Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Àrea de cultura

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per celebrar el Dia Internacional de l’art ha preparat exposicions, activitats i tallers oberts durant tot el diumenge a diversos indrets de la població
Activitats

Tallers d’artistes
Jornada de portes obertes als tallers d’artistes
22/04 d’11 a 14h i de 17 a 20 h. Diversos espais
 
Taller – La Nau Blau
Gerardo San Martín, Àlex Pallí, Nabil M’Rabet i Micheline Samaey
Carrer Sant Isidre, 21 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Gerardo San Martín
Forma i memòria
Projecte expositiu plantejat a partir d’una sèrie d’obres pictòriques i de dibuixos on es transforma plàsticament la relació entre la memòria i la forma.
La memòria com a font des d’on imaginar la forma, i la forma, com a essència per reconèixer l’impacte de la memòria en la construcció de la realitat.
Aquesta relació esdevé la dinàmica amb la que l’autor crea les seves obres. Forma creada per la memòria. Memòria creada per la forma.
 
Àlex Pallí
Des de 1994 Àlex Pallí ha realitzat 80 exposicions individuals i col·lectives tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.
L’any 2003 fou escollit per a l’exposició “4 talents catalans a París” (Maison de la Catalogne, París). Ha exposat a galeries de diverses ciutats entre les que destaquen Barcelona, Madrid, Bolonya, París i Londres.
Ha participat a fires d’art contemporani com ara ARCO (Madrid), Arte Fiera (Bolonya), Art-expo, SWAB (Barcelona) i ArtBo (Bogotà).
Actualment el representa la N2 Galeria a Barcelona.
L’any 2009 fundà amb un grup d’artistes el col·lectiu Nubolâris, que intervé activament en la creació i organització d’esdeveniments culturals.
 
Nabil M’Rabet
Nabil M’Rabet és un artista global, un personatge inquiet i experimental que mostra, a través de l’art, totes les paletes cromàtiques de l’ànima.
Home de món i de gran bagatge, es passeja per la pintura, la línia, el dibuix o la performance, bo i cercant el llenguatge més directe que el connecti amb les seves arrels mediterrànies, i que li permeti transmetre les seves inquietuds i obsessions, en definitiva, la seva essència.
Mariona Puigbaldoyra
 
Micheline Samaey
Les expressions, gestos i moviments de les figures que sorgeixen de les obres de Micheline Samaey evoquen històries, emocions que conviden a somiar. La pintora plasma els elements de la natura, animals i fins i tot presència humana buscant un equilibri entre les formes, textures i el color. No hi ha res decidit, tot flueix des d’un principi, dels diferents elements va sorgint, de manera instintiva, buscant la necessitat d’expressar, una realitat, la qual dona sentit al conjunt.
 

Taller Marzo Mart
Carrer Sol, 46 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Manel Marzo-Mart s’imposa com una figura important dins l’art del nostre país, dins la línia dels grans moderns clàssics. Gravador, pintor i escultor, ell ha forjat al llarg de cinc dècades una obra forta i singular, reconeguda a primera vista. Nombroses publicacions ho confirmen. Controlant el volum i l’espai les seves escultures guarden la mateixa força evocativa a escala petita o monumental. El seu vocabulari formal tendeix a la simplicitat. Equilibri i tensió en les seves composicions, on tot sembla miraculosament disposat correctament. La seva creativitat explosiva va traçant un ample solc constant, que distingeix la seva incansable recerca.
Susanna Gisbert
 
Taller Udaeta
Carrer Sol, 46 (Sant Feliu de Guíxols)
 
L’obra d’art definitiva mai no arriba, sempre està per fer, per inventar…
La obra de arte definitiva no llega jamás, siempre está por hacer, por inventar…
The definitive work of art never comes, it is always to be done, to invent…
Ángel Ferrant
 

Taller 4 – Ana Gutiérrez
Trevor Skinner(artista convidat)
Carrer Girona, 40 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Ana Gutiérrez
En l’obra de l’Ana es fa evident la curiositat i sensibilitat d’una artista davant els materials i les tècniques que descobreix i redescobreix sense por.
Les seves peces atrapen una porció de l’essència de vida amagada en l’argila. És per això que suggereixen i inquieten: són obres sempre sentides i vitals.
 
Trevor Skinner
L’impuls cap a l’abstracció en la fotografia és similar al de la pintura – la necessitat de subvertir la manera d’identificar i veure el món per permetre que l’aspecte visual hi jugui un paper més important. On els objectes esdevenen el seu color, la seva forma i les línies entre ells, deixant-nos en llibertat de lliscar sobre la superfície sense quedar atrapats per cap element de dins. Es tracta de crear un diàleg entre coses que poques vegades tenen una relació entre elles i aprendre a llegir-lo.
 
Taller Néstor Sanchiz
Carrer Pecher, 123 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Sempre m’ha semblat que la nítida pintura del guixolenc Néstor, neix, com la paraula, d’un llarg silenci imposat al bàndol dels “vençuts” en la guerra.
Un silenci que l’ha invitat a l’observació de l’entorn, de la natura, a educar la mirada i a donar la seva resposta més personal a través de l’art. En aquest sentit en Néstor, com a autodidacte, esdevé un testimoni de la seva època, que transmet una experiència, la seva experiència.
Obert a tota saviesa, comparteix amb els companys pintors la pintura de carrer. Després de la mort de l’amic Alexandre Matas, ha quedat com a únic representant dels pintors de carrer. I ell sol, amb vuitanta anys, mostra encara el seu saber pintar arreu de la península en concursos oberts.
L’aportació més específica que fa a l’art de les seves aquarel·les és el traç i el color net i vibrant, penetrat en el sentit.
Àngel Jiménez
 
Taller Josep Miralles
Carrer Atzavara, 14. Urbanització Sant Amanç II (Sant Feliu de Guíxols)
 
La visibilitat de l’ànima.
Que la pintura és un reflex de la personalitat de l’artista és una cosa ben sabuda. L’artista, per definició expressa les seves emocions, els seus patiments, les seves alegries, la tristesa o el drama i l’alegria o el goig del món. Arreplega la bellesa, el drama i ens els fa presents. Ens porta a l’espiritualitat que sovint hem perdut. Per això nosaltres, segons cada cas, ens podem sentir reflectits en l’obra d’un artista, ja que hi descobrim pulsions que no solament són personals, d’ell mateix, sinó universals. D’aquesta manera l’art pot fer visible allò invisible, l’ànima.
Jaume Fàbrega, crític d’art
 
Taller Joan Raset
Carrer Calafat, 5 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Res com el pastel permet que una visió tan atrevida sigui dibuix, sigui pintura, es converteixi en art.
Els pastels són uns guixos màgics que permeten explicar d’una manera ràpida, com si fos un somni i una imatge de color.
Els pastels tenen un món de possibilitats, permeten viure sense por qualsevol aventura.
El pastel fa viure les emocions més diverses, pot donar calor i pot donar fredor, fa sentir goig i sorprèn d’alguna manera l’espectador.
Jo estimo el pastel, també estimo la pintura a l’oli i també l’aquarel·la, però sobretot estimo el dibuix.
 
Taller Nei Albertí
Carrer Llibertat, 33 (Sant Feliu de Guíxols)
 
La mirada innocent no fermenta sense la maduresa.
La certesa no té valor sense el dubte.
I la recerca no viu de la futuritat.
El present és l’aglutinador de l’experiència, en què cada pas transforma l’anterior i repensa el proper.
El temps modifica l’espai. Tant el físic com l’abstracte o l’històric, i en permet un diàleg amb el fer.
 
Taller Chuan
Carrer Llibertat, 33 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Estant dempeus l’ésser humà representa l’eix que uneix terra i cel, és a dir, el que hi ha a dalt i el que hi ha a baix.
Aquesta actitud pròpia del gènere humà manifesta sense ambages el principi de coincidència dels contraris, d’allò que és subjectiu i d’allò que és objectiu, del que és abstracte i del que és concret.
Aquests oposats ens condicionen, ens obstrueixen, ens condemnen de vegades i ens remeten a la reflexió, a l’examen de consciència que amb justícia i equitat ens porta al camí de la saviesa.
La usura del pas del temps altera la matèria, tota la matèria. La verticalitat subsisteix. Naixem horitzontals i horitzontals ens morim, però vivim en la verticalitat. La sèrie Dual Paral·lel és un himne a la immobilitat i a l’”ésser dempeus” que la verticalitat posa de manifest. Homes, dones, persones dempeus, dignament rectes.
 
Taller Ricardo Campos i Rosa Rosell
Crta. de Girona, 104 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Terra, Aigua, Aire i Foc. Elements necessaris per fer la ceràmica. Amb ells es pot fer el viatge per la vida i per la història. La Rosa i en Ricard fa més de 25 anys que fan aquest viatge en la ceràmica a través de les diferents cultures, tipus i tècniques que permet aquesta disciplina inabastable, arbòria, on cada branca pot portar a altres espais plens cada un d’altres branques, totes apassionats.
És dintre d’aquest viatge on descobreixen la Ceràmica Negra, la terra sigillata, els reflexos metàl·lics, el gres i la porcellana.
Conjugant tradició, innovació i curiositat se submergeixen darrerament en el món dels Reflexos metàl·lics i la Porcellana, descobrint tot un nou món de lluminositat i color.
 
Taller Joan Gruart
Carrer Bourg de Peage, 17-1 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Atrapat en el silenci, la sensibilitat i la tendresa, l’artista, creador gràfic i publicitari guixolenc Joan Gruart (Sant Feliu de Guíxols, 1.954) ofereix una pintura sense pressa, amarada d’un lirisme més estètic que formal, encara que no se li pot negar a aquest artista una tècnica virtuosa quan la seva mà s’enfronta a la representació de la figura humana. De formació autodidacta, el decorativisme i un regust finisecular es trasllueix tant en la seva pintura com en les seves creacions digitals. Són les màscares Venecianes, l’exotisme i el misteri femení, la disbauxa de les festes populars o els verds, els vermells i els blaus de les composicions florals. Fent ús indistintament de l’oli, les tècniques mixtes, el grafit, el pastís o els mitjans digitals. Joan Gruart mostra a l’espectador un món on, afortunadament, la poètica encara és possible.
Bonart

Activitats

Monestir de Sant Feliu de Guíxols
Visita guiada a l’exposició de Carles Piqueras, comissariada pels alumnes del Batxillerat artístic de l’Institut Sant Elm. Visita guiada per part de l’artista i el grup de comissaris.
 
14/04 a les 17h al Monestir de Sant Feliu de Guíxols. Plaça Monestir, s/n 4t (Sant Feliu de Guíxols)
 
Placeta de Sant Joan
“Els petits artistes”. Activitat familiar.
 
Taller d’estampació amb tòrcul on els nens i nens podran estampar diverses planxes relacionades amb el món de l’art. Un cop estampades, podran pintar-les.
 
22/04 d’11 a 14h. Placeta de Sant Joan (Sant Feliu de Guíxols)

Exposicions

Monestir de Sant Feliu de Guíxols
 
“Mediterranian meals”. Exposició d’obra de Carles Piqueras, dins del projecte CREATIVA’T comissariat i coordinació tècnica d’exposicions per part dels alumnes de primer de Batxillerat artístic de l’INS Sant Elm.
 
Projecte de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l’Ins Sant Elm a càrrec de Montse Barniol i Olga Massaguer
 
14/04 de 10 a 18h; 15/04 de 10 a 14h. Monestir de Sant Feliu de Guíxols. Plaça Monestir, s/n 4t (Sant Feliu de Guíxols)
 
“Interpretant els colors plasmats pels artistes”. Exposició col·lectiva de fotografia a càrrec de l’AFIC Guíxols – Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Sant Feliu de Guíxols
 
Per segon any, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Sant Feliu de Guíxols s’afegeix als actes entorn al Dia Internacional de l’Art. I ho fa amb una nova exposició fotogràfica on el fil conductor és la interpretació del fotògraf dels colors amb que treballen els artistes en els seus tallers. Multituds de colors barrejats, dominats i plasmats en pintures, escultures i ceràmiques… tot un món de sensacions captats per la càmera fotogràfica.
 
14/04, inauguració a les 12h; 15/04 d’11 a 14h i de 17 a 20h. Pati de l’Ajuntament. Plaça Mercat, 6-9 (Sant Feliu de Guíxols)
 
Més informació:
Web Ajuntament Sant Feliu de Guíxols