Presentació del documental

La recerca del jo de Pep Aymerich

A càrrec d'Eudald Camps, Quim Paredes i Pep Aymerich

Dissabte 19 de desembre de 2020, 11.30h

Cinema Truffaut

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@bolit.cat o 972427627      

 

Les obres de Pep Aymerich sempre són fruit d'un interrogant, de qüestionar-se contínuament la naturalesa humana; de la investigació en els processos, els materials i l'expressivitat plàstica del cos i el moviment. La Recerca del jo neix amb un repte que en Pep vol compartir. Per això crea una estructura-escultura que ofereix a una colònia d'abelles, per a que elles, adoptant l'espai com el seu lloc de creixement, acabin de conformar una peça compartida. Aquest plantejament permet en Pep l'aprofundiment en el coneixement del món de les abelles i es deixa seduir pels productes que aquestes generen: la cera per estructurar la colònia i la mel per a la seva nutrició. Fruit del contacte amb les abelles, neix una altra via d'expressió i investigació, que inspira la creativitat d'en Pep en diverses obres.

 

Amb la participació d'Enric Bisbe, Joan Sunyer, Gerard Sunyer, Marc Padrosa, Maria Muñoz, Leo Castro i Joan Solana

Música Lluïsa Paredes

Operadors de vídeo Sergi Canyelles i Quim Paredes

Realització de vídeo 24 imatges x segon

Amb la col·laboració de L'animal a l'esquena, CONCA - Consell Nacional de la Cultura i les Arts, Bòlit ,Centre d'Art Contemporani. Girona

 
 

Presentació de 'Personalien'. Una conversa amb Albert Serra

Presenten i conversen: Àngel Quintana (UdG), Carme Sais (Bòlit) i Salvador Sunyer (Temporada Alta)

Divendres 4 de desembre de 2020 

Cinema Truffaut

18 h

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@bolit.cat o 972427627  

 

Amb la videoinstal·lació Personalien, Albert Serra proposa una experiència immersiva: entrar en una cambra a les fosques, només il·luminada per dues grans pantalles confrontades (6 × 3,5 metres), i deixar-se dur pel voyeurisme. A les pantalles, un bosc amb personatges del segle XVIII que practiquen cruising, com en un quadre animat i obscur de Watteau. Aquest encàrrec del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía és una de les manifestacions artístiques que demostren el seu gran interès per la pugna entre desig i moral. Ell va trobar en el llibertinatge que es va estendre durant el crepuscle de l'Antic Règim la iconografia perfecta. El primer projecte plenament centrat en aquest món va ser el muntatge teatral Liberté a la Volksbühne de Berlín, evolucionat a Personalien i després allargat i portat al cinema (Liberté). 

 

Personalien es podrà visitar a la Factoria Coma Cross de Salt els dies 4,5 i 6 de desembre de 2020 en el marc del Festival Temporada Alta https://temporada-alta.com/shows/personalien/

 

 
 

Estrena del documental

Els deixebles de Marcel Duchamp

de Josep Pérez

Dissabte 3 d'octubre a les 12h

Cinema Truffaut

Amb cinefòrum a continuació de la projecció    

Durada 56'

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria a info@bolit.cat o 972427627      

 

El petit municipi de Les Escaules, a l'Alt Empordà, acull la trobada de performers més rellevant que es fa a tot l'Estat: el festival La Muga Caula, consagrat a l'artista francès Marcel Duchamp. Tres dies on la seixantena d'habitants del municipi i la seva inamovible vida rural es veu sacsejada per la presència d'una vintena artistes vinguts de tot el món que tan aviat es pengen del campanar, com es mutilen amb un ganivet o es passen una hora xisclant revivint un avortament.

 

El film és un viatge a l'interior de l'art d'acció a través de diverses mirades. Primer, seguint les apassionades consignes que l'artista nigerià Jelili Atiku dóna a una desena d'estudiants que assisteixen a un taller de performance que s'imparteix durant el festival, i on els seus deixebles hauran de seguir la seva exigent disciplina, moltes vegades creant-se situacions d'alta tensió. Segon, a través del viatge iniciàtic que una de les estudiants del taller, l'Anna, una infermera que viu a les rodalies, farà en endinsar-se en aquesta disciplina. I tercer, amb l'enregistrament d'una dotzena d'accions a càrrec d'alguns dels més comeguts artistes  de tot el món -Antoni Karkowski (Polònia), Cecile Richard (França), Nenad Bogdanovic (Sèrbia), Ramon Guimaraes (Catalunya), Isabel Corullón (Espanya), etc.-  que també aportaran el seu testimoni. I tot, reblat per la estranya convivència i contrast que es genera durant aquells dies entre els nouvinguts i els vilatans; un contrast entre lo rural i lo cosmopolita; entre lo atàvic i lo conceptual. 

 

Amb la participació de Jelili Atiku, Anna Bonachera, Antoni Karkowski, Nenad Bogdanovic, Ana Milovanovic, Abel Báguena, Ramon Guimaraes, Paloma Orts Pascual, Cecile Richard, Natàlia Espinet, Isabel Corullón, Eliana Beltran, Jesus Garcia Plata, Joan Casellas, Marina Barsy Janer, Anna Wacker, Heidrum Schmiedel, Susanna Pruna , Alícia Cayuela, Maresca Adelaide, Marián De La Chica, Susana Villanueva, Helen Ceballos, Paco Justicia Cazorla

 

Mira el tràiler aquí

 
 

Presentació del catàleg

'El jo i l'altre. El primer septeni'

Divendres 25 de setembre de 2020

19 h    

Bòlit_StNicolau

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria a info@bolit.cat o 972427627    

 

Presentació a càrrec de Carme Sais, Clara Garí, Roger Ferrer, Pep Aymerich i Jordi Esteban.

 

EL JO I L'ALTRE és el nom genèric que engloba el conjunt de propostes que duen a terme el duet d'artistes plàstics format per Pep Aymerich & Jordi Esteban.

 

Primer Septenni, és el nom d'aquest catàleg, que fa un recull de les diverses propostes que al llarg dels últims set anys, han anat creant. Es tracta d'accions escultòriques i d'instal·lacions que proposen una reflexió meditativa sobre els vincles entre cultura i natura, individu i societat. 

 

"Aquesta autoria compartida en certa mesura ens allibera de l'ego individual i ens permet connectar amb quelcom que es mou entre l'un i l'altre, entre el jo i el tu, entre el dins i el fora, entre el nosaltres i el vosaltres, entre això i Allò. Podríem dir que la nostra recerca s'emmarca en la dicotomia entre l'espiritualitat de la matèria i la materialització de l'esperit."

 

El volum inclou textos de Victòria Cirlot i Roger Ferrer, entre d'altres, fotografies de Luis Camargo i està coeditat amb la col·laboració del Bòlit.    

 

Programa:

Fluxos vius (7m) Audiovisual de Luis Camargo

Imatges obres

Neuma (7‘30m)  ELJOIL'ALTRE, vídeo Quim Paredes

 

 
 

Dia Internacional de l'Art 2020

 

4, 5 i 6 de setembre de 2020

Girona i comarques

 

El Dia Internacional de l'Art és un esdeveniment coordinat pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, els Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya i Cultural Rizoma, SCCL que neix amb la voluntat d'aglutinar sota un mateix paraigua tota una sèrie d'activitats que programen els diversos agents culturals i artístics que treballen en el marc territorial de Girona i comarques.
 
La celebració d'aquesta vuitena edició havia de tenir a mitjans del mes d'abril però, a causa de la situació excepcional en la qual ens vam veure immerses per la crisi de la COVID-19, l'esdeveniment s'ha traslladat a principis del mes de setembre.

 

Les associacions, entitats, institucions, agents culturals i artistes organitzadors d'aquesta jornada han programat una sèrie d'activitats adreçades a tots els públics, adaptant-se a la nova situació per tal de garantir que, un any més, aquest esdeveniment pugui tenir lloc. Totes les activitats programades poden consultar-se aquí.


 
Com a tret de sortida a aquesta celebració, el Bòlit ha convidat a la investigadora, comissària i crítica d'art Glòria Bosch a realitzar el pregó inaugural, que tindrà lloc el divendres 4 setembre a les 18 h a la plaça del Pou Rodó.

 

Aquest esdeveniment, a banda d'obrir de manera simbòlica la celebració d'aquesta vuitena edició del Dia Internacional de l'Art, pretén funcionar com a punt de trobada de la comunitat cultural i artística del territori.


 
A continuació, al Bòit_PouRodó tindrà lloc la inauguració de l'exposició "BHDD" de Roc Parés, resultat de la residència que l'artista va realitzar a la Chambre Blanche de Quebec durant la tardor de l'any passat. Paral·lelament, el centre ha convidat al també artista Quelic Berga a realitzar una sessió musical que acompanyarà l'obertura d'aquesta celebració i que compta amb el patrocini de cervesa Moska.

 

L'endemà, dissabte 5 de setembre a les 18h al hall del Bòlit_PouRodó tindrà lloc una visita comentada a l'exposició 'Un inganno tira l'altro'a càrrec dels artistes Anna Vilamú Bosch i Albert Gironès.

 

Totes les activitats son gratuïtes requereixen d'inscripció prèvia a info@bolit.cat o 972427627.    

 
 

Itinerari d'art urbà + projecció del documental "Basquiat"    

 

Dijous 30 de gener de 2020

17 h Itinerari d'art urbà

19 h Projecció del documental 

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia aquí

Estació Espai Jove    

 

La ruta d'art urbà a Girona és un itinerari que ens permet conèixer diferents intervencions que s'han dut a terme en el Festival Milestone. Abans del recorregut t'explicarem la història del grafit i l'art urbà per situar-te en l'actualitat. En el recorregut anirem descobrint els diferents artistes que n'han format part, les seves tècniques i possibles significats. 


Finalitzarem la sessió amb el visionament d'un documental que no et deixarà indiferent: Bàsquiat.

 

BASQUIAT

Biografia de Jean-Michel Basquiat, un jove pintor avantguardista que pintava grafits al barri de Brooklyn i va arribar a ser un dels personatges més controvertits i famosos de la pintura contemporània mundial. Després de captar l'atenció d'Andy Warhol a principis dels vuitanta, les seves exposicions es varen convertir en icones dins del món artístic de Nova York. Mentre els seus quadres eren adquirits per importants museus i col·leccionistes privats, l'artista, sobrepassat pel seu propi èxit, es va submergir dins el món de les drogues. Addicte a l'heroïna, va morir d'una sobredosi als 27 anys.

Direcció: Julian Schnabel
Procedència i any de la pel·lícula: Estats Units (1996)
Gènere: drama | biogràfic
Durada: 106 minuts

Aquesta activitat està coorganitzada entre l'Estació Espai Jove, Cultural Rizoma i Bòlit, Centre d'Art Contemporani.