“Joaquín Abril Castell A Été Ici (?)”

Museu de l’Empordà, MUME, Museu Memorial de l’Exili i Associació La Muga Caula

Per la celebració del Dia de l’Art, el Museu de l’Empordà conjuntament amb el MUME i la Muga Caula programen l’acció “Joaquín Abril Castell A Été Ici (?)”

 
“Joaquín Abril Castell A Été Ici (?)”
 
Partint de l’exposició “Art i exili” (actualment al Museu de l’Empordà i al MUME), Oscar Abril Ascaso interactuarà amb alguns dels dibuixos dels camps de concentració realitzats per artistes catalans internats en alguns dels camps de concentració francesos on van ser internats en la seva fugida al final de la Guerra Civil. També farà a peu el camí de Figueres al Pertús, realitzant petites accions pel camí, al MUME i el desenvolupament performatiu de tot plega al Museu de l’Empordà.
“Joaquín Abril Castell A Été Ici (?)” és el títol de la performance amb la que Oscar Abril Ascaso interpel·la la figura del seu avi, anarquista, primer, lluitador antifeixista, després, i finalment, deportat.
 
Joaquín Abril Castell apareix un dia pel Montseny per a acomiadar-se de la seva família. Tot veient la precària situació de la seva dona i els seus dos fills, els hi dóna la seva manta de l’exèrcit i emprèn via cap a l’exili. Travessa la frontera i es perd la seva pista, tot i que es diu que s’incorpora a la resistència francesa contra els nazis. Mor al camp de concentració de Gusen I a Àustria, el 17 de març de 1942. Des d’allà, escriurà una darrera carta d’amor a la Raquel Raulera.
La performance esdevé el capítol conclusiu d’una jornada que haurà portat, prèviament, a l’artista i als seus acompanyants a fer caminant la ruta dels exiliats de la Guerra Civil Espanyola des de Figueres fins al Pertús, tot passant per La Jonquera. Un itinerari que, al mateix temps, haurà traçat una línia entre el Museu de l’Empordà i el MUME, repetint la mateixa ruta que ha fet l’exposició “Art i Exili: artistes de l’exili català del 1939”. Entre els artistes d’aquesta mostra, hi trobem l’obra de l’artista Josep Bartolí, supervivent de l’extermini nazi i que retratarà el seu horror als seus dibuixos. Bartolí s’exiliarà a Mèxic i, des d’allà, escriurà les seves cartes d’amor a Frida Kahlo.

 
05/09
9.00 h: Fase preliminar, sortida a peu de la porta del ME fins al Pertús amb diverses micro-accions pel camí.
18 h: Intervenció d’Òscar Abril Ascaso al MUME.
19 h: Performance d’Òscar Abril Ascaso al Museu de l’Empordà en diàleg amb una obra de l’exposició temporal “Art i exili, Artistes de l’exili català del 1939” que forma part del fons del museu.
 
Museu de l’Empordà, La Rambla, 2 de Figueres al Pertús.
MUME, Carrer Major, 43-47. La Jonquera

 
Més informació:
Web Museu de l’Empordà
Web del MUME
Web La Muga Caula