ÆNVERS GIRONA_MAPES INTANGIBLES

De l'11 de maig de 2012 al 10 de març de 2013

Inauguració: 10 de maig de 2012, 19.30h

ExpoCambra i Bòlit-LaRambla

 

Comissària: Flora Bacquelaine

 

Amb treballs de:

Maia Kanaan i Olga Taravilla

Isa Campo i Alba Sotorra

Antoni Miralda

Marta Negre

 
 
 

Flora Bacquelaine Vidal de Llobatera (Girona, 1976) és emprenedora cultural i en aquests moments, doctoranda en el Programa de Doctorat de Ciències Humanes i de la Cultura de la Universitat de Girona, la seva àrea d'investigació se centra en la ciutat i la necessària articulació participativa entre les polítiques culturals i la creativitat informal. La primera formació superior fou en humanitats (UPF), més endavant la completaria amb un postgrau de gestió i direcció d'empreses, plataformes i institucions culturals (IDEC, UPF) i un màster en comunicació i estudis culturals (UDG).

 

Després de deu anys de treballar com a professional en el món audiovisual i com a amateur en l'àmbit de l'emprenedoria cultural, van canviar les tornes i actualment és gestora cultural. Paral·lelament al treball formal, tant en el sector públic com privat, també ha estat la promotora principal del col·lectiu Cultura Fractal, una entitat sense ànim de lucre que treballa per donar suport a la creativitat informal, amb un especial interès per la comunicació i la creació audiovisual. Ha escrit diversos articles per a publicacions de tota mena: "Cine rebelde. El cinema polític cubà" [Imatge i comunicació a Cuba. COSTA, Lluís (ed.) (2010)], "Las  formas de creación participativa generadoras de una nueva identidad" [Comunicació presentada al II Congreso Internacional Ciudades Creativas, Universidad Complutense de Madrid, 2011]. O en projectes més independents com Mil Veus on és col·laboradora habitual.

 

http://culturafractal.blogspot.com.es/

 

 
 
 

Isa Campo (Oviedo, 1975) és llicenciada en Enginyeria Industrial i Filosofia, on s'ha especialitzat en l'àmbit de l'estètica.

 

Ha desenvolupat la major part de la seva activitat en el món del cinema, com a guionista de les pel·lícules Los pasos dobles (recentment guardonada amb la Concha de Oro al Festival Internacional de Sant Sebastià), Los condenados, La noche que no acabaEl quadern de fang.

 

En l'àmbit del videoart és coautora, juntament amb Isaki Lacuesta, de les peces Lugares que no existen (Fundació Sunyol), Mullada llum (Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona), Luz azul (Artium. Museo de arte contemporáneo de Vitoria) i El retaule de les endevinacions (Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona i Virreina. Centre de la imatge).

 

Alba Sotorra (Reus, 1980) és llicenciada en Comunicació Audiovisual (Complutense, Madrid, i Universidad de Puerto Rico) i ha fet un màster en Estudis Culturals (URV, Tarragona), però el que ha forjat la seva visió del món i l'ha animat a retratar-la ha estat la possibilitat de conèixer altres països i tenir una càmera.

 

Treballa en el camp del videoart, la videoinstal·lació i el documental creatiu des de 1999. Ha mostrat els seus treballs en festivals internacionals de cinema i vídeo arreu del món (Mèxic, Zimbabwe, Pakistan, Alemanya, Estats Units, França, Estònia, etc.) i exposat en centres d'art com el CCCB (Barcelona), HUARTE (Pamplona) o Cal Massó (Reus).

 

És l'autora d'Interseccions, sobre les seqüeles del conflicte i la convivència a Bòsnia, Encara sóc Pedra, sobre la funció de l'art i la cultura en la reconstrucció d'Afganistan, Mirades desvelades, un retrat combatiu de cinc dones artistes a Bòsnia, Turquia, Iran, Afganistan i Pakistan, i Qatar: la carrera, una reflexió sobre el progrés i l'alienació en l'actual model de desenvolupament. Actualment està desenvolupant Wargames, un projecte audiovisual amb narrativa transmedia que inclou un llargmetratge i una videoinstal·lació.

 

També ha participat en projectes col·lectius com l'Arros Movie (una ficció que utilitza llicències lliures i micromecenatge), ZIMDOC (un laboratori de producció a Zimbabwe), i Telenoika (comunitat audiovisual que treballa amb noves tecnologies).

www.albasotorra.com

 
 
 

Maia Kanaan (Santa Pau, 1984) és llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Girona, on també cursà el màster d'Iniciació a la Recerca en Humanitats: Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura. Posteriorment amplià els seus coneixements amb el curs d'especialització del postgrau en Gestió i Management Musical de la Fundació UdG. Els darrers anys ha compaginat diverses tasques vinculades a l'àmbit museístic (documentació al Museu d'Art de Girona, visites guiades, etc.) amb la docència al centre associat UNED Olot.

 

En el camp de la recerca, podem destacar la seva tasca de documentalista en el projecte conjunt del Patronat de Turisme Girona - Costa Brava i la Facultat de Turisme de la UdG en relació amb el material gràfic de difusió de la marca Costa Brava al llarg dels cent anys de la seva existència. Igualment, també ha estat treballant en producció vinculada a entitats com la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG), l'Orquestra de Cadaqués o AEEMS (Asociación Espanyola de Editores de Música Sinfónica).

 

Olga Taravilla Baquero (Reus, 1970) és llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Girona i graduada en Arts Aplicades a la Pintura i a l'Escultura per la Llotja de Barcelona. Ha ampliat els seus estudis a l'ERAM amb el curs d'especialització de Producció i Realització Audiovisual i actualment cursa el graduat en Art Dramàtic al Galliner (Girona).

Ha treballat en l'àmbit de la instal·lació, el vídeo, el teatre, la pintura, l'escriptura, etc., tant en la part de producció i organització d'esdeveniments, com en la creació i la interpretació. Ha realitzat projectes, entre d'altres, els espectacles So(T) i Ars Paragone: diàlegs a la Fundació Cuixart (Palafrugell), exposicions, "Martin Gadner" i "A l'UdG tots iguals", Universitat de Girona (Girona), la instal·lació i performance "Elan vital", al magatzem núm. 1 dins l'exposició "Confrontacions" (Tarragona).

 

http://lafabricadememorias.blogspot.com.es/

 
 
 
 
 
 

Marta Negre (Santa Coloma de Farners, 1973) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2001) i doctora en Belles Arts (2008) per la mateixa universitat. Del 2002 al 2005 ha gaudit d'una beca d'investigació i docència al Departament de Pintura de la Facultat de Belles Arts, en el qual actualment és professora, compaginant aquesta tasca amb la coordinació d'activitats artístiques de la Fundació Guasch Coranty.

 

Ha fet estades de recerca a l'École Supérieure de Beaux Arts de París (2002) i al Departament d'Arts Plàstiques de la Universitat de Rennes II (Universitat de l'Alta Bretanya) (2004). Ha fet les següents exposicions individuals: "Projeccions IV" a la Cambra de la Propietat de Barcelona (Primavera Fotogràfica 2004) i "Quell'ombra esser vorrei" a la Sala d'Exposicions de la Rambla de Girona (2005/06).

 

Així mateix, ha exhibit la seva obra en diverses exposicions en galeries i espais de Barcelona, entre els quals destaquen les galeries Senda-Espai 292, T4 i ADN. També, ha participat en diverses mostres d'art contemporani, com ara Sinergies Art-Disseny i l'exposició itinerant Transart IV, que va viatjar a la ciutat d'Imatra (Finlàndia). Recentment ha participat en l'exposició "Los géneros: historias diferidas", comissariada per Teresa Blanch i organitzada per Obra Social Caja Madrid a la Sala Alcalá 31 de Madrid i a l'Espai Cultural d'Obra Social Caja Madrid de Barcelona.

 

Martí Ruiz Carulla (Barcelona, 1982), llicenciat i màster en Belles Arts per la UB. Artista plàstic i sonor, investigador i docent del Laboratori d'Art Sonor de la Facultat de Belles Arts de la UB. En aquest marc treballa en projectes d'enregistrament i difusió del paisatge sonor -paisatgesonor.comsonsdepatum.cat, ramatmusical.tk- i desenvolupa una tesi doctoral sobre les aportacions d'acústica aplicada a l'escultura sonora dels germans Baschet, com a eix teòric per a la pràctica constructiva, sonora i pedagògica del Taller d'Escultura Sonora Baschet, tallerbaschet.tk.

 

Com a músic, compositor experimental i multiinstrumentista autodidacte, funda el col·lectiu Hamsterloco.com, constituït com a netlabel l'any 1999, i publica diversos projectes en solitari i amb Híbrida, nen i cavallsota llicències Creative Commons. Ha fet concerts i instal·lacions sonores al Museu de la Música, Bòlit, La Panera, el Convent de Sant Agustí, Concertsprivats.com amb Nico Roig, entre d'altres. Imparteix també classes de música i guitarra al grau de magisteri de la UVic, així com cursos sobre creativitat i aprenentatge per a pares, mares i mestres.