HAMACA PROJECTA és una iniciativa de la plataforma Hamaca amb el suport del centre Arts Santa Mònica que té com a objectiu visibilitzar i donar a conèixer el treball més recent dels principals realitzadors/ores de la videocreació i del cinema experimental.

 

El cicle neix el 2010 a Barcelona i actualment es fa en tres centres de Catalunya: a Barcelona al centre Arts Santa Mònica, a Girona en col·laboració amb el Bòlit i a Amposta al Centre d'Art Lo Pati.

 

Les sessions compten amb la presència de l'artista en diàleg amb un convidat/ada especial per a cada sessió.

 

Més informació aquí

 

 
 

Oleg y las raras artes (70'), d'Andrés Duque

Amb la presència d'Andrés Duque i Cloe Masotta

Dimarts 12 de desembre de 2017

 18.30 - 20.30 h

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona (Plaça Pou Rodó 7-9, Girona)

Entrada lliure / aforament limitat

 

Qui és aquest home que sembla extret d'un conte de Gogol?

El llegendari Oleg Nikolaevitch Karavaychuk és l'enigmàtic i colpidor protagonista d'aquesta pel·lícula del director Andrés Duque. Mogut per la música que el pianista va compondre per a una pel·lícula de Kira Muratova, Duque és el primer estranger a guanyar-se la confiança del sempre actiu i excèntric rus de 89 anys.

 

Alguns apunts biogràfics: Oleg Nikolaevitch Karavaychuk (1927), va ser un nen prodigi que va tocar el piano per a Stalin, va assistir al Conservatori de Leningrad i al llarg de la seva carrera ha escrit música principalment per a teatre i cinema - per exemple, per Paradjanov i Muratova. A Rússia, és admirat per la seva música i la seva forma de tocar, però també per la seva singular i excèntrica personalitat. Als 89 anys, Karavaychuk segueix sent una figura controvertida i desconcertant en la cultura russa.

 

La bella pel·lícula que Andrés Duque li ha dedicat és un regal per a l'espectador, un regal d'un vell artista que allunyat de tota convenció social, vol reconciliar-se amb el món i ens transporta lluny de la realitat a través de les seves paraules, els seus gestos i la seva interpretació al piano a un món on les pertorbadores dissonàncies són portadores d'una alliberadora bellesa.

 

Andrés Duque, cineasta hispanoveneçolà. El seu treball més conegut és Iván Z, un retrat del directora de culte Iván Zulueta que li va valer una nominació al Premi Goya de l'Acadèmia. El 2011 realitza el seu primer llargmetratge titulat Color perro que huye estrenat al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i guanyador del premi del públic al Festival de Cinema Documental Punt de Vista. El 2012 és un dels cineastes convidats al prestigiós seminari Flaherty que se celebra a Nova York. El 2013 rep el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula Ensayo final para utopía.

 

Cloe Masotta és docent, crítica cinematogràfica i programadora de cine.

 

 
 

Ta acorda Ba tu El Filipines? (82'), de Sally Gutiérrez

Amb la presència de la realitzadora

Dimarts 19 de desembre de 2017

18.30 - 20.30h

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona  (Plaça Pou Rodó 7-9, Girona)

Entrada lliure / aforament limitat

 

El llarg de no ficció Ta Acorda Ba El Filipines? (Te'n recordes de Filipines?) reflexiona entorn de les petjades i els fantasmes de la globalització passada i present i indaga en les relacions (post)colonials des d'un punt de vista crític. Saltant d'un idioma i un escenari a un altre al llarg de la complexa geografia filipina, el film entrellaça les vides, memòries, lluites i espais de diverses comunitats de parlants.

 

Sally Gutiérrez treballa amb formats expandits en un camp híbrid entre l'art contemporani, l'assaig visual i el documental. Des d'una posició crítica i feminista els seus projectes artístics recorren les formes d'habitar, resistir i (sobre)viure en unes geografies on l'espai i els objectes són també actors socials a les xarxes i les crisis de la globalització.

 

Ha desenvolupat projectes basats en la col·laboració amb comunitats i organitzacions locals en contextos com Sud-àfrica, on es va rodar el documental Tapologo (co-dirigit amb la seva germana Gabriela), Filipines, i Villalba de Guadarrama (on es va rodar la web-doc Villalba Explica). Imparteix classes a la Universitat Europea de Madrid i forma part del col·lectiu artístic Declinació Magnètica. La seva obra s'ha exposat en museus i galeries tals com Kunstwerke, Akademie de Künste (Berlin), Parker's Box, Whitebox Gallery, PS1 (Nova York), CCCP Manila, Escorxador i Museu Nacional Reina Sofia (Madrid).