Bòlit_Residents

De l'11 d'abril al 20 de juny de 2012

Institut de Secundària Carles Rahola (Girona)

 
 

Una activitat educativa basada en l'experiència

 

INTRODUCCIÓ

 

Amb l'objectiu d'establir la connexió fructífera i de futur entre els centres de producció cultural i artística i els centres docents de la ciutat, Bòlit_Residents combina creació i educació, amb un programa pilot basat en l'experiència i que pren com a referent "En Residència. Creadors als instituts de Barcelona" impulsat per l'ICUB i en funcionament des del 2009.

 

OBJECTIUS

 

Seguint amb la seva vocació de construir discurs, vincles i diàleg amb el seu context, el Bòlit pren l'educació com un dels àmbits des d'on actuar i treballa pel foment de nous públics i de la pràctica de la creativitat, en el sí de la societat.

 
 

Amb Bòlit_ Residents es vol, d'una banda, donar a conèixer als estudiants totes les vessants en la producció de l'art contemporani: conceptualització, preparació i investigació, la materialització, documentació del procés creatiu, etc., així com la presentació pública en el marc d'un espai expositiu professional. D'altra banda, estimular la creativitat, sensibilitat i capacitat d'anàlisi dels alumnes, i alhora impulsar la vinculació activa dels instituts d'ensenyament amb la innovació i l'experimentació, mitjançant les pràctiques artístiques contemporànies.

 

Alumnes i professors d'un institut d'educació secundària de la ciutat són invitats a conèixer de primera mà les pràctiques artístiques contemporànies, tot assistint al procés de creació d'una obra i alhora al disseny del projecte expositiu del Bòlit on es presentarà. Amb la participació de la direcció del Bòlit i dels responsables del comissariat de l'exposició, un dels artistes de l'exposició en preparació és acollit en residència durant tres mesos a l'institut, per compartir el procés de recerca i creació amb estudiants i educadors. Un cop finalitzat el taller, l'artista produeix la seva obra. Posteriorment l'artista es retroba amb alumnes, professors, curadors i l'equip del Bòlit per assistir al final del procés, el muntatge i presentació pública de l'obra a l'espai expositiu.

 

1ª EDICIÓ - PROCÉS / PRESENTACIÓ

 

Prenent com a temàtica un dels eixos d'investigació del Bòlit, la ciutat de Girona, un grup d'estudiants de segon d'ESO i els seus docents de l'àrea d'arts visuals han tingut contacte directe i continuat amb una artista i el seu treball, en una experiència inèdita fins ara a la ciutat.

 

Bòlit_Residents s'ha desenvolupat per primera vegada a l'Institut Carles Rahola entre l'11 d'abril i el 20 de juny de 2012 amb la residència de l'artista Marta Negre (Santa Coloma de Farners, 1973) i la col·laboració de l'investigador i creador sonor Martí Ruiz Carulla (Barcelona, 1982), coincidint amb la preparació i evolució del projecte expositiu del Bòlit Ænvers Girona_Mapes intangibles, comissariat per Flora Bacquelaine (Girona, 1976).

 

Ara presentem els materials generats pels alumnes en un entorn expositiu real,  l'exposició Ænvers Girona_Mapes intangibles, juntament amb l'obra de Marta Negre, gestada a partir del procés compartit amb els estudiants.

 

Algunes imatges