Ascension

Bill Viola

Comissariada per Victor Garcia de Gomar i Carme Sais

Del 4 d'octubre de 2019 al 5 de gener del 2020

Inauguració, divendres 4 d'octubre a les 12 h del migdia

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

 
 

Bill Viola, Ascension (Ascensió), 2000 

Instal·lació de vídeo i so, 10'

Intèrpret: Josh Coxx

 

Per segona vegada Bill Viola exposa al Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, on el 2009 es va exhibir The Messenger al Bòlit_StNicolau en el marc del Festival de Músiques Religioses de Girona i en relació amb el Premi Internacional Catalunya amb què es va distingir l'artista.

 

En aquesta ocasió, Bill Viola presenta una obra emblemàtica de la seva trajectòria, Ascension, una videoinstal·lació sonora creada l'any 2000. En aquest vídeo la quietud d'un paisatge aquàtic es trenca quan un home completament vestit s'hi tira de cop. Acompanyat per un esclat de so i una explosió lluminosa de bombolles i turbulències, es va enfonsant de mica en mica amb els braços estesos, el cost inert i immòbil. Un flux de bombolles brillants ascendeix cap a la superfície agitada, mentre hi entra un ample raig de llum. Quan l'home és a mitja alçada, el seu descens s'alenteix fins a aturar-se, i el cos queda surant. Tot seguit torna a pujar de mica en mica, fins que arriba a la superfície. Quan comencen a sortir-li bombolles de la boca torna a iniciar el seu descens involuntari per enfonsar-se en les profunditats on es perd en la foscor, mentre el paisatge recobra la seva placidesa.

 

L'exposició es produeix gràcies a la col·laboració amb la Fundació Catalunya La Pedrera en el marc de l'exposició "Bill Viola. Miralls de l'invisible", que se celebrarà a La Pedrera, comissariada per Kira Perov i Llucià Homs, i amb l'assessorament de Víctor García de Gomar, en les mateixes dates.

 

Amb motiu de la mostra, es desplegarà la "Ruta Bill Viola" amb altres propostes expositives i activitats al Museu de Montserrat, Museu Episcopal de Vic, PLANTA Fundació Sorigué de Balaguer, Palau de la Música i Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

 
 

Descarrega el desplegable

bill-viola-full-sala-web.pdf (980,77 KB)