L'art d'acció (també anomenat performance) té l'antecedent en els happenings que Alan Kaprow va realitzar el 1958 a la Reuben Gallery de Nova York, tot i que durant les avantguardes ja s'havien fet algunes experimentacions en aquest camp sovint relacionades amb moviments de protesta política. L'art d'acció és una representació artística que intenta aportar una reflexió sobre algun aspecte que interessa a l'artista sobre la societat, la política o la vida mateixa i que es diferencia del teatre pel fet de no tenir una dramatúrgia narrativa predefinida. A més, connecta amb el moviment conceptual que ha estat molt viu i actiu a Catalunya. 

 

En terres gironines molts i moltes artistes han dut a terme pràctiques artístiques pròpies de l'art d'acció i s'han creat diferents grups de treball i de difusió especialitzats en aquest camp, com ara el Festival FEM de dones artistes d'art d'acció, ELAA (European Live Art Archive) a la CACC, Universitat de Girona,  el Festival La Muga Caula o el grup Corpologia. Altres esdeveniments com el Festival Temporada Alta o el Festival Pepe Sales es fan ressò també, dins de les seves programacions, dels treballs més actuals dels i les artistes de l'art d'acció d'aquí i de fora.

 

Com a disciplina, comprèn una extensa gamma de maneres d'actuar i de presentar-se. L'espai i el temps són les coordenades que el delimiten tot i que també poden intervenir-hi diferents elements, com ara materials escenogràfics, la indumentària, el moviment, l'olor, el gust, els sons i el públic. L'objectiu de l'acció és connectar directament amb el públic, i es busca que aquest reaccioni davant l'acció i, si és possible, que hi intervingui.

 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona vol contribuir a la creació i difusió de l'art d'acció a Girona en col·laboració amb els i les artistes i els estudiosos i estudioses que treballen en aquest camp. Per això, hem iniciat una programació anual d'art d'acció que té com a seu els espais Carbonera i Cisterna i convidem el públic a participar-hi.

 

Aquest primer cicle, fet en coproducció amb l'Associació Gresol i La Bonne.Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i la col·laboració del Museu d'Història de Girona, consta de quatre sessions. Les dues primeres performances seran les de les artistes Fina Miralles i Esther Ferrer, dins el Festival FEM i al mesos d'abril i maig tindran lloc les de Pep Aymerich i Jordi Esteban (amb motiu del Dia Internacional de l'Art) i Corpologia.

 
 
 

Dissabte 7 de febrer, 20 h
Performance
Artista: Fina Miralles [FEM]

Vídeo de l'acció
 
Dissabte 21 de febrer, 20 h
Performance
Artista: Esther Ferrer [FEM]

Vídeo de l'acció
 
Dissabte 11 d'abril, 21 h
Performance
Artistes: Pep Aymerich i Jordi Esteban [Dia Internacional de l'Art]

Vídeo de l'acció

 
Divendres 29 de maig, 20 h
Performance
Artistes: Corpologia

Vídeos de les accions

 
 

Descarrega el flyer

 

corpologia-19-.pdf (899,71 KB)