
 

Plataforma-Artistes-Cat

Primera reunió - debat 

 

 

Dimarts 14 de juliol de 2015

De 17 h a 20 h

Sala Pati del Centre Cultural la Mercè

 

 

La Plataforma-Artistes-Cat,  que aplega artistes, crítics i col·leccionistes, neix amb la missió d'encetar un debat que culminarà a finals d'any amb la creació d'una organització que sigui hereva de l'AAVC, recentment dissolta.

 
 

GRPop al Festivalot

Dissabte 6 i diumenge 7 de juny a les 17h

Punt de trobada: Plaça del Vi, stand del Festivalot

 

El Bòlit, en col·laboració amb el Festivalot organitza una visita musical a la ciutat de Girona.

 

Aquesta activitat gratuïta consisteix en una visita als llocs més emblemàtics de Girona de la mà del grup Pulpopop a partir de l'aplicació GRPop que conté cançons amb lletres que fan referència a aquests espais i que el grup ha compost per a la ocasió.

 

Els Pulpopop porten el dispositiu mòbil amb un altaveu per tal que els usuaris puguin escoltar la música a mesura que van descobrint la ciutat. Cada vegada que es passa per un punt emblemàtic, activen una cançó creada específicament per aquest espai que ens ajuda a descobrir-ne la seva història. A més, algunes de les cançons són interpretades en directe. 

 

Si voleu participar d'aquesta peculiar ruta envieu-nos un mail amb les vostres dades i el nombre de participants a info@bolit.cat o truqueu-nos al 972427627

 

Consulteu el web del Festivalot aquí

Aquesta activitat s'ha dissenyat a partir d'un dels recursos educatius que ofertem a les escoles i que podeu consultar aquí

 
 

Curs per al professorat: Expressart. Museu Portàtil

Els dimecres 25 de febrer, 4, 11 i 18 de març, de 18 a 20.30 h

CRP del Gironès      

Curs anul·lat.

 

L'objectiu del curs és explorar de manera conjunta les possibilitats que genera el projecte Expressart, que es concep per activar aprenentatges diversos, des d'una perspectiva competencial i interdisciplinària. Expressart pren com a punt de partida l'art contemporani i, més concretament, una selecció d'artistes i obres que formen part de la Col·lecció MACBA.

 

En col·laboració amb el MACBA

Més informació i inscripcions aquí

 
 

FEM14 Trobada Internacional de Dones Artistes d'Art d'Acció

 

Direcció: Denys Blacker

 

FEM és una trobada anual d'art d'acció o art de performance que enguany celebra  l'onzena edició. Des de fa 2 anys el festival convencional s'ha transformat en una residència d'investigació artística amb una presentació pública final dels resultats, amb el títol FEM Mirant Endins.

 

Les activitats d'aquesta edició es duran a terme en espais del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona, l'Associació Gresol Art a Madremanya i Acción!MAD14 a Madrid entre els mesos de novembre de 2014 i febrer de 2015.

 

GIRONA

Bòlit_La Carbonera

Cicle d'Art d'Acció  

Pujada de Sant Feliu 2 Girona

 

 

Dissabte 7 febrer de 2015, 20 h.

Performance

Artista: Fina Miralles

 

Dissabte 21 febrer de 2015, 20 h 

Performance

Artista: Esther Ferrer 

 

BARCELONA

La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison 

 

Divendres 20 de febrer de 2015, 20 h 

Performance

Artista: Esther Ferrer

 

Entrada lliure

 

Més informació

http://gresol.blogspot.com.es/

www.labonne.org

 

Una coproducció de Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, Associació Gresol Art i La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Amb la col·laboració d' Acción!MAD14 i el Museu d'Història de Girona

 

COMPLICITATS 2014

 

FEM14 Trobada Internacional de Dones Artistes d'Art d'Acció

Direcció: Denys Blacker

FEM és una trobada anual d'art d'acció o art de performance que enguany celebra  l'onzena edició. Des de fa 2 anys el festival convencional s'ha transformat en una residència d'investigació artística amb una presentació pública final dels resultats, amb el títol FEM Mirant Endins.

 

Les activitats d'aquesta edició es duran a terme en espais del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona, l'Associació Gresol Art a Madremanya i Acción!MAD14 a Madrid entre els mesos de novembre de 2014 i febrer de 2015.

 

MADREMANYA

Dilluns 17 - dijous 27 novembre. Associació Gresol Art, Can Obert, Madremanya

Residència investigació FEM_14

Artistes: Victoria Gray, Helena Hunter, Elvira Santamaría, Concha Jerez, Nora Tinholt, Marta Vergonyós, Ada Vilaró, Paloma Orts, Montse Seró, Lesley Yendell, Mireia Zantop, Núria Iclèsies, Natàlia Espinet, Denys Blacker, Juliette Murphy i Clara Garí.

 

GIRONA

Dilluns 24 novembre, 11-19 h. Carrers de Girona (Mercadal i Barri vell)

Performance a l'espai públic FEM_14

Artistes: Victoria Gray, Elvira Santamaria, Nora Tinholt, Lara Ubago, Denys Blacker, Marta Vergonyós, Ada Vilaró, Montse Seró, Paloma Orts, Mireia Zantop, Lesley Yendell i Juliette Murphy.

 

Divendres 28 novembre, 19 h. Bòlit_Cisterna (Museu d'Història)

Performance final FEM_14 residència investigació

Artistes: Victoria Gray, Elvira Santamaria, Denys Blacker, Marta Vergonyós, Ada Vilaró, Fina Miralles, Paloma Orts, Montse Seró, Mireia Zantop, Lesley Yendell, Juliette Murphy i Lara Ubago

 

Dilluns 1 - Dijous 11 desembre. Bòlit Residència Girona Creativa

Residència d'investigació

Elvira Santamaría i Brian Patterson

 

Dimarts 9 desembre, de 17 a 19h. Bòlit_Cisterna (Museu d'Història)

Treball en procés obert al públic

Artistes: Elvira Santamaría i Brian Patterson


Dimecres 10 desembre, 20 h. Bòlit_Cisterna (Museu d'Història)

Performance final de residència

Artistes: Elvira Santamaría i Brian Patterson

 

MADRID

Dissabte 22 novembre, 19.30 h. Matadero (Nave 16-4 y 16-5), Madrid

Performance

Artista: Elvira Santamaría 

 

BARCELONA

La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (Barcelona)

Dissabte 15 novembre, 12 h

Performance: "Quatre visites guiades de 4'33''- Visita guiada performàtica

Artista: Concha Jerez

 

Dijous 27 novembre, 20 h

Performance

Artistes: Victoria Gray i Elvira Santamaría

 

Dilluns 1 - dijous 4 de desembre, 10-13 h i 15-18 h

Taller "La concentració i els conceptes de no narració - no representació"

A càrrec de Nieves Correa

 

Divendres 5 desembre, 20 h

Performance

Artista: Nieves Correa

 

 

Entrada lliure

 

Més informació

http://gresol.blogspot.com.es/

www.labonne.org

 

Una coproducció de Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, Associació Gresol Art i La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Amb la col·laboració d' Acción!MAD14

 
 

Presentació del projecte: Què pensen les sirenes?

A càrrec de Rosa Brugat

Beca Kreas 2014

13 de novembre de 2014 19h

Bòlit_StNicolau

Entrada lliure

 

Amb la participació de: Mariàngela Vilallonga i Eudald Camps 

 

Aquest projecte fa referència al "sexisme" i també a les atraccions i rebuigs biològics. El film transcorre envoltat d'inquietant fantasia i d'agressiu primitivisme. S'agafa com a motiu l'idil·li entre un pastor i una sirena de Joan Maragall.

 

Lloc de rodatge: Can Mia i Estany de Banyoles

Durada del vídeo: 6 minuts

 

Amb la col·laboració de Bonart Cultural i Fundació Lluís Coromina

 
 

DEU ANYS DE PERFORMANCE I PAISATGE A CATALUNYA

 

La Muga Caula trobada internacional de poesia d'acció i performace

 

*Divendres 18 de juliol

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

19 - 19.30 h

Presentació del cartell 2014, obra de Concha Jerez, i de la programació  2014

A càrrec de Joan Casellas director de la Muga Caula

 

19.30 h  - 19.45 h

Presentació de publicacions vinculades a la Muga Caula 2014: Factoria Merz Mail  20 anys, 1994-2014 (Barcelona), Mobile (Besançon - Nova York), Youtube performace (Lana, Italia), LAS CIERVAS. Monografic ZAJ (Sevilla), Chamalle X (Pontevedra), Corpologia (Madremanya, Girona) i Quadern (Sabadell)

 

19.45 h  - 20.00 h

Presentació de la revista Quadern de Sabadell amb motiu del text 1.576.800.000 segons de ZAJ Grups d'art d'acció i accions en grup de Joan Casellas

A càrrec de Maia Creus

 

20.00 h  - 20.30 h

Conferencia: 50 anys de ZAJ i etcètera... 

A càrrec de Joan Casellas

 

20.30 h - 21.00 h

Performace de Kineret Haya Max (Israel)

 

 

*Dissabte 19 de juliol

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

19.00 h - 19.30 h

Presentació de l'exposició "Paisatge documental" sobre La Muga Caula 2013 que es podrà visitar al Museu de l'Empordà del 2 al 14 de setembre.

A càrrec de Paolo Colleoni (videos) i Pietro Pellini (fotografies)

 

19.30 h - 20.15 h

Recordatori a Xavier Sabater amb la projecció de diversos video-poemes de Xavier Sabater i accions

A càrrec d'Àngel Rodríguez i Paolo Colleoni

 

 

Imatge: Kineret Haya Max

Autor: Asaf Kliger

 
 

FIMG. Festival Internacional de Mapping de Girona

Del 30 de juliol al 3 d'agost de 2014

 

Girona organitzarà la primera edició del Festival Internacional de Videomapping del 30 de juliol al 3 d'agost. Una època en què la ciutat està plena de visitants d'arreu del territori i del món.

 

Es programarà un itinerari que permetrà veure al llarg de les nits del festival totes les projeccions finalistes del concurs a les façanes dels edificis més emblemàtics de la ciutat i es complementarà amb una oferta comercial i gastronòmica.

 

Més informació aquí

 
 

Es busca artista visual, Residència creativa

 

Bòlit col·labora amb el Festival Internacional de Mapping de Girona per mitjà de la convocatòria d'una una beca de residència creativa per tal  que un artista, escollit en convocatòria pública, desenvolupi un projecte de creació site specific en videomapping  que es presentarà i exhibirà en l'edició  del festival de l'any vinent.

 

L'artista escollit residirà en l'espai Bòlit Residència Girona Creativa durant el mes de celebració del festival FIMG 2014.  

 

El programa de residències Girona Creativa del Bòlit té un doble objectiu, per una banda, facilitar a artistes de fora de Girona una plataforma de suport a la creació des de la qual es connectin amb la vida artística de la ciutat i, per l'altra, a través d'acords  amb altres espais de residència nacionals i internacionals, facilitar que els artistes de Girona puguin sortir a treballar fora i conèixer altres cercles artístics i optar a noves oportunitats professionals.

 

Més informació i bases aquí

 
 

NO HALF MEASURES, episodis de dansa en museus

Un projecte de Taiat Dansa

 

Dijous 3 de juliol, 19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure fins a completar aforament

 

No half measures és una investigació coreogràfica sobre la identitat a través d'un autoretrat col·lectiu. Quatre rostres que apareixen en moviment permanent construeixen una ficció per narrar l'esdevenir del cos. L'escena ofereix una visió panoràmica del pensament individual que es manifesta en un cos a cos constant. La memòria individual comença a transitar des de la realitat particular de cada un dels quatre intèrprets fins a generar una ficció col·lectiva d'encontres, conductes i col·lisions personals, una generosa aposta per reconèixer la identitat en un lloc amb identitat col·lectiva recent.

 

Portar la dansa del seu espai escènic convencional a l'espai museístic suposa un qüestionament sobre el llenguatge coreogràfic i sobre el propi espai de representació. Els intèrprets no només s'interroguen sobre la seva identitat sinó també sobre la seva identitat com a col·lectiu i sobre la identitat de la dansa dins el museu. Amb aquesta acció es pretén analitzar la relació contemporània entre art i públic: la immediatesa comunicacional i l'art del moviment en diàleg amb la resta de les arts que es presenten com a contingut museístic. D'aquí que es generi una reflexió en torn a la utilització de l'espai museístic com a mitjà per a expressar i generar formes de moviment.

 

L'obra sorgeix de l'encàrrec que el MuVIM, Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, va fer a la companyia per a la celebració del Dia Internacional dels Museus el 2014 i des de llavors ha pogut veure's en diferents museus i centres d'art contemporani del territori nacional.

 

L'opinió de l'espectador, a través d'un petit qüestionari que se l'hi lliura i que podrà contestar acabada l'actuació, serà fonamental per a la posterior investigació teòrica del projecte. Aquesta ruta coreogràfica es recollirà en episodis que s'aniran enumerant i apropiant-se del nom de cada espai on s'exhibeixi el treball.

 

Direcció: Manuel Rodríguez, Inma García i Meritxell Barberá
Coreografia i intèrprets: Ramón Vera, Manuel Rodríguez, Inma García i Meritxell Barberà

 
 

Hibridacions i contextos

Jornada de presentació 2014

El dijous 15 de maig es realitza a l'Escola d'Art de Vic, una jornada d'intercanvi entre tots els projectes de col·laboració.    


Hibridacions i Contextos  és un projecte col·laboratiu entre centres i escoles d'art, que neix amb la voluntat d'articular projectes en xarxa entre els centres, espais d'art i les escoles especialitzades en art i disseny; entitats que són alhora distants en les seves activitats quotidianes i properes en fites com són el foment de les relacions entre l'art, l'educació, el context i la connexió amb la societat.


En el cas del Bòlit i en el marc del projecte Bòlit Emprèn 2013 es va portar a terme l'acció Connexió Girona, on es va establir la col·laboració entre Bòlit i l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot.

 

Va consistir en un projecte pilot de pràctiques de l'artista Rafael Sànchez a l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot, tutelades per  l'artista Tomàs Aragay en qualitat de mentor. Aquest tipus de connexions que vinculen artistes i creatius amb el mercat de treball suposen una aposta per la innovació i la millora de la competitivitat de les empreses.

 

Més informació

 
 
 

Presentació dels resultats de la Beca Participació GRMP3 en el Festival Strenes


12 d'abril de 2014, 20.30-21h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 

El Bòlit col·labora amb el Festival Strenes que tindrà lloc del 27 de març al 13 d'abril a Girona. Fins a 50 concerts i activitats estan programats a diversos espais de la ciutat. Per consultar la programació i compra d'entrades podeu entrar a: www.festivalstrenes.cat 

 

L'exposició col·lectiva "Viatge Extra-Ordinari", que va tenir lloc del 21 de març a l'1 de setembre de 2013 al Bòlit_LaRambla, Bòlit_StNicolau, EspaiEmpordà i diversos hotels de la ciutat de Girona, recollia diferents visions entorn els punts de tensió i de confluència entre turisme i cultura.


Un dels artistes convidats, Kenneth Russo va dissenyar GRMP3, una aplicació per a dispositius mòbils relacionada amb Girona que permet una nova forma d'escoltar la ciutat: es tracta d'una audioguia que activa els seus continguts sonors en funció del lloc físic on és l'usuari. D'entrada, en aquesta aplicació hi podíem trobar poemes de Carles Turat, Anna Perera i Esther Fabrellas i amb posterioritat es va obrir una convocatòria pública.


Aquest procés de selecció fet en col·laboració amb l'Espai Marfà, la Casa de la Música Salt-Girona i l'Escola Municipal d'Humanitats, buscava la participació de grups musicals, poetes i creadors sonors vinculats a la ciutat que aportessin nous continguts relacionats amb la ciutat.


El guanyador va ser Miguel Fernàndez ‘mmikkael' les obres del qual s'han enregistrat i es penjaran a l'aplicació per un període de sis mesos, durant el qual tothom qui ho vulgui podrà escoltar-les de manera gratuïta.

 

Aquesta presentació tindrà lloc en el context de la programació del Dia Internacional de l'Art 2014.

 
 

Visita comentada amb Antoni Abad

Dissabte 1 de març a les 11h

MACBA

 

Màxim 20 persones

Activitat gratuïta. Inscripció prèvia aquí

 

Visita comentada a l'exposició "megafone.net/2004-2014"

A càrrec de l'equip d'educadors del MACBA amb l'acompanyament de l'artista, Antoni Abad.

 

Enllaç a megafone.net

Enllaç al web del MACBA

 

Organitza: Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona en col·laboració amb el MACBA

Agraïments: Antoni Abad i MACBA

 
 

Presentació del documental "Òrbita Güell"

Divendres 10 de gener de 2014, 19 h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

Amb la participació d'Eudald Camps, Joanot Cortès i Adrià Miserachs.

 

Situat a mig camí entre la investigació més seriosa i la creació més lliure, el documental "Òrbita Güell" registra el procés de redescoberta de l'obra de Lluís Güell, i n'elabora una peça artística que reinterpreta la memòria col·lectiva a partir de la producció artística i el llegat personal d'un personatge misteriós i fascinant.

 

A partir d'entrevistes i converses amb els familiars i amics, i persones destacades de la cultura i l'art català de la segona meitat del segle XX, es construeix un collage d'impressions, vivències i records al voltant d'una obra i una figura cabdal del panorama artístic català dels últims temps.

 

"Òrbita Güell" és un projecte becat per l'Ajuntament de Girona en la convocatòria d'ajuts a la creació artística Beques Kreas 2012.Per veure el teaser del documental:  http://www.vimeo.com/guell/orbitaguell

 
 
 
 
 

Presentació del llibre Una mirada nómada/Un regard nomade de Jöel Capella


Dijous 9 de gener, 19.30h
Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar
Entrada lliure


Amb la participació d'
Àlex Nogué, artista i catedràtic de la UB i l'acció artística de Dennys Blaker i de l'actriu Morgan Amalia.

  

El llibre està editat per editions Cercle d'Art, Paris amb la col·laboració d'Elsa Peretti Foundation i textos de Philippe Sergeant

 

2013

 

IGAC Container

Dijous 19 de desembre

19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

Comissari: David Santaeulària

Artistes: Kenneth Russo, Alicia Kopf, Antoni Hervás  i Marc Vives

 

Manual de l'artista líquid

 

La millor operació de naming que s'ha dut a terme en les darreres dècades es refereix a la que es deriva de la modernitat líquida. És un comodí que vesteix amb tot. Tot és líquid: el pensament, la societat, l'economia... i l'art, és clar, al qual Zygmunt Bauman (el pare de tot plegat) dedica un llibret de curta volada on se serveix d'artistes poc coneguts i, sovint, ben allunyats de les pràctiques contemporànies per encabir la liquació en aquest terreny. Hi ha dos moments reveladors en aquest tractat (on hi col·laboren d'altres autors): quan l'autor diu confondre l'escombra de la dona de neteja amb una obra d'art (un acudit maldestre si ens referim a un pensador lloat i reconegut) i quan el propi editor qüestiona algunes de les hipòtesis de Bauman en l'epíleg del llibre (quin sentit del deure més acusat). Deixem-ho clar, el concepte de l'art líquid ja enfarfega, cansa i comença a irritar l'èxit de la seva cita convenient. Convindria pensar si no és millor convertir-lo en un "Manual" per així desactivar-lo per esgotar la seva fórmula. Podria ser una opció.

 

En aquests moments de desorientació, de desmantellament, de ressaca persistent -com si haguéssim allargat la postmodernitat (però sense la seva alegria iconoclasta)- sovint es recorre a la ironia com a refugi. Ja ve de lluny: Duchamp, l'urinari, els ready-made, dadaisme, etc. Però el propi pensament líquid l'ha assenyalat amb desdeny com un signe dels temps actuals,  com un soroll que distreu i que evita la realitat. Més enllà de voler acotar el terme (i posar fronteres amb l'humor o el cinisme), la ironia no deixa de ser primordialment una distància crítica que provoca d'altres perspectives i ens obliga a replantejar la realitat. Això en primera instància. També evita temptacions dogmàtiques i ajuda a desfer tòpics. A més de refrescar els ambients enrarits. Prenent-la com a instrument, no pas com a objectiu en ella mateixa, és un motor de reflexió important en moments on les grans realitats que ens imposen són tan opaques i, alhora, totalitzadores.

 

Kenneth Russo incideix literalment en aquesta aposta per fer un "Manual" i crea una aplicació per a mòbils que diàriament -durant un any- anirà enviant missatges als subscriptors sobre què és el que cal fer per convertir-se en un artista de referència. Pren com a referència aplicacions existents com Motivator que envia missatges de suport per aixecar els ànims i reconduir la vida. La "construcció" d'estratègies per a triomfar, els llocs comuns de la creació contemporània, els paranys de l'autoajuda,... Tot són elements que es posen en joc en aquesta obra. Pura paròdia líquida.

 

ÀRTICANTÀRTIC, d'Alícia Kopf, és un projecte artístic sobre l'exploració polar com a metàfora èpica de la investigació -tant artística, com científica- en temps d'adversitat. Amb una poètica tendra i humorística, desenvolupa una reflexió sobre l'obsessió per anar més enllà, per l'afany de superació i puresa.

 

Marc Vives tanca en un estudi a tota una sèrie d'amics (artistes, dissenyadors, escriptors...) i els obliga durant un període de temps determinat a produir una obra en comú. Durant el procés els hi anirà donant instruccions que els obligaran a replantejar el que tenen entre mans. Crear per obligació en un entorn condicionat per indicacions absurdes i amb la necessitat d'entendre't amb la resta.

 

Agafar elements propis de la cultura contemporània -en aquest cas un estil de música i ball- i traslladar-lo a entorns allunyats del seu ecosistema natural on és replicat i reproduït sense massa sentit és el fonament de la proposta d'Antoni Hervàs. Amb aquest desplaçament provoca no només una incòmoda sensació d'estranyesa sinó que ens obliga a plantejar quines són les coses que ens identifiquen i les condicions amb què es produeixen.

 

Quatre propostes autònomes, amb perfils diferenciats, que incideixen amb diverses modulacions iròniques i humorístiques sobre el procés creatiu i la societat actual. Dins, fora i contra l'art líquid.

 

David Santaeulària

 
 

Presentació i debat

Dijous 28 novembre  de 2013

19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

Presentació del llibre: Interseccions i porositats. Art-Educacio-Territori

Ed. ACVIC i Lo Pati, 2013

 

Debat: El paper dels centres d'art en relació amb l'educació

Blai Mesa, director de Lo Pati, Ramon Parramon, director d'ACVic i Carme Sais, directora del Bòlit

 

Aquesta publicació és fruit de la col·laboració entre ACVic Centre d'Arts Contemporànies i Lo Pati, el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, tots dos interessats per les interseccions i les porositats entre 'l'art i l'educació'. Una publicació que es remet a dues activitats pròpies i conceptualment coincidents, QUAM 2012, Mecanismes de Porositat. Art, educació i territori i L'Aula al Pati, Interseccions entre art i educació.

 

Els assaigs i projectes que s'hi presenten reflecteixen alguns camins que estan prenent forma en el context espanyol, coincidents en potenciar la contaminació entre aquest dos ‘ecosistemes'. Des de diverses actituds fan evident la transferència d'elements d'un a l'altre, alhora que promouen l'existència d'una tercera via molt més potent, la que resulta de la intersecció entre l'art, l'educació i l'especificitat del territori.

 

Organitza: Lo Pati, ACVIC i Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 

Debat Obert

Dimarts 26 de novembre de 2013

19h

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Entrada lliure

 

55. Biennale: Il Palazzo Enciclopèdico

Aspectes de l'espai curatorial Il Palazzo Enciclopèdico de la 55 Biennal de Venècia

Debat obert i vídeo de Fiona Morrisson

 

Des de la utopia universalista del Palazzo Enciclopèdico somniat per l'arquitecte visionari Marino Auriti; Massimiliano Gioni ha desplegat la seva tesi curatorial: una mostra mundial no tant d'un o altre aspecte de l'art contemporani com de les moltes maneres d'utilitzar les imatges per organitzar el coneixement i donar forma a les diverses experiències del món. Mitjançant una polièdrica i cromàtica mostra de dibuixos, brodats, acumulacions, reciclatges, pedres, anotacions gràfiques o fotografies procedents de múltiples cultures, èpoques i contextos, Gioni elimina les fronteres entre artistes, amateurs, visionaris, malalts mentals o simples persones que, lliurement, prenen la imatge com a eina de comunicació. Així es desdibuixen també els límits entre els repertoris de les imatges interiors (somnis, fantasmes, records) i el setge permanent de les imatges "exteriors" (entorns urbans, publicitat, audiovisuals, comerços).

 

Font d'hibridacions, ombres i salts fora del sistema, la 55 Biennale convida a la controvèrsia i per una vegada la polèmica no és exclusivament política,ni estratègica.

 

La reflexió sobre els límits de l'art i l'ús de la imatge que es mostra a la 55 Biennale va ser fruit inicial d'una conversa d'estiu tranquil·la i profunda amb Nora Ancarola. He pensat que aquest tema podia interessar a altres persones. Si has estat a la Biennale o la coneixes perquè t'hi has interessat i vols participar al diàleg, ens agradaria comptar amb tu. El format és una conversa plural horitzontal, no una conferència ni una taula rodona.

 

 Paral·lelament, dins la jornada haurà la possibilitat de visionar Two Walks, el treball videogràfic de Fiona Morrisson que s'ha presentat al pavelló d'Andorra.

 

Clara Garí

 

Un projecte de Nau Côclea acollit per Bòlit,Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 
 

Presentació de llibre

Dibuixar un arbre/Drawing a tree d'Àlex Nogué

Editorial Comanegra

 

Dimecres 16 d'octubre a les 19.30 h al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 

Joan Sala Torrent. Director de l' editorial Comanegra

Jordi Falgàs. Historiador de l'art.

Clara Garí. Directora de la Nau Côclea

Àlex Nogué. Artista

 

Interpretació cantada de Mercè Pla amb acompanyament de guitarra de Ramón Manent

 

El llibre es basa en 8 treballs de l'artista Àlex Nogué fets durant els darrers 4 anys, amb un tractament molt visual, estan acompanyats de pensaments sobre l'art en general i la pròpia experiència vinculada a cada un dels treballs i precedits per reflexions de Xavier Franquesa, Rosa Pera, Víctor Sunyol, Àngels Viladomiu i Eudald Camps. D'aquests 8 treballs un es va fer dins d'un projecte del Bòlit i l'altre dins un projecte Municipal de Gravat Contemporani a la Mercè.

 

Organitza:  Bòlit; Centre d'Art Contemporani. Girona i l'Escola Municipal d'Art