ANSESA: FETS/FACTS · CAMINS · PERSISTÈNCIES · SENYALS

d'Abel Moreno Prats

 

Dissabte 16 d'octubre de 2021 a les 12h

Cinema Truffaut

Inscripció gratuïta prèvia aquí

 

Presentació de la peça audiovisual que fa un recorregut per les quatre exposicions  que la tardor de 2020 van homenatjar l'artista Enric Ansesa: "FETS/FACTS" al Bòlit_StNicolau, "Camins", al Museu d'Art de Girona, "Persistències", a la Casa de Cultura i "Senyals", al Museu d'Història de Girona.

 

La projecció és clourà amb una conversa entre Toni Alvárez de Arana, comissari i Narcís Selles, Lluïsa Faxedas i Joaquim Nadal autors d'alguns dels textos del catàleg.

 
 

ARBAR

Del 10 de juliol a l'11 de setembre de 2021
De dijous a dissabte de 18 a 21 h
Plaça de la Catedral,  17489 la Vall de Santa Creu - el Port de la Selva

www.arbar.cat info@arbar.cat

 

L'Associació per a la Recerca Biocultural i Artística de Rodes (ARBAR) té com a objectiu fomentar la recerca, la producció i la difusió dels treballs relacionats amb el patrimoni biocultural, històric, antropològic i artístic de la serra de Rodes conceptualitzats en processos performàtics i performatius.

 

PROGRAMA ARBAR JULIOL-AGOST-SETEMBRE 2021

1. CICLE (A+A) SIMPOIESIS

El cicle Simpoiesis versarà sobre el concepte de simpoiesis de Donna Haraway per analitzar, a partir de projectes performatius realitzats en els ecosistemes locals, l'estat d'hibris que caracteritza el món actual, com són les qüestions de gènere, ecològiques i mediambientals des d'una reflexió filosòfica centrada en la nova materialitat i el gir afectiu.

 

Aquest cicle es desenvolupa en tres fases:

 

1.1. INTERVENCIONS AL CENTRE ARBAR del 10 de juliol a l'11 de setembre de 2021

 

 • Ariadna Guiteras Aigua, llet i fang a la Sala del Vi
 • Bàrbara Sánchez Barroso - Adriana Vila Guevara el film en 16 mm Teixint-nos amb a la Sala de l'Oli.
 • Fons documentals ARBAR a la Sala de la Cuina es projecta els fons documentals dels projectes produïts per ARBAR fins al moment.

 

Per a l'assistència a la presentació de les artistes cal fer una inscripció prèvia gratuïta a info@arbar.cat  fins al 9 de juliol.

 

1.2.  ACCIONS-PERFORMANCES IMPLICADES   Dissabte 10 DE JULIOL

 

 • Bàrbara Sánchez Barroso - Adriana Vila Guevara Esdevenint-amb I a les 19 hores
 • Ariadna Guiteras Cartes a l'aigua, la llet i el fang I a les 19.45 hores

 

L'aforament a les accions-performances implicades és limitat i cal fer  una inscripció prèvia gratuïta a info@arbar.cat fins al 9 de juliol. 

 

1.3.  ACCIONS-PERFORMANCE IMPLICADES  Dissabte 28 D'AGOST 

 

 • Ariadna Guiteras Cartes a l'aigua, la llet i el fang II a les 19 h
 • Bàrbara Sánchez Barroso - Maria Marvila Una (espècie) de meditació crítica a la vinya 19.30 h a la vinya del Clumet.

 

L'aforament a les accions-performance implicades és limitat i cal fer una inscripció prèvia gratuïta a info@arbar.cat fins al 27 d'agost. 

 

2. CICLE (AA+AA) EL TEMPS DIBUIXAT PEL PÈNDOL ESPIROGRÀFIC

El concepte del cicle gira al voltant de la vigència de la feina de dones artistes amb unes trajectòries iniciades en els anys noranta i principis de l'any 2000 en l'escena de l'art i de l'art d'acció a Espanya. D'una banda, per establir precedents en la lluita de gènere contra la desigualtat professional i, de l'altra, per generar la seva pròpia línia de pensament, per revisar de manera crítica aquests condicionants heretats.

 

ACCIONS Dissabte 21 D'AGOST 

 

 • Rosa Suñer i Roser Domènech Palpant marges a la fresca, amb Felícia Fuster a les 18 h
 • Mònica Fuster a "Terra Plena" l'embranzida a les 19 h
 • El grup C-72R (Mònica Buxó i Marta Domínguez) Trajectòries a les 19.30 h

L'aforament a les accions-performance és limitat i cal fer una inscripció prèvia gratuïta a info@arbar.cat fins al 20 d'agost

 

3. CICLE DE POESIA CONTEMPORÀNIA BAIX CONTINU 2021

Baix continu és el títol que Josefa Contijoch Pratdesaba va posar al seu darrer llibre de poemes publicat. S'inicia aquest cicle de poesia contemporània de dones poetes arrelades al territori amb el títol Baix continu 2021, per fer un "donatge" a Josefa Contijoch: poeta, narradora, assagista, traductora i activista cultural que va vehicular nombrosos actes per donar veu a les poetes d'arreu.

 

LECTURA I PUBLICACIÓ POESIA  BAIX CONTINU  Diumenge 22 D'AGOST A LES 12H

 

El diumenge 22 d'agost a  les 12 h al centre ARBAR les poetes Rosa Font, Roser Domènech i Gemma Arimany recitaran poemes propis i també de Josefa Contijoch.

 

 • Rosa Font Diàleg al vent
 • Roser Domènech La mare i el buit
 • Gemma Arimany Arran de la bardissa

 

A continuació la presentació de la publicació de poesia de les mateixes autores Baix Continu 2021.

 

L'aforament al cicle de poesia contemporània és limitat i cal fer una inscripció prèvia gratuïta a info@arbar.cat fins al 20 d'agost.

 
 
 

Activem la participació jove als espais culturals

Organitza A Tempo - Arts i formació

Dimecres 7 de juliol a les 18 h 

Centre Cultural La Mercè 

Inscripcions aquí

 

Taula rodona  amb Elena Carmona (Teatre Municipal), Íngrid  Guardiola (Bòlit), David Ibánez (Auditori de Girona) i Salvador Sunyer (Temporada Alta)    

 

A través de la jornada «Activem la participació jove als espais culturals», que organitzen juntament des de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, es proposa un espai de trobada entre professionals de la cultura i l'educació per compartir estratègies de futur que facilitin la participació de la gent jove a la vida cultural del territori.

 

Els professionals de la cultura i l'educació tenen el repte d'evitar caure en la tendència a pensar en els joves només quant a consumidors i de conèixer i tenir present de quines formes contribueixen a la cultura, per donar valor i potenciar l'intercanvi entre les pràctiques culturals de les quals participen.

 

Jornada adreçada a agents culturals del territori, professionals de l'àmbit de la cultura, docents i joves vinculats a projectes d'educació artística.

 

Més informació

 
 

Presentació del Cens d'Artistes de Catalunya i debat sobre "Els drets i recursos per a artistes"

Dilluns 28 de juny de 2021

18.30h

Cinema Modern

Inscripcions aquí

 

El desembre del 2020 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va crear el Cens d'Artistes de Catalunya, una iniciativa conjunta amb el CoNCA i les associacions de professionals de la cultura. Durant els mesos de juny i juliol, es presentarà el Cens d'artistes de Catalunya a diferents espais d'art i centres culturals de Catalunya.

 

El Cens és un recurs que permet contribuir a la millora dels drets dels artistes, però no és l'única: l'estatut de l'artista o les organitzacions gremials, són eines que permeten una major garantia de professionalització.

 

Amb la participació de:

Eduardo Maura (exmembre del Congrés dels Diputats i impulsor de l'Estatut de l'Artista al Congrés a Madrid)

Guillem Arnedo (Unión de Músicos i vicepresident de l'Acadèmia de la Música Catalana).

Montserrat Moliner (presidenta de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya)

Laia Alzueta (directora del PECT Indústries Culturals i Creatives)

Modera: Ingrid Guardiola (directora del Bòlit)

 

Al final de l'activitat els assistents podran fer una visita a l'edifici del Modern que acaba de finalitzar les obres de la primera fase.

 

Una activitat organitzada conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i el Bòlit (Centre d'art i cultura contemporània), La Marfà - Centre de Creació Musical, l'Àrea d'Escèniques de l'Ajuntament de Girona, l'Auditori de Girona, la Volta i l'Oficina de Foment de les Arts, una iniciativa del PECT Indústries Culturals i Creatives.

 
 

Gilding Gold in the Cracks of the Fragmented Self

"Daurant en or les esquerdes del Jo Fragmentat"


Uneix-te a Open Flow!
Dissabte 19 de Juny - 7 pm
Tindrà lloc la performance Daurant en or a les esquerdes del Jo Fragmentat
"Gilding Gold in the Cracks of the Fragmented Self" realitzada per Isa Fontbona
 
Lloc: La performance tindrà lloc a l'emblemàtic espai de les escales de la Catedral de Girona.
Pots ser-ne partícip o visualitzar-la en directe via streaming


Isa Fontbona (1987) és una investigadora doctorand de la Universitat de Girona. És llicenciada en Filosofia i Història de l'Art, així com també ha cursat el Màster en Recerca en Humanitats. Actualment es troba portant a terme la darrera fase de la seva investigació doctoral la qual gira entorn les possibilitats que ofereix el bodybuilding en relació a debats de gènere i intervencions artístiques posant especial atenció als casos de dones i persones amb identitat transgènere. Aquest projecte més que una investigació l'ha portat a experimenta a través de l'esfera de l'art, en especial, a través de performance.

Fontbona és també competidora de físic-culturisme natural, i artista performance. La seva experimentació artística li permet fusionar la recerca acadèmica i la seva carrera esportiva. Fontbona explora la mal·leabilitat del cos a través de la seva pròpia pell a través de la pràctica esportiva-corporal (bodybuilding), per tal de posar en qüestió la categorització binària de gènere, la pressió social damunt dels cossos, així com en experimentar, en alguns casos, els límits de la resistència del seu cos.

 

El text que s'entreteixeix en aquesta performance és Poem for Abilasa Leuenberger entitled Written in Gold by Carron Little. "Poema per a Abilasa Leuenberger. Escrit en Or per Carron Little."

 

Carron va crear aquest poema pensant en la tècnica japonesa del Kitsugi, a través de la qual quan un objecte com la ceràmica, es trenca, se la repara tot reomplint les esquerdes de la peça amb pintura daurada. Quan Isa va compartir dins el simposi Flow · embody in site. A public performance symposium (Chicago) que havia estat inspirada també pel kintsugi en la seva peça, va tenir lloc per confluència natural de portar a terme aquesta col·laboració entre les dues artistes, completant així la peça original.

 

Carron Little fusiona poesia i performance per tal de portar a terme experiències interactives amb l'audiència. El poema "Poem for Abilasa Leuenberger entitled Written in Gold by Carron Little" fou creat com a part del projecte "Spare Rib" a Lucerne, Switzerland el 2016, on Carron va intervenir amb 8 dones d'entre 20 i 100 anys. El compromís amb el públic permeté mantenir de forma prolongada un mirall, tot reflectint experiències personals de la gent. El poema es va convertir en un regal per a cada una de les persones que va formar part del procés.    

 

Festival Inund'Art

 

Santi Vilanova - Playmodes Studio

Forms

Instal·lació audiovisual

 

Bòlit_StNicolau

Dissabte 5 i diumenge 6 de juny de 2021

D'11 a 14h i de 16 a 20h

www.playmodes.com

 

FORMS és un autòmat que crea música visual.

 

Conduït per un conjunt de regles basades en aleatorietat i probabilitats, genera per si mateix una infinitat de partitures gràfiques. Aquestes partitures es transformen automàticament en música gràcies a algoritmes de síntesi sonora, esvaint els límits entre partitura i espectrograma.

 

Per a l'exhibició a Inund'Art, Forms explora el format de vídeo-projecció panoràmica.Quan els elements gràfics creuen la línia de lectura es transformen en freqüències sonores.

 

La brillantor i la posició dels píxels que creuen aquesta línia determinen el volum i l'altura tonal de les freqüències -les més greus a la dreta, les més agudes a l'esquerra- i creen una composició audiovisual en temps real que no es repetirà mai més.

 

Aquesta proposta ha rebut el suport de les beques Kreas de l'Ajuntament de Girona i forma part de la programació del Festival Inund'Art.

 

Residència Francesc Serra Vila (Maig 2021)

 

Sortim a passejar?

 

SORTIM A PASSEJAR? és la resposta artística de Francesc Serra Vila a la crisi provocada per la covid-19; l'artista interdisciplinari, que treballa en la intersecció entre arts escèniques i instal·lacions, presenta al festival Inund'ART una performance de format íntim especialment dissenyada per a persones que estan confinades. A través d'una vídeo-trucada, en Francesc apropa el carrer a cada un dels participants; ell només és el vehicle amb el qual cada participant podrà visitar racons de Girona, anar a l'encontre de persones, recordar, o simplement, deixar-se sorprendre.  Durant el mes de maig,  estarà en residència artística a Girona desenvolupant el projecte amb residents del Centre Geriàtric Maria Gay. Durant el festival (del 28 de Maig al 13 de Juny), l'artista obre la proposta per què altres persones que estan confinades hi puguin prendre part; si tu ets una d'aquestes persones i hi vols participar, o coneixes algú a qui li podria interessar, no dubtis a contactar: sortimapassejar@outlook.com 613 008 925​

 

 

Nascut a Aiguafreda, en Francesc és llicenciat en arquitectura a Barcelona i escenografia a Londres. Des de 2013 el seu treball s'ha presentat a Barcelona, Madrid (LAJUAN gallery), Londres (London Festival of Architecture, RichMix, Hackney Showroom), Birmingham (BE Festival 2019, 2020), Swansea (Volcano Theatre), Cardiff (ArcadeCardiff art gallery),  Brusel·les (La Bellone - Maison du spectacle), World Stage Design (Cardiff 2013 i Tapei 2017) i a la Quadrianal de Praga (2015 i 2019).  

 

Residència en col·laboració amb el festival Inund'Art.

 

Més informació

 

 

Activitats al Bòlit dins el Dia Internacional de l'Art

 

Pregó del Dia Internacional de l'Art 2021

A càrrec de Fina Miralles

Divendres 16 d'abril a les 18h

Bòlit_StNicolau

 

Visita comentada a l'exposició "FOOD La Utopia de la Proximitat"

A càrrec d'Eudald Camps, comissari

Dissabte 17 d'abril a les 12h

Bòlit_PouRodó

 

Ambdues activitats són gratuïtes però requereixen d'inscripció prèvia info@bolit.cat o al 972 427 627

 

La novena edició del Dia Internacional de l'Art es desplega amb una àmplia programació d'activitats culturals i artístiques aquest cap de setmana del 16, 17 i 18 d'abril, a Girona ciutat i comarques.

Com a tret de sortida a aquesta celebració s'ha convidat a l'artista Fina Miralles a realitzar el pregó inaugural, que tindrà lloc el divendres 16 d'abril a les 18 h a la plaça del Pou Rodó. Aquest esdeveniment, a banda d'obrir de manera simbòlica la celebració vol ser a punt de trobada de la comunitat cultural i artística del territori.

 

Fina Miralles és una de les artistes més significatives del panorama nacional dels darrers cinquanta anys. Els seus treballs s'han emmarcat en el si de les pràctiques vinculades a l'art conceptual, el land art i les tendències feministes.

 

Pel que fa a la visita comentada a "FOOD La Utopia de la Proximitat", Eudald Camps, un dels tres comissari de la mostra, ens acostarà a l'origen de la col·lecció Berg i a la fascinant història del restaurant FOOD. També es posaran a debat qüestions sobre autoria i es descriuran ponts entre la situació artística del Nova York dels setanta i la producció artística d'alguns artistes catalans coetanis, entre d'altres temes.

 

El Dia Internacional de l'Art és un esdeveniment coordinat pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, els Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya i Cultural Rizoma, SCCL.

 

Consulta tota la programació del Dia Internacional de l'Art aquí