L'art d'acció (també anomenat performance) té l'antecedent en els happenings que Alan Kaprow va realitzar el 1958 a la Reuben Gallery de Nova York, tot i que durant les avantguardes ja s'havien fet algunes experimentacions en aquest camp sovint relacionades amb moviments de protesta política. L'art d'acció és una representació artística que intenta aportar una reflexió sobre algun aspecte que interessa a l'artista sobre la societat, la política o la vida mateixa i que es diferencia del teatre pel fet de no tenir una dramatúrgia narrativa predefinida. A més, connecta amb el moviment conceptual que ha estat molt viu i actiu a Catalunya. 

 

En terres gironines molts i moltes artistes han dut a terme pràctiques artístiques pròpies de l'art d'acció i s'han creat diferents grups de treball i de difusió especialitzats en aquest camp, com ara el Festival FEM de dones artistes d'art d'acció, ELAA (European Live Art Archive) a la CACC, Universitat de Girona,  el Festival La Muga Caula o el grup Corpologia. Altres esdeveniments com el Festival Temporada Alta o el Festival Pepe Sales es fan ressò també, dins de les seves programacions, dels treballs més actuals dels i les artistes de l'art d'acció d'aquí i de fora.

 

Com a disciplina, comprèn una extensa gamma de maneres d'actuar i de presentar-se. L'espai i el temps són les coordenades que el delimiten tot i que també poden intervenir-hi diferents elements, com ara materials escenogràfics, la indumentària, el moviment, l'olor, el gust, els sons i el públic. L'objectiu de l'acció és connectar directament amb el públic, i es busca que aquest reaccioni davant l'acció i, si és possible, que hi intervingui.

 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona vol contribuir a la creació i difusió de l'art d'acció a Girona en col·laboració amb els i les artistes i els estudiosos i estudioses que treballen en aquest camp. Per això, des de 2014 hem iniciat una programació anual d'art d'acció que té com a seu els espais Carbonera i Cisterna i convidem el públic a participar-hi.

 

Aquest segon cicle, organitzat per l'Associació Gresol en col·laboració amb Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona,  La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonemaison, el Museu d'Història de Girona i el Festival FEM_15, Trobada Internacional de Dones Artistes d'Art d'Acció, portarà a Girona artistes d'arreu del món per a que puguin presentar les seves obres de performance a l'espai del Bòlit_LaCarbonera.

 

Artistes participants: Lesley Yendell (UK/Catalunya), Rotnip (Chile/Catalunya), Natalia Espinet (Catalunya), Helena Hunter (Anglaterra), Mark Wright (Anglaterra),Concha Jerez (Espanya), Sandra Johnston (Irlanda), Alastair Maclennan (Escocia) i les artistes participants en el Festival FEM_15.

 
 
 

CALENDARI

 

PERFORMANCES

Totes les accions tindran lloc a les 19h i l'entrada és lliure.


Dissabte 14 de novembre de 2015
Natàlia Espinet i Denys Blacker

Dissabte 21 de novembre de 2015
Concha Jerez

Dissabte 28 de novembre de 2015
Artistes de FEM_15

Dissabte 19 de desembre de 2015

Helena Hunter i Mark Peter Wright


Dissabte 30 de gener de 2016
Sandra Johnston i Alastair MacLennan

 

 

RESIDÈNCIES

A l'espai del Bòlit Residència Girona Creativa

Natalia Espinet
Del 9 al 14 de novembre de 2015

Lesley Yendell
Del 29 novembre al 13 de desembre de 2015

Helena Hunter i Mark Wright
Del 14 al 20 de desembre de 2015

Sandra Johnston i Alastair Maclennan
Del 18 al 30 de gener de 2016

 
 

Més informació

fem-15-tardor.pdf (128,08 KB)